Skocz do zawartości
traktor

Formularz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki problem...

Mam problem z zapisaniem danych z formularza.

Wejdzcie na http://files.boo.pl/przyklad , pokazuje sie formularz w ktorym wpisujemy swoje imie, nazwisko i podajemy plec.

Po wypelnieniu formularza na stronie http://files.boo.pl/przyklad/fra.html Pokaze sie kto wpisal swoje imie i nazwisko. Nie mam pojecia jak ustawic tak ten formularz, aby w pliku fra.html wyswietlala sie rowniez plec.

Tak wyglada plik index.html w ktorym sa dostepne opcje :

<HTML><HEAD><META http-equiv="Content-Type" content="text/html; CHARSET=iso-8859-2"><META NAME="konwerter" CONTENT="Ogonki97 1.3"><TITLE>Przyklad</TITLE><style><!--A {text-decoration : none; font-size: 12pt; font-family : fantasy; color:#AAFFFF;}H1 {font-size: 20pt; color:#000000; font-family: tahoma;}H2 {font-size: 16pt; color:#000000; font-family: tahoma;}P {font-size : 12pt; color:#000000; font-family: verdana;}//--></STYLE></head><br><br><BODY bgcolor="#EEEEEE"><DIV align="center"><br><br><font size="4">Przyklad</font><p><center><br>Jakiej jestes plci?  <br><br><select onchange=" = this.value"><option >Jestem mezczyzna</option><option >Jestem kobieta</option><option >Nie wiem :P</option></select><br><br><form action="maker.php" method="post">Imie:<input type="text" name="who" size="20"><br><br>Nazwisko:<input type="text" name="wpis" size="20"><br><br><input type="submit" value="Przeslij"></form></div></BODY></html>

A tak plik ktory tworzy plik fra.html : ( plik php )

<HTML><HEAD><META http-equiv="Content-Type" content="text/html; CHARSET=iso-8859-2"><META NAME="konwerter" CONTENT="Ogonki97 1.3"><TITLE>Wpisywanie</TITLE><style><!--A {text-decoration : none; font-size : 14pt; font-family : monospace;}P {font-size: 16pt; color:#000000; font-family: verdana; font-weight: bold;}HR {width : 100%; color : #0000FF;}//--></STYLE></head><BODY bgcolor="#EEEEEE"><DIV align="center"><?//// Autor: Krzysztof Kostoń (C)// mailto:krzykost@poczta.onet.pl//include("cenzor.inc");function powroty(){?><?}$kiedy=date("d.m.Y");if((!$wpis)&&(!$who)) { echo "<p>Nie wypelniles wszystkich pol!</p>"; powroty();  exit();}if(!$wpis) { echo "<p>Nie wpisales nazwiska</p>"; powroty();  exit();}if(!$who) { echo "<p>Nie wpisales imienia</p>"; powroty();  exit();}$who=cenzoruj($who);$wpis=cenzoruj($wpis);if($wpis!="") {		$plik="fra.html";			if(file_exists($plik)) 			{			 $wpis="<p style=\"color:#000000;font-size:11pt; font-family:verdana, tahoma,helvetica;\">Imie : $who  (dnia $kiedy)</p><p style=\"color:#000000;font-size:11pt; font-family: verdana, tahoma,helvetica;\">Nazwisko: $wpis<hr><Br>";			 $fid=fopen($plik,"r+");			 $wpis=$wpis. fread($fid,filesize($plik));			 rewind($fid);			 fputs($fid,$wpis);			 fclose($fid);			}			else 			{			 $fid=fopen($plik,"w");			 $wpis="<p style=\"color:#000000;font-size:11pt; font-family:verdana, tahoma,helvetica;\">Imie : $who wpisal (dnia $kiedy)</p><p style=\"color:#000000;font-size:11pt; font-family:verdana, tahoma,helvetica;\">Nazwisko: $wpis<hr><Br>";			 fputs($fid,$wpis);			 fclose($fid);			 } echo "<p style=\"font-size: 20pt; color:#000000;\">Przykład przyjęty;p"; echo "<p><a href=\"index.html\">Wróć do strony głównej</a>";}?></div></body></html>

Prosze o pomoc. Jak mam zrobic aby w pliku fra.html wyswietlala sie plec osoby ktora sie wpisze? Z gory dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<select onchange=" = this.value"><option >Jestem mezczyzna</option><option >Jestem kobieta</option><option >Nie wiem :P</option></select>

w jaki sposób chcesz aby wynik wyboru został wysłany jako dane POST kiedy nie ma nazwy ani nawet wartości musisz je podać żeby można było coś wysłać i nadać temu nazwę, kolejna sprawa ze <SELECT> nie jest w formularzu !

to by było na tyle podaj zawartość tego inkludowanego pliku, bo coś nie widzę skąd ty masz zamiar dane z formularza pobrać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<HTML><HEAD><META http-equiv="Content-Type" content="text/html; CHARSET=iso-8859-2"><META NAME="konwerter" CONTENT="Ogonki97 1.3"><TITLE>Przyklad</TITLE><style><!--A {text-decoration : none; font-size: 12pt; font-family : fantasy; color:#AAFFFF;}H1 {font-size: 20pt; color:#000000; font-family: tahoma;}H2 {font-size: 16pt; color:#000000; font-family: tahoma;}P {font-size : 12pt; color:#000000; font-family: verdana;}//--></STYLE></head><br><br><BODY bgcolor="white"><DIV align="center"><br><br><font size="4">Przyklad</font><p><center><br><form action="maker.php" method="post">Jakiej jestes plci?  <br><br><select name="plec"><option value="M">Jestem mezczyzna</option><option value="K">Jestem kobieta</option><option value="NA">Nie wiem :P</option></select><br><br>Imie:<input type="text" name="who" size="20"><br><br>Nazwisko:<input type="text" name="wpis" size="20"><br><br><input type="submit" value="Przeslij"></form></div></BODY></html>

tak to powinno wyglądać a w .php mozesz dane płci znaleźć w zmiennej $_POST['plec'] i w zasadzie poprawnie i bezpiecznie jest korzystać tylko z tej tablicy:

$_POST['who'] i $_POST['wpis']

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mała uwaga, jak używasz zmiennych to zawsze najpierw definiuj je i ich zawartość na początku pliku, do pobierania danych POST i GET używaj tablic $_POST i $_GET zamiast $_GLOBALS oraz sposobu jaki używałaś w pliku: maker.php, staraj się używać ' zamiast " tam gdzie to możliwe a do łączenia zmiennych z ciągami znaków używaj kropki np: $zmienna.'tekst' oszczędzi to tobie mnóstwa problemów :wink:

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi