Skocz do zawartości
Pamix

Komputer Sie Nie Odpala... Padl Dysk Czy Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie mam problem z komputerem, otoz komputer po wylaczeniu niechce sie odpalic ponownie, wczesniej wszystko chodzilo bezproblemowo. Jednak teraz przy wlaczaniu komputera niepokojace dzwieki slychac z dysku twardego, obiaw jest taki ze dysk sie wlacza slychac szczek glowicy, dysk sie jak by odpala ponownie z tym ze slychac iz nie chodzi na pelnej predkosci obrotowej trzyma go w tym stanie tak chwile w miedzy czasie mruga cdrom po tym slychac ze dysk zaczyna pracowac normalnie.

Karta grafiki sie nie odpala, komputerek nie startuje. Slyszalem ze to moze byc wina zasilacza tylko ze u mnie wszystko napedza tagan 420w.. i nie sadze zeby po 1,5 roku posypal sie no chyba ze jestem w bledzie...

:sad:

Dzieki wielke z gory, jak ktos bedzie mial pomysl co to moze byc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaki masz cały sprzęt. Sprawdź SMART dysku, sprawdź temperatury i kondensatory na płycie.

Sprzet posiadam taki:

Athlon 64 vince 3200

Msi K8n Platinum

Geforce 7600 gt

1gb ddr hynix d43

Wd 80g sata

Nagrywarka cd nec

Zasilacz tagan 420 W U1

Temperatury sa ok, chlodzenie ma nawet dysk zapewnione, kondensatory nie sa wypukle, a co do dysku to pare dni wczesniej jak patrzylem smart nie wykazywal zadnych bledow. Podpiolem testowo dysk od sasiada czy wogule sie opali komputer i niestety drugi dysk wykazuje takie same nieprawidlowosci wiec zdaje mi sie ze dysk jest ok... wiec chyba to zasilacz :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slyszalem ze to moze byc wina zasilacza tylko ze u mnie wszystko napedza tagan 420w.. i nie sadze zeby po 1,5 roku posypal sie no chyba ze jestem w bledzie...

Mi z niewiadomych przyczyn kiedys padł Tagan 480 przy konfigu znacznie słabszym od twojego.

Ale czy gdby padl zasilacz to czy wogole komputer by ruszył (tj. tak zby sie swiatelka palily i dysk ruszal)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi z niewiadomych przyczyn kiedys padł Tagan 480 przy konfigu znacznie słabszym od twojego.

Ale czy gdby padl zasilacz to czy wogole komputer by ruszył (tj. tak zby sie swiatelka palily i dysk ruszal)??

Wogule dziwna sprawa sie dzieje, wzialem od sasiada karte graficzna zamienilem z moja i wszystko dziala dysk normlanie sie uruchamia komp w pelni sprawny, no to mysle sobie karta padla niestety, ale podlaczmay ja u sasiada w kompie i co odpalila sie (wtf??) no to mowie czary mary to jak u niego dziala to moze i u mnie ruszy, podlacza ja u siebie a ona uparcie ciagle odmawia poslugi po roku dzialania bez zastrzezen... to juz sam nie wiem co sie dzieje i co jest nie tak ze niechce u mnie ona nagle chodzic ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tagan to solidna firma. Zasilacz powinien mieć szereg zabezpieczen przed takimi skokami napiecia na wyjściu.

Ja zalecam najpierw sprawdzenie czy wszystkie kable są podpiete ok.

A czy jak odepniesz dysk od zasilania i włączysz kompa to włącza sie monitor, grafa itp?

PS sprawdz sześciopinową wtyczke dla karty graficznej od zasilacza. Może tam cos jest nie tak

Edytowane przez golarz 004

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tagan to solidna firma. Zasilacz powinien mieć szereg zabezpieczen przed takimi skokami napiecia na wyjściu.

Ja zalecam najpierw sprawdzenie czy wszystkie kable są podpiete ok.

A czy jak odepniesz dysk od zasilania i włączysz kompa to włącza sie monitor, grafa itp?

PS sprawdz sześciopinową wtyczke dla karty graficznej od zasilacza. Może tam cos jest nie tak

Kable sprawdzone na samym poczatku, 7600 nie wymaga dodatkowego zasilania, ale co dziwne karta jest sprawna cala sytuacja mija przy zmianie karty graf na inna. bez dysku niechciala sie odpalic ale jak pisalem wyzej u sasiada smiga bez problemow wiec nie wiem zle dni ma karta czy jak powoli zaczyna mnie to denerwowac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda to na problem energetyczny. Albo slotu do karty graficznej (AGP/PCIe zależnie co tam masz) albo zasilacza... Ja bym najpierw odłączył co sie da od zasilania kompa żeby zmniejszyć pobór mocy (cdrom, hdd, itd.). zostaw tylko to ram, grafike, procesor - byleby tylko monitor sie mógł włączyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Spróbuj poprzekładać pamięci, zresetować BIOS, ustawić odpowiednio wszystko (z dużym naciskiem na timingi, napięcia i częstotliwości pamięci zgodnie z zaleceniem producenta). W miarę możliwości też dyski i napędy podłącz w innej konfiguracji.

Wątpię, by była to wina karty graficznej.

Swoją drogą - jeżeli możesz to podaj też tego SMARTa - nigdy nie zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi