Skocz do zawartości
Vaernil

Wymiana.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wiem że ostatnio tego typu tematy się nasilają jednak ja również chciałbym prosić o odpowiedź gdyż jest to dla mnie ważne.

Posiadam kompa jak w sygnaturce, kupiłem go ok. rok temu.

Mam wrażenie, że komp nie wyciąga maxa mimo swej konfiguracji. Karta graficzna zdaje się nie działać na maksymalnych obrotach. Czy to jest wina procka? Tj. jest za słaby na kartę graficzną?

Czy opłacałoby się zmienić na któryś Core2duo? I jeśli tak to na jaki?

Moglibyście napisać mi jaki procek i mobo byście polecali do tego sprzętu?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój X2 z 8800GTS śmigać musi aż miło :) Puki nie zmienisz grafiki na wydajniejszą nie watro zmieniać proca. A jak koniecznie chcesz coś nowego to za niedługo wejdą procki z serii K10 i może wtedy będzie warto. Ja bym narazie dołożył tylko RAMu :)

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałem jeszcze prosić o radę.

Napisaliście, że też w sumie zależy na co bym zmieniał.

Czy w takim razie zmiana na Asus P5N32-E SLI oraz jakiś c2d (no właśnie, jaki?) byłaby opłacalna?EDIT. Albo na coś w stylu Core2Duo E6750 i MSI P6N SLI-F v2. (żeby to było w granicach 1000 zł).

W sumie po sprzedaży (jeśli znajdą się chętni) proca i mobo wiele bym nie dopłacał.

Czemu tak się uparłem na to c2d? Ciągle słyszę, że mimo wszystko c2d kręci się o niebo lepiej no i ogólnie jest wydajniejszy.

Czy może dokupić 2GB ramu? Opcja ze zmianą grafy odpada. Musiałbym zmienić na GTXa albo na ULTRA co jest nierealne cenowo.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Vaernil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałem jeszcze prosić o radę.

Napisaiście, że też w sumie zależy na co bym zmieniał.

Czy w takim razie zmiana na Asus P5N32-E SLI oraz jakiś c2d (no właśnie, jaki?) byłaby opłacalna?

W sumie po sprzedaży (jeśli znajdą się chętni) proca i mobo wiele bym nie dopłacał.

Czemu tak się uparłem na to c2d? Ciągle słyszę, że mimo wszystko c2d kręci się o niebo lepiej no i ogólnie jest wydajniejszy.

Czy może dokupić 2GB ramu? Opcja ze zmianą grafy odpada. Musiałbym zmienić na GTXa albo na ULTRA co jest nierealne cenowo.

Pozdrawiam.

albo zmienić na 8800gt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, poczytałem troszkę i wychodzi na to że GT niewiele ustępuje GTXowi, nieźle!

Jeśli bym zmieniał grafikę to jaką firmę brać? Również ASUSa, czy może gigabyte? Ale pytanie dot. procka i mobo dalej aktualne.

Edytowane przez Vaernil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt masz niezły.

Na razie bym nic nie zmieniał. Za niedługo wyjdą nowe karty, procki (Penryny i K10) i wtedy będzie przemieszanie cen. Wiele rzeczy potanieje, albo za te same pieniądze kupisz o wiele wydajniejszy sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Sprzedałem swojego GTSa za 950 zł, teraz muszę oczekiwać na GT.

I tak w międzyczasie mam pytanie.

W 3dmarku06 na poprzednim sprzęcie (iprocku na 2,7 ghz) miałem wynik ~9k pkt.

I z tego co pamiętam wynik procka nie był bardzo wysoki.

Czy wymiana na c2d e6750 i MSI P6N SLI-F v2 poprawiłaby ten wynik w jakiś znaczny sposób? A może jakiś inny sprzęt? (byleby do 1000zł).

Skoro nie mam aktualnie karty i siedzę na pożyczonej to byłby dobry moment by pozbyć się starszych gratów, ale muszę wiedzieć czy to ma sens.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik poprawi się na bank - pytanie: grasz w smarki ?

Mimo wszystko wymiana. Po prostu perspektywy z amd nie wyglądają IMO różowo.

Tylko musi być dobrze dobrana płyta - i tu mi wiedzy brakuje - bo nigdy nie interesowałem sie SLI (uważam że to rozwiązanie ma na celu tylko i wyłącznie drenowanie mojej kieszeni [; ) ..

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bawię się w smarki, dałem wynik, tak dla porównania.

Ten AMD mi nie starcza i skoro mam okazję to będę zmieniał platformę.

Teraz już nie pytam się czy zmieniać tylko na co.

Asus P5N32-E SLI 360 PLN

MSI P6N SLI-F v2 340 PLN

Foxconn P35A 336 PLN

Albo jakaś inna w podobnej cenie, tylko jaka?

Wydaje mi sie, że najlepiej tego Asusa bo to nForce 680i, ale to różnie bywa więc pytam.

Którą z tych płyt głównych wybrać?

2. W najbliższym czasie chciałbym również dokupić 2GB RAM.

Czy mam kupić dokładnie takie same jak mam czy np. lepiej byłoby wybrać Corsair XMS2? Albo jakieś inne z niższymi timingami?

3. Jak to z tymi prockami jest, brać E6750? Ja rozumiem, że E2160 czy coś pochodnego można nieźle podkręcić, ale przecież e6750 też podkręcić się da.

Pozdrawiam

Edytowane przez Vaernil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi