Skocz do zawartości
kolunio27

Stosunek Procesora Do Karty....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie posiadam procesor atlon 3000+ i karte graficzna GF 7600GS od galaxy...Ten zestawik ma juz okolo 1.5 roku i mam takie pytanko czy bez wymiany procesora warto pchac sie w nowsze(drozsze) karty graficznie aby znaczaco poprawic grafike w nowich grach???

Jaka moge karte zakupic aby idealnie wspolpracowala z tym prockiem na maxymalnych jego mozliwosciach??

Tak aby procesor nie ograniczal karty a karta znaczaco nie przewyzszala procesora ;)

Wiecie o co mi chodzi ;)

Pozdr i dziek i za odpowiedz

Pawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Obecnie posiadam procesor atlon 3000+ i karte graficzna GF 7600GS od galaxy...Ten zestawik ma juz okolo 1.5 roku i mam takie pytanko czy bez wymiany procesora warto pchac sie w nowsze(drozsze) karty graficznie aby znaczaco poprawic grafike w nowich grach???

Jaka moge karte zakupic aby idealnie wspolpracowala z tym prockiem na maxymalnych jego mozliwosciach??

Tak aby procesor nie ograniczal karty a karta znaczaco nie przewyzszala procesora ;)

Wiecie o co mi chodzi ;)

Pawel

polecam przeczytac ten artykul http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1760 B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

A niby w czym ma pomóc X2? Przecierz i tak 99.9% współczesnych programów i gier nie korzysta z 2 jajek.

Tak jak napisał xacti: 2.5-2.7GHz i starczy dla 8600/7900. Jeśli zmieniać to albo na C2D, albo poczekać na K10 albo jeszcze dłużej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowsza karta graficzna moze ci podniesc dolny prog fpsow ale i tak zostanie problem dramatycznego spadku fpsow tam gdzie wymagana jest duzo moc obliczeniowa. W grach ktorych silnik jest pisany tak aby grafa i cpu szly asynchronicznie bedziesz miec duzo "pustych" fpsow poniez teoretycznie wywietlanie bedzie na poziomie 90 a gra bedzie dzialac powiedzmy w tepie 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

@hihot: ogólnie masz rację, ale w praktyce wszystko zależy o jakiej grze mowa, wiele też daje optymalizacja ustawień DX/OGL, odpowiednia wersja sterów itd.

@kolunio27: Radka 1950, GF7900, GF 8600. Twój procek z pewnością nie zadławi tych kart w większości przypadków, ale skok w stosunku do 7600gs będzie na poziomie 30-80% w grach, w zależności od rozdziałki i detali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wiecie o co mi chodzi ;)

Pawel

Myślę, że to ci powinno rozwiać wszystkie wątpliwości:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=227399

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hihot: ogólnie masz rację, ale w praktyce wszystko zależy o jakiej grze mowa, wiele też daje optymalizacja ustawień DX/OGL, odpowiednia wersja sterów itd.

@kolunio27: Radka 1950, GF7900, GF 8600. Twój procek z pewnością nie zadławi tych kart w większości przypadków, ale skok w stosunku do 7600gs będzie na poziomie 30-80% w grach, w zależności od rozdziałki i detali.

Mam 8600Gt Sonic+ który siedzi razem z Athlonem 64 3200+ wykręconym na 2.8ghz i proc po prostu zamula mi karte w nowych grach gdyż te już obsługują procki 2 jajowe (cod4,Nfs PS,Dirt, Crysis itd) 2 jajka sa potrzebne jak nic by móc w pełni sie cieszyć wydajnoscią karty w nowych grach! Na szczescie 2 jajka już do mnie jadą ;) Zainwestuj w x2, ceny są naprawdę śmieszne na dzień dzisiejszy ;) Edytowane przez xdeadly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 8600Gt Sonic+ który siedzi razem z Athlonem 64 3200+ wykręconym na 2.8ghz i proc po prostu zamula mi karte w nowych grach gdyż te już obsługują procki 2 jajowe (cod4,Nfs PS,Dirt, Crysis itd) 2 jajka sa potrzebne jak nic by móc w pełni sie cieszyć wydajnoscią karty w nowych grach! Na szczescie 2 jajka już do mnie jadą icon_wink2.gif Zainwestuj w x2, ceny są naprawdę śmieszne na dzień dzisiejszy icon_wink2.gif

Zamula niezależnie od posiadanej karty, co do reszty masz rację. Temat bez sensu, proc dobiera się do gier, nie do karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi