Skocz do zawartości
GenghisKhan

8800gts - 65nm

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zgodze sie troche sztuki maja swietne mam Asusa ktory robi te 800mhz a max w markach to 825mhz jak dam zaledwie 5mhz wiecej to sie na atitool komp zawiesza a np u Marcina moze i wali artami jednak 3dmark przechodzi nie wspominjac o tym ze sie nic nie zawiesza;p a to 880mhz

Ps. Asusy z tego co widze maja kiepskie OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ujmuje im nic - z pewnoscia sa to dobre egzemplarze - wez tez pod uwage , ze Marcin jedzi na WC, a to roznica :).Nie mialem tez na mysli negowac 71proste, ze jest w bledzie, ze sa lepsze i gorsze sztuki - bo tak z pewnoscia jest.

Ja nie wiem ile karta pojdzie - nie probowalem wiecej jak 780 MHz i szczerze mowiac nie zamierzam probowac - jak napisalem:ja jesli cos nie jest w 100% stabilne nie uwazam tego za wynik ostateczny - tak samo mam z procem i SupePi.Jesli ustawienia moga dzialac na codzien, wtedy ok.Ale to tylko moje widzi mi sie i nie widze nic zlego w tym, zeby krecic dla wyniku - jesli tylko ktos chce.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Asus też trochę piszczy pod obciążeniem . Wstępne wyniki w markach:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z tego co zauważyłem karty są niesamowicie skalowalne z prockiem. Ci , którzy mają te same zegary karty a różne procesory nie będą mieli tych samych punktacji za samą grafę w markach. Im mocniejszy proc tym grafa bardziej rozwija skrzydła. Stąd niektórzy się dziwią, że "coś jest nie tak" bo "powinienem mieć lekko 14 tys 3dmarków" - a procek wykręcony tylko na 3GHz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mów ,że nie ma bo to nie prawda.

Chipset ma wpływ na wiele rzeczy , nie tylko na smarki, ale na gry, szybkość obliczeń itp rzeczy.

na jakiej podstawie twierdzisz, że wymiana płyty na taką np z P35 da jakikolwiek przyrost wydajności? Ja twierdzę że nie da i nie wysnuwam tego z pobożnych życzeń tudzież własnego widzimisie, lecz z wyników jakie otrzymuję przy okazjach testów płyt głównych. Przewinęło się takich płyt przez moje ręce kilkadzięsiat modeli i różnic w wynikach smarków nie było.

zwlaszcza testowales x48 :wink:

polskie redakcje już od początku grudnia miały dostęp do płyt na X48, więc nie za bardzo rozumiem czym jest podyktowana ta ironia. Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tylko X38 na lekkich sterydach w postaci gwarantowanej przez producentów obsłudze DDR3 1600/1800 i wyższego FSB. Wydajnościowo to jest to samo co X38. Muszę jeszcze sprawdzić czy może X48 wykrzesi nieco więcej z Quad Core (FSB>500MHz). Nie mam pod ręką dobrych DDR3 aby sprawdzić czy OC pamięci jest lepsze niż na X38 (bo niestety infineony i samsungi nie wyjdą nawet powyżej DDR3 1600) - tutaj jakiś lepszy micron by się przydał. OK, wystarczy tego OT. W końcu to temat o 8800GTS, nieprawdaż?

EDIT:

Te 200 pkt różnicy w 3DM2006 na 8800GTS - P965 vs 975X to tylko pobożne życzenie. Musiałbym bardzo mocno utrudniać życie P965 i bardzo dobrze zoptymalizować parametry na 975X aby przekroczyć 100 pkt różnicy. Normalnie max 0.5%różnicy na różnych modelach (praktycznie błąd pomiarowy). Lepsza przepustowość pamieci nie wpłynie w zauważalnym stopniu na wyniki w 3D Mark 2006. Żeby przerwać te dywagacje, poniżej screen z anandtecha:

Dołączona grafika

Czy ktoś tam widzi różnice rzędu 100 pkt (nie wspominajac o tych 200 :D)

A poniżej coś na starszej karcie - 7800GT:

Dołączona grafika

P965 vs 975X wygrywa P965. Zupełnie mnie to nie dziwi. WIęc te 200pkt różnicy na korzyść 975X wsadzamy między bajki.

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm,no to dziwne bo np:I975X jest wydajniejszy od I965 w 3d,testowalem na identycznych ustawieniach i sterach nie jednokrotnie i jest nawet do 100-200pkt w 06 wiecej na strone I975X,w spi do fsb 400 I975X tez rzadzi :)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy poszperać w necie i znaleźć testy ,ze różnice jednak są.

Ale ok koniec OT bo nie ma sensu.

Teraz na temat - to piszczenie - prawdopodobnie cewek mnie dobija i o ile nie jest uciążliwe na krótką metę to po dłuższym siedzeniu przy kompie staje się uciążliwe.Brzmi to jak świst wentylatora - wysoki ton.

Czy jest na to jakas rada - może zalać to jakąś żywicą czy coś w tym stylu?

