Skocz do zawartości
BResz2

Dobra Płyta Pod Socket A Oraz Pamięć Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Polecam Abita NF7-v.2.0 (sam uzywam) do wysokiego o/c i Asusa A7N8X do sredniego. Plyty roznia sie tym, ze Abit pobiera zasilanie proca z +12V a asus z +5V, asus obsluguje 3 kosci ddr400 na raz, abit tylko 2 (obie plyty maja 3 sloty ddr). Koszty: Abit kolo 150 zl, asus troche mniej. Ramy kosztuja w granicach 90 zl za kostke.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus obsluguje 3 kosci ddr400 na raz, abit tylko 2 (obie plyty maja 3 sloty ddr)

bzdura :P

abit nf7 spokojnie obsluguje 3xddr400, u mnie ostatnie 2+ lata chodzilo 1x512+2x256 na 210Mhz, dual channel, interleaving i takie tam. problem polega na tym, ze standardowe biosy abita maja 1T (cpc on), trzeba wrzucic biosik z 2T (cpc off) i hula .

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdura :P

abit nf7 spokojnie obsluguje 3xddr400, u mnie ostatnie 2+ lata chodzilo 1x512+2x256 na 210Mhz, dual channel, interleaving i takie tam. problem polega na tym, ze standardowe biosy abita maja 1T (cpc on), trzeba wrzucic biosik z 2T (cpc off) i hula .

pozdr

Dzięki za rady w piątek albo w poniedziałek wybiorę sie po tą płytkę bo znalazłem ciekawą ofertę na allegro, dosyć blisko więc się po nią wybiorę. Zobaczymy jak na niej będzie się kręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie będzie lepiej zmienić platformy na AM2?? Procki są od 60zł płyty ciut droższe ale za ok 200zł masz coś z OC (np. Foxconn na 690G z integrą wydajniejszą od Twojego FXa), DDR2 jest śmiesznie tani ;) 512MB kupisz już od 30zł... Ja radziłbym nie pchać się w starocie tylko w nowsze technologie... Zresztą taki semp@2,2GHz zje sempa pod sA nawet gdyby miał i 2,7GHz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem za 100zł Abita. A kompa i tak będe zmieniał, ale tego zostawie. Chodziło mi o to, że płytka Gigabyte'a, którą mam w podpisie coś szwankowała.(Słyszałem, że Gigabyte i GoodRam się nie tolerują, może to dlatego). A potrzebny mi jest drugi w pełni działający komp. A te 100zł wyłożyłem z własnej kieszeni, co by się nie pokapowali rodzice, że tego kompa modernizuje. No i będzie na czym eksperymentować.

Za 2tyg. C2D E6750+ASUS P5K-E + 88GT 512mb (o ile będzie dostępny)

Wielu z was się pewnie dziwi, dlaczego pcham kasę w takiego starocia. A ja muszę mieć drugiego PC'ta. Jest mi bardzo potrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi