Skocz do zawartości
hotkey

o 8RDA+, AXP+ i wogóle o moim sprzęcie nowym :) - długie

Rekomendowane odpowiedzi

Tejka. Właśnie bawie się moim nowym EpOX'em i mam kilka pytań/spostrzeżeń. Może być ciekawie :)

A więc zacznijmy od początku. Dziś udałem się wraz z ojcem, coolerem Titan TTC-D5TB(4) i 2x 256 MB 333Mhz DDR TwinMOS(zakupione w sklepie tweak'a) do Krakowskiego PCProjektu. Oczywiście wszystko co chciałem qupić było(EPOX 8RDA+, AXP+ 1700, FDD 1,44 :) ). Poprosiłem kolesia, żeby mi złożył(nie chce mi się babrać z pastą). Niestety stwierdził, że mój CS nie jest pod 0.13(qmpel ma takiego samego i jakoś działa), ale ja tam się nie będe kłucił. Następnie przykleił stickera na !!! UWAGA !!! zaczep od coolera i stwierdził, że jak go zdejme trace gwarancje(nie wiem na co - nie pytałem, byłem w szoku - raz ze szczęścia, raz ze ździwienia)!!! Dobra pomyślałem, chyba nie będe zdejmował w najbliższym czasie tego wentyla, więc mi to wisi. Dopiero jak przyjechałem zdałem sobie sprawę, że chciałem sobie zmienić coolerek. Teraz nie wiem, czy mogę :( ale jutro wyśle mail'a do PCProjektu żeby to dokładnie wyjaśnić(czy wogóle można wiązać klienta z danym sklepem?? Jak chce qupić cooler, to musze do nich jechać go zmienić - to jakby zakładać stickery z gwarancją na koła w samochodzie - zdejmujesz tracisz gwaranche :) troszkę przykład przesadzony, ale dobrze obrazuje sytuacje). Jak wróciłem do domu to zabrałem się za składanie kompa. Oczywiście moja "wspaniała" obudowa ledwo pomieściła nową płytę i EPOX się troszkę przyrysował :( Po wrzuceniu wszystkich bebechów do kompa odpaliłem go. Wszystko spox. Oczywiście pierwsze co zrobiłem to format c:(win98). Jako że mam słabość do win98 to chciałem sobie go dać na partycję d. Po instalce wszystko działało dopóki nie włóżyłem płytki ze sterkami EPOX'a :( Jak dotychczas myślałem, że WinME i program dostępowy do pakietów internetowych TPSA to największy syf. Dotychczas. Po włożeniu płytki poproszono mnie o .... płytkę z Win98(SE) na której musiałem sam znaleźć jakiś program rozpakowujący. Następnie kilka błędów. Potem było spox dopuki nie zażądał ponownie płytki z Win98(SE) na której nie było programu który chciał.... Wyłączyłem instalację. Oczysiście po resie sys był tak zdupcony, że nie da się na nim pracować :( Na szczęście miałem XP :) Tu jest DUŻO lepiej. Właściwie, to wszystko działa(jak na razie :) ). Jak już wszystkie sterki weszły(oprócz drukarki i skanaera - nie chciało mi się) zacząłem OC. Tak wogóle, to temp była ok 32(doszła raz do 34). Klawisz mi się omksnął :) i fsb 133 --> 166. Oczywiści wszystko poszło oki. Teraz omksnął mi się na funkcji mnożnika. Niestety nie poszło już tak dobrze. Win pokazał jakieś farmazony. Teraz jest napięcie 1.7V 166x12=2000 i wszystko spox. Dalej nie próbowałem(jak na razie) bo chce to napisać. Temp po 3DMarku - 38. Teraz(winamp +IE +Outlook +GG) - 36. Następnie poszły pamięci. Tu jest do [gluteus maximus] :( nie wiem, może cosik źle włączyłem, ale z tego co widze ni poszło nawet na 166 cl2 2 2 7 i napięciu powiększonym do 2.77(default bodajże 2.63). Inaczej mówiąc albo qupiłem ch*** pamięci albo jeszcze musze pogżebać w ustawieniach. Będe próbował o czym będe Was informował. Acha i jeszcze 3DMark. Wynik troszkę mnie ździwił. Pierw zapodam wyniki z mojego starego cnfiga(AXP+ 1433Mhz 0.18, Abit KT7A-Raid, 256 SDRAM 133Mhz, grafa bez zmian). Było to bodajże 6400 na default i na full wykręcie(proc - 1433@1600 grafa - 275@310 275@310) 7003DMarkófff - czyli mało. Teraz na default jest 7400(coś koło tego), na 1833Mhz jest 8000 a na 2000Mhz + Radek na 275@300 275@300 jest 8600 :) Wynik niczego sobie. Nawet się takiego nie spodziewałem. A to jeszcze nie moje ostatnis słowo :) I teraz tradycyjnie pytania :

1) czy kolo w sklepie ma prawo mi założyć stickera na zatrzask od wiatraczka i jak go zdjeme to trace gwarancje na proc(chyba o to mu chodziło).

2) Co zrobić z pamiątkami - jakie ustawienia??

3) Czy da się zainstalować Win98 tak żeby działał??

Wszelkie testy i sprawozdania z boju będe przesyłał.

Narqa i jeśli przeczytałeś tak długi i nudny txt stwierdzam, że się chyba nudzisz :)

PS. Sorki za błędy :)

UPDATE

Zmieniłem kilka słów w txt, bo dopiero teraz widze kilka błędów(np. 70003DMarkófff - czyli mało :) ). Chciałbym także nadmienić, że seria tego proca to najprawdopodobnie JIUHB 0308(nie jestem pewny co do pierwszych dwóch literek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gwarancja chodzi o to ze jak bys poszedl do sklepu z ukruszonym procem to jej nie masz. Chodzi tylko o uszkodzenia mechaniczne. Jezeli zmienisz soolera i nic sie nie stanie(czytaj nie ukruszysz gada) to gwaranxje masz nadal.

Co do win 98 to u mnie wszystko dzialalo do puki nie wlaczylem DMA:( Tez nie wiem co o tym myslec bo czasu nie mialem grzebac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten Kolo siedział normalnie za ladą przed panelem LCD i telefonem jeśli tak to jest mój drogi pan TOMEK ( dla twojej infy)

jeśli ci wkleił stika na wenntyl.. to miałeś pecha - musiałeś go mocno wk..wić a le to = gość

poco sie przejmujesz jakąś windą me czy 98 - XP rulez

a poza tym mogłeś łyknąć mobo MSI k7n2-L na niej niema bólu z napięciami , zegarami samo sie robi jak tylko chcesz

mój Antek 1700 gb 0251 wstaje jako 2000+ 2200+ 2400+ ( więcej nierobiłem (narazie :)) a standardowo w 3Dmarku z pamiątkami 266 (kupiłem 2x256 333 i nie idą na 333) oraz z MSI GF4Ti 4200 x8 pokazuje 10189 punktów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że to Tomek, ale nie wiem czym go wkurzyłem :( Ten EpOX jest wyrąbisty, tylko dochodzę do wniosku, że najprawdopodobniej żem spieprzył qpując te TwinMOS'y. Nie chcą nawet pójść na 170 7 3 3 2.5cl i napięciu 2.77 :( Inaczej mówiąc moja przygoda z podkręcaniem najprawdopodobniej kończy się na 166x12 :( Nio chyba, że odeśle te pamięci (mam jeszcze 5-6 dni), ale nie chce mi się odsyłać za swoją kasę + czekać tydzień na jakieś inne :( Qrde nie wiem co mam zrobić. Ratujcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten Kolo siedział normalnie za ladą przed panelem LCD i telefonem jeśli tak to jest mój drogi pan TOMEK ( dla twojej infy) 

jeśli ci wkleił stika na wenntyl.. to miałeś pecha - musiałeś go mocno wk..wić a le to = gość

poco sie przejmujesz jakąś windą me czy 98 - XP rulez

a poza tym mogłeś łyknąć mobo MSI k7n2-L na niej niema bólu z napięciami , zegarami samo sie robi jak tylko chcesz 

mój Antek 1700 gb 0251 wstaje jako 2000+ 2200+ 2400+ ( więcej nierobiłem (narazie :)) a standardowo w 3Dmarku z pamiątkami 266 (kupiłem 2x256 333 i nie idą na 333) oraz z MSI GF4Ti 4200 x8 pokazuje 10189 punktów

witam rodzimego chrzanowianina na forum ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że to Tomek, ale nie wiem czym go wkurzyłem :( Ten EpOX jest wyrąbisty, tylko dochodzę do wniosku, że najprawdopodobniej żem spieprzył qpując te TwinMOS'y. Nie chcą nawet pójść na 170 7 3 3 2.5cl i napięciu 2.77 :( Inaczej mówiąc moja przygoda z podkręcaniem najprawdopodobniej kończy się na 166x12 :( Nio chyba, że odeśle te pamięci (mam jeszcze 5-6 dni), ale nie chce mi się odsyłać za swoją kasę + czekać tydzień na jakieś inne :( Qrde nie wiem co mam zrobić. Ratujcie.

Ja te TwinMOSy puscilem niechcacy asynchronicznie +25% na cl 2.5. Zmienilem fsb ze 133 na 166 i zapomnialem ustawic pamieci na 100%. Poszly na 208mhz na lajcie!!!na Vdimm 2,77 chyba. Kupione w sklepie Tweaka.

upd: na 166 ida 6,3,2,2.

jak dam 6,2,2,2, to nie idzie. z ta szostka jeszcze pokombinuje Vdimm na default

zasilacz codegen 300W. na 2600+ poszedl bez bolu, ale jak ustawilem volcano na max, to SpeedFan pokazal temp. zasilki (chyba?) 110C ;)

ogolnie temperatury mam proc: 37-44 system pare stopni mniej. musze popracowac nad wentylacja (3x80mm@5V)

procesor 0302WPIW literek nie jestem pewny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...