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz na temat - to piszczenie - prawdopodobnie cewek mnie dobija i o ile nie jest uciążliwe na krótką metę to po dłuższym siedzeniu przy kompie staje się uciążliwe.Brzmi to jak świst wentylatora - wysoki ton.

Czy jest na to jakas rada - może zalać to jakąś żywicą czy coś w tym stylu?

Nie radzę zalewać żywicą, stracisz tylko gwarancję. Jak bym miał piszczącą/skwierczącą kartę, to bym ją oddał na gwarancji, nawet gdyby miała dobre zdolności O/C. Z tego co wiem, uznają tego typu reklamacje.

Przy okazji pytanko, czy ten GTS startuje z wiatrakiem na 100% i dopiero jak obudzi się płyta ucisza się?

W starym GTS 640 od Palita miałem tak, że wiatrak zaraz po uruchomieniu kompa włączał się od razu na wolnych obrotach, co bardzo mi się podobało, natomiast mój obecny GT jak startuje, to jak jakaś suszara. Irytujący krok w tył, jeśli chodzi o karty graficzne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie czy kupowac fullcovera czy brac lepiej zwykly blok np d-teka fuzion + nawiew 120mm/5v

w sumie nie chodzi o cene takiego bloku tylko o to ze za pol roku zmienie na gf9 a wiadomo jak ciezko sprzedac fulla wiec mam pytanie jak to sie bedzie spisywac ze zwyklym blokiem i radiatorami + nawiew czy bedzie pamiecia gorzej niz z defultowym chlodzeniem ustawionym na 100%? (pamieci podkrecone z nawiewem ponizej 100% wala artami) sorki ze w tym temacie ale wiecej jest tu ludzi z 88gt/gts i wc

Edytowane przez Miczq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do piszczenia - to na mojej Asus 8800GTS 512 ustało ale w dość nietypowy sposób. Jak zabrałem się za podkręcanie to juz nie piszczało i później od tamtej pory nic już nie słyszałem. Karta chodzi na default i jest cicho.

Co do startowania na max obrotów to przypomniało mi się tylko jedno chłodzenie, które kiedys miałem na socket 462, a któe głośnością dorównywało 8800gts. Był to Thermaltake Volcano 11+ z regulatorem obrotów na max , który podnosił obroty 80mm wiatraczka do 4500rpm. Hałas dobrej suszarki do włosów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie czy kupowac fullcovera czy brac lepiej zwykly blok np d-teka fuzion + nawiew 120mm/5v

w sumie nie chodzi o cene takiego bloku tylko o to ze za pol roku zmienie na gf9 a wiadomo jak ciezko sprzedac fulla wiec mam pytanie jak to sie bedzie spisywac ze zwyklym blokiem i radiatorami + nawiew czy bedzie pamiecia gorzej niz z defultowym chlodzeniem ustawionym na 100%? (pamieci podkrecone z nawiewem ponizej 100% wala artami) sorki ze w tym temacie ale wiecej jest tu ludzi z 88gt/gts i wc

ja mam Kynkowy blok i radiaxy,temperatury po o/c w stresie 40'C,nie kupuje coverow,bo czesto zmieniam grafy,wole za polowe ceny poskladac samemu a wydajnosc nie wiem czy nie lepsza :),na bank taka sama

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A radiatory gorace masz? jakis nawiew?

Ps. moze zna ktos testy albo wie co lepiej brac :

http://www.cooling.pl/dtek-fuzion-gfx,produkt,144050.html

http://www.cooling.pl/swiftech-mcw60r-blok...odukt,1923.html

Edytowane przez Miczq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do piszczenia, to nie ma żadnych norm, które określałyby jak głośno mogą piszczeć cewki, więc nie ma podstaw do reklamacji. Wszystko jest kwestią dobrej woli sprzedawcy. Dość skuteczna metodą jest wypróbowany juz przeze mnie na telewizorze i płycie Gigabyte'a 965DS3 sposób polegający na zalaniu piszczącej cewki klejem na gorąco. Nie rozgrzewałem go na maksa - tak tylko, żeby zaczął płynąć. Usunąć dało sie toto bez śladu i nic nie piszczało. Najtrudniej jesdnak namierzyć co właściwie piszczy. Dźwięk jest z reguły bardzo wysoki co utrudnia lokalizację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sekcji zasilania mam zwykle miedziane TT za 20pln a na pamieciach wyciete wlasnorecznie aluminiowe ;)

Na karte dmucha Glacialtech,ale 1x12cm na 700r.p.m tez wystarcza w zupelnosci,do wysokich taktow daje wyzsze obroty,jutro zapodam fotke-ogolnie flaki mam teraz na wierzchu :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal bieda z dostepnoscia... a jak sa to drogie...

Ceny w hurtowniach tez nie zachwycaja...

W pronox-ie od czasu do czasu pojawia sie XFX albo Gainward w cenie 1212zl ...

Mam nadzieje, ze po nowym roku troche sie to unormuje...

Najtaniej na chwile obecna + wzgledna dostepnosc to chyba...

POV za 1199zl

http://sklep.vobis.pl/oferta/komponenty/ka...g92)_512mb.aspx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi