Skocz do zawartości
yogy

Athlon 2200+ I Prime95

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Sprzęt: Athlon 2200+, MSI kt3 ultra2R, 2x512 DDR 400 kingstona, zasilacz topower TOP-450P3.

Podkręciłem samego proca drut-modem na 166x13,5 i od napięcia 1,8V przechodzi 3dmarki2001/2003, aquamark oraz praca w windows bez problemu, natomiast przy torture test w prime95 wywala błąd od razu (po 1-2 min) i normalnie wchodzi do windowsa. Podniosłem napięcie do 1,85 i dalej to samo. Pytanie brzmi czy prime wywala błędy z jakiegoś innego powodu(błąd programu/problemy z kompatybilnością) czy po prostu za duży O/C proca (chłodzenie SilentTower - więc myśle że nie najgorsze - 45-50 stopni celsjusza). Ewentualnie sugestie co do podkręcania mile widziane.

Opis proca axda2200duv3c, batch 1503, aixhb 0334 upcw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj użyć orthosa.

Tzn. Stress Prime 2004 - ORTHOS jest dla dwujajowych. Z kolei Stress Prime 2004 to praktycznie to samo co Prime95 więc nie widzę tutaj specjalnie potrzeby.

Co do błędów - Prime95 jest programem bardzo wrażliwym na wszelkiego typu błędy. Musisz popracować na tym komputerze i sam poobserwować stabilność. Niejednokrotnie zdarzało się już tak, że Prime95/Orthos/SP2004 coś krzyczał a generalnie wszystko było w porządku (przez wiele miesięcy komputer chodził nie mając jakichś oznak niestabilności).

Jednak w wielu przypadkach gdy te programy wywalają błąd (tyczy się to przede wszystkim nowszych procesorów - przy starszych one były troszkę mniej skuteczne w tej detekcji i często zgłaszały niejako fałszywe alarmy) komputer faktycznie jest niestabilny i nie widać tego na pierwszy rzut oka. Wychodzi to dopiero po dłuższym czasie, gdy np. obserwujemy cykliczne zwisy podczas wielogodzinnego grania w jakieś wymagające gry bez względu na grę i zawsze pomaga tylko reset.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za wszelkie sugestie

stabilna praca obecnie 171x12.5/1.85v

musiałem odblokować mnożnik (thx dla RaF) i teraz pracuje bez błędów w prime (po kilku godzinach torture test temp. na procku 46 st. C)

mam 2 pytania:

1) jak można drutami dać większy vcore niż 1.85v? - płyta umożliwia tylko 0.1v zmiany, a opisy na ocinside umożliwiają właśnie do 1,85v - myślę że 1.9v i miałbym 166x13.5 (mosfety z radiatorkami więc nie boje sie że spłyną:)) - teoretycznie proc może śmigać na 2,6 GHz - tyle to pewnie nie wycisne ale może się zbliżę - o/c wciąga:)

2)jak uruchomię cpu-z to vcore nie jest stabilne - skacze mi o ok. 0.1v - czy to wina tego że mam drut-moda i źle sczytuje z czujnika czy też regulatory nie wyrabiają - w związku z tym czy może jednak dla bezpieczeństwa obniżyć do 1.8v?

może spowodowane jest to tym że robiłem drut-moda w/g programiku tbredtweak by darekk&mechl!n a w/g programu amdoverclockers dodatkowo połączone są jeszcze 2 piny? - ktoś to może sprawdzał?

wiem że oba pytania mogą wydawać się wzajemnie wykluczające ale jak ktoś miał taki sam efekt na cpu-z to by mnie uspokoiło nieco:)

aha - ramy śmigają 1:1 na 2.6v z timingami by SPD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2)jak uruchomię cpu-z to vcore nie jest stabilne - skacze mi o ok. 0.1v

ja bym sie tak bal ^^ jak dla mnie albo zasilacz albo sekcja zasilania na plycie szaleja. wahania rzedu 0.01-0.02 sa normalne, rzedu 0.1v, zdecydowanie nie.

a co do prime/orthos i stabilnosci:

zalezy czego oczekujesz od kompa - jesli sobie tylko na nim grasz, to ci jakies przeklamanie raz na kilka godzin krzywdy nie zrobi. ja z kolei na kompie prowadze troche obliczen i obrobki video, gdzie nie moge sobie pozwolic na chocby najmniejsze przeklamanie, wiec dla mnie stabilnosc to co najmniej 24h orthosa + 3dmark w loopie.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz nowy (ok. 3 mies.), mocny i raczej markowy - poza tym sprawdzałem miernikiem na wyprowadzeniu na molex 12v i 5v i stabilne/wzorcowe (12.1 i 4.98), wprawdzie reszta troche ciągnie - radek 9800 pro z własnym dodatkowym zasilaniem z molexa (na razie bez o/c), audigy2 zs(też własne zasilanie z molexa od flopa), 3com905, 3xhdd, crrw, dvdrw, flop, panel, 1x12cm i 2x8cm śmigła - ale liczyłem max moc pobieraną i spory zapas mi został;

natomiast mosfety na mobo od zasilania lekko ciepłe (klejone radiatory na wszystkim co teoretycznie może sie grzać), kondensatorki bez śladu wybrzuszeń

Edytowane przez yogy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też skacze. Generalnie u wszystkich skacze. Zapamiętaj: Napięcia mierzymy miernikiem. Odczyt programowy ma często spory poślizg. Ja proponuję to olać ;)

Co do sekcji zasilania (AUX) - jest ona w stanie "znieść" temperaturę do 80 stopni z tego co wiem więc dopóki nie parzy to nie ma obaw ;)

A co do odblokowania napięcia - powyżej tego to już pewnie tylko Vmody.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po dłuższej przerwie spowodowanej nawałem innych zajęć

ostatecznie proc chodzi na 175x12,5x1.85v, po podniesieniu fsb na 175 MHz cpu-z pokazuje stabilne 1.728v (nie wiem czemu tyle ale miernikiem nie zmierzyłem [pozdro dla obiboqs :)]), ram 1:1 2,6v timingi 2-2-2-6, grafa radeon 9800 pro herculesa 412/371, ogólny skok wydajności kompa o ok. 15-20% przy temp. proca 46 st.C (kilka godzin prime + 3dmark2001 loop), grafa niestety wtedy dochodzi do 60 st.C (chodzi 425/380 stabilnie (1 h 3dmark2005 - może więcej by poszła - nie sprawdzałem) ale za wysokie wydają mi się temp. >63 st.C więc strach bo chłodzenie pasywne tylko przeciąg w budzie)

dziękuje wszystkim za pomoc

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym zasilaczu jeżeli nie ma objawów niestabilności to naprawdę skaczącymi w programie napięciami nie masz się co przejmować. Mówię - te generalnie znacznie różnią się od tych faktycznych (mają tylko charakter poglądowy). Pamiętam jak mi program kiedyś wskazywał na linii +12V napięcie 5.77V :lol: Wiedziałem, że to fake, bo przy takim napięciu na +12 już dawno komputer by się wyłączył, ale wziąłem z ciekawości miernik i sprawdziłem - okazało się, że napięcie skacze sobie między 11.98 a 12.02 ;) Tak więc te zmiany są prawie żadne.

Co do grafy - procesor graficzny ze spokojem jest w stanie wytrzymać temperaturę rzędu 80 st.C tak więc nie masz się czym przejmować. Chociaż nikt Ci nie mówi, że np. na grafikę nie masz zamontować ambitniejszego chłodzenia aniżeli pasywkę - to na pewno karcie nie zaszkodzi ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...