tukamon Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Tak czytam to forum i sie zastanawiam dlaczego nie ma tutaj osiagniec z krecenia Pentiumow 4. czy jest to za drogi proc? czy za male ma mozliwosci podkrecania [w co watpie]? czy decyduje blokada mnoznika? wydaje mi sie ze decyduje cena procesora [p4 duzo wiecej niz athlon] a w wypadku zniszczenia procesora latwiej qpic proca ktory kosztuje 300 zl niz 800... pentiumy maja przeciez dobre zabezpieczenia przed spaleniem http://www.tomshardware.pl/cpu/20010917/index.html moze moja wypowiedz wydaje sie niespojna i troche zamotana postarajcie sie ja zrozumiec :D i wypowiedzcie sie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Jak to nie ma jest wiele osób na forum które posiada P4. A tematów o podkręcaniu tych procesorów na forum jest pełno. Wystarczy tylko poszukać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 ok dzieki. mi po prostu chodzi o to co bardziej ich sklonilo do wybrania athlonow: brak kasy na p4, dostepnosc athlonow czy to ze lepiej sie kreca athlony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Przed zakupem - cena, po zakupie cena/jakosc :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 ok dzieki. mi po prostu chodzi o to co bardziej ich sklonilo do wybrania athlonow: brak kasy na p4, dostepnosc athlonow czy to ze lepiej sie kreca athlony Skłonił ich stosunek ceny do wydajności jaki oferują procesory AMD. Większość z tutaj obecnych woli wydać pieniądze na tańszy procesor, który jest równie wydajny jak jego droższy odpowiednik od firmy Intel. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 aha o to chodzilo. dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kknd Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 no bez przesady przeciez nikt nie bedzie zdejmowal radiatora aby zobaczyc czy jego procesor przezyje. A odkrecenie obudowy i przyjrzenie sie wszystkiemu to podstawa. aaa i w tekscie jest blad oni nie usowaja samego wiatraczka ale zdejmuja caly radiator przy wlaczonym kompie. mam ten film ok 10mb - graja w q jak sie nie myle 1 i zdejmuja radiator. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Procki amd wześniej nie kręciły się prawie wcale. Northwood 1.8A robił 1GHz overclock a athlon 1600+@2100+ to był wyczyn. Mimo to ludzie kupowali te processory ze względu na to, że ich najbliższe odpowiedniki kosztowały u Intela drugie tyle. Najdroższe modele miały podobne ceny, ale te słabsze (i bardziej podatne na o/c) miały już dużą różnicę cen. Decydował czynnik cena/wydajność. np. Cenowo musiałbyś porównywać celerona 1200 i AXP 1600+, choćathlon i tak był tańszy. P4 to nie są złe proce, ma je wiele osób i są chyba raczej zadowolone. Ostatnimi czasy wszedł cudowny XP 1700+ B0 i jego podkręcalność porównuje się do najlepszych procków intela, a to było dotąd ich domeną. AMD zauważyło chyba że mimo iż ich procki się nie kręcą, to dużo overclockerów je kupuje. Odblokowali mnożnik, zmienili rdzeń i jest git. Teraz jeśli parzeć na współczynnik wydajność/cena, czyli 2800+/280 zł to nie ma konkurencji, dlatego tak się zaroiło od tych procków. Nastały dobre czasy do ich kręcenia a to jest właśnie forum o kręceniu! Dawniej było dużo więcej o p4. Gdybyś szukał znalazłbyś tony materiałów. Cóż, jest jak jest. Nikt już nie kłóci się amd vs intel, jak to było na początku tego forum, lub jeszcze działu opinie. Może troche brakuje tej różnorodności tematów, pogądów, hmmm, sam już nie wiem. Temat może głupi i troche stary (tyle o tym było, prawda?) ale zawiera jedno słuszne spostrzeżenie. Może więc powinniśmy wpisać P4 do listy gatunków zagrożonych na tym forum??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maros Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 No właśnie jestem jednym z tych na wyginięciu, czyli posiadam sobie P4, i chciałbym go efektywnie przyśpieszyć... Wcześnie czytałem, że temat był już poruszany, lecz nie znalazłem nic na forum. Może ktoś poda mi jakiś konkretny link w którym zostało to wytłumaczone :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 da sie jakos odblokowac mnoznik w p4 2.4 [northwood"A" {533 fsb}]? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 da sie jakos odblokowac mnoznik w p4 2.4 [northwood"A" {533 fsb}]? Nie da się. Jedynymi P4 z odblokowanym mnożnikiem były wersje inżynieryjne (oznaczone jako "confidental") - trafić na takiego, to niezła gratka. A co do kręcenia P4 - mało ludzi kręci nawet Athlony z rzędu 2400+ czy wyżej. Ich wydajność jest wystarczająco duża, i kręcenie nie ma tak wielkiego znaczenia jak w przypadku 1700+. Podobnie jest z P4 - większość kręconych P4 to 1,6A i 1,8A, które dają się mocno podkręcić bez przetaktowywania reszty podzespołów (mag. z 100 na 133). Jest to chyba spowodowane podejściem, że można uzyskać dużą wydajność za mniejszą cenę, ale wymaga to podkręcania - innym wyjściem jest kupić procek o dużej mocy, ale za równie dużą cenę :lol: . Osobiście jestem zwolennikiem "kręcenia z rozsądkiem" i dlatego kupiłem proca, który da zadowalającą wydajność bez konieczności "extremalnego overclockingu". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 A moze bysmy podawali tutaj linki do tematow powiazanych z P4? Ten temat moglby byc zbiorem linkow,pomyslcie jaka to wygoda.. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 ok thx za informacje. na tomshardware byl test takiego p4 "confidental" :twisted: mozna by zrobic tutaj linkownie [wrzucajcie jak cos znajdziecie] zaczne od tego: http://processorfinder.intel.com/scripts/l...ALL&PkgType=ALL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Temat : P4 16A czy 1.8A? http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=229...=podkrecanie+p4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Hm,lepiej podan kilka linkow za jednym postem Temat 1 : PIV 2.4@2.8 Temperatura... http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=238...8&highlight=piv Temat 2 : Jaka plyta pod Pentiuma IV? http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=237...7&highlight=piv Temat 3 : Podkrecanie PIV 2.4 (533MHz) na płycie ASUS P4T533-C http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=205...6&highlight=piv Temat 4 : Zakladanie coolera Boxowego na P4 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=133...0&highlight=piv Temat 5 : Moja droga do 3Ghz! http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=107...5&highlight=piv Temat 6 : Jaki chipset jest najlepszy w końcu pod P4??? HELP!!! http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=108...9&highlight=piv Ufff... mam nadzieje ze tyle na razie starczy Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Nie tak dawno jedenemu uczestnikowi spalił się nowiutki P IV 3.06@3.55 Ghz, bo blok wodny zaczął kapać :( NIe ma idealnego sposobu zabespieczenia przed spaleniem - może tylko jedno- nie kręcić i zaplombować obudowę :) PS- ja mam kastrata P4 Celerona 1.7 @ 1905. Poszedłby i więcej, gdyby nie ograniczenia nałożone przez płytę - nie ma odpowiednich częstotliwości :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 da sie jakos odblokowac mnoznik w p4 2.4 [northwood"A" {533 fsb}]? Był kiedyś patent na to - komuś się to udało, ale chyba 2/10 czy nawet mniej ;) procków przeżyło tą opercaję....był z tym patent....ale się zapytam- po co wam zmiana mnożnikiem, jak można magistralą? :lol: PS- co do testu na Tomshardware- to był Quake 3 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Hym, Toniczek prosi was o linki do P4 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiC}{U Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 P4 RULEZZ luknij na moj wynik www.michu-rekord.prv.pl !!! ams=s..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Koedzy. Jam mam P IV 1.8@3 przy AC i oczywiści P IV 1.8@3.3 przy WC. Z dnia na dzień się kręci super. Qumpel ma AXP22 i jakiegoś ASUS-a na KT400 i nie ma do mie polotu a na proca w zeszłe wakacje wydał tyle co ja. Z resztą podkręc AMD z takim chłodzeniem jak moje do takiego poziomu. Raczej wątpie czy jest możliwy o/c XP1800+ na XP3000+. Miciu kup cobie Ciamciungi DDR333 u mnie wytrzymują 176 Mhz przy CL2 i Vdimm 2.7 V. no i oczywiści 172 przy CL 1.5 jak ktoś noe woerzy niech się ze mną skontaktuje i odwiedzi mnie. P.S> Vcore 2.1 V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Miciu kup cobie Ciamciungi DDR333 u mnie wytrzymują 176 Mhz przy CL2 i Vdimm 2.7 V. no i oczywiści 172 przy CL 1.5 jak ktoś noe woerzy niech się ze mną skontaktuje i odwiedzi mnie. P.S> Vcore 2.1 V buahaha jasne, CL1,5 :lol: to sprawdz sobie wydajnosc przy ustawieniu CL2 a potem przy 1,5 i zobaczysz ze roznicy nie ma. Nie ma pamieci ktore tyle wy3maja bo plyta ignoruje te ustawienie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 buahaha jasne, CL1,5 :lol: to sprawdz sobie wydajnosc przy ustawieniu CL2 a potem przy 1,5 i zobaczysz ze roznicy nie ma. Nie ma pamieci ktore tyle wy3maja bo plyta ignoruje te ustawienie. Skoro ignoruje, to czemu moje chodzą na 333 na 1,5 a na 355 już tylko na 2? Chyba każde "sprawne" pamięci pójdą na 1,5 - jeżeli nie to musi być kompletny szajs. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiC}{U Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Koedzy. Jam mam P IV 1.8@3 przy AC i oczywiści P IV 1.8@3.3 przy WC. Z dnia na dzień się kręci super. Qumpel ma AXP22 i jakiegoś ASUS-a na KT400 i nie ma do mie polotu a na proca w zeszłe wakacje wydał tyle co ja. Z resztą podkręc AMD z takim chłodzeniem jak moje do takiego poziomu. Raczej wątpie czy jest możliwy o/c XP1800+ na XP3000+. Miciu kup cobie Ciamciungi DDR333 u mnie wytrzymują 176 Mhz przy CL2 i Vdimm 2.7 V. no i oczywiści 172 przy CL 1.5 jak ktoś noe woerzy niech się ze mną skontaktuje i odwiedzi mnie. P.S> Vcore 2.1 V Kupuje TWINMOS kt 400 512 albo CORSAIR 512 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Udało mi się sprzedać stare pamiątki, jeszcze tylko pogadam z moim ojcem i zamówie kingstona hyperx :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 No właśnie jestem jednym z tych na wyginięciu, czyli posiadam sobie P4, i chciałbym go efektywnie przyśpieszyć... Wcześnie czytałem, że temat był już poruszany, lecz nie znalazłem nic na forum. Może ktoś poda mi jakiś konkretny link w którym zostało to wytłumaczone :roll:Mam tą samą płytę, niestety płyta nie nadaje si edo o/c max co miałem t0 1,4@1,61 ale sie wieszał 3dmark. P.S. w podpis wdarł ci się błąd, P4ITA nie jest na DDR tylko RDRAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Skoro ignoruje, to czemu moje chodzą na 333 na 1,5 a na 355 już tylko na 2? Chyba każde "sprawne" pamięci pójdą na 1,5 - jeżeli nie to musi być kompletny szajs. Bo plyt aglowna widocznie wariuje. zrob sobie pomiary wydajnosci i sprawdz jak jest. Ja mam Corsairy i mimo ze "ida" na 1,5 to jednak nie ma faktycznej roznicy wydajnosciowej. Robilem pomiary na chipsetach i845D/E i E7205-zadnej kozysci. Jesli by chodzily to czemu zaden z producentow nie robi takich kosci? Bo nie jest to przez nikogo uznawane ustawienie i nie jest specyfikowane przez JEDEC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maros Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Michalak, a mógłbyś mi pokrótce wytłumaczyć w jaki sposób przyśpieszyłeś procesor? Choćby do tego 1,55 GHz Dzięki za zwrócenie uwagi na tak istotny błąd 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...