hotkey Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Tejka. Właśnie bawie się moim nowym EpOX'em i mam kilka pytań/spostrzeżeń. Może być ciekawie :) A więc zacznijmy od początku. Dziś udałem się wraz z ojcem, coolerem Titan TTC-D5TB(4) i 2x 256 MB 333Mhz DDR TwinMOS(zakupione w sklepie tweak'a) do Krakowskiego PCProjektu. Oczywiście wszystko co chciałem qupić było(EPOX 8RDA+, AXP+ 1700, FDD 1,44 :) ). Poprosiłem kolesia, żeby mi złożył(nie chce mi się babrać z pastą). Niestety stwierdził, że mój CS nie jest pod 0.13(qmpel ma takiego samego i jakoś działa), ale ja tam się nie będe kłucił. Następnie przykleił stickera na !!! UWAGA !!! zaczep od coolera i stwierdził, że jak go zdejme trace gwarancje(nie wiem na co - nie pytałem, byłem w szoku - raz ze szczęścia, raz ze ździwienia)!!! Dobra pomyślałem, chyba nie będe zdejmował w najbliższym czasie tego wentyla, więc mi to wisi. Dopiero jak przyjechałem zdałem sobie sprawę, że chciałem sobie zmienić coolerek. Teraz nie wiem, czy mogę :( ale jutro wyśle mail'a do PCProjektu żeby to dokładnie wyjaśnić(czy wogóle można wiązać klienta z danym sklepem?? Jak chce qupić cooler, to musze do nich jechać go zmienić - to jakby zakładać stickery z gwarancją na koła w samochodzie - zdejmujesz tracisz gwaranche :) troszkę przykład przesadzony, ale dobrze obrazuje sytuacje). Jak wróciłem do domu to zabrałem się za składanie kompa. Oczywiście moja "wspaniała" obudowa ledwo pomieściła nową płytę i EPOX się troszkę przyrysował :( Po wrzuceniu wszystkich bebechów do kompa odpaliłem go. Wszystko spox. Oczywiście pierwsze co zrobiłem to format c:(win98). Jako że mam słabość do win98 to chciałem sobie go dać na partycję d. Po instalce wszystko działało dopóki nie włóżyłem płytki ze sterkami EPOX'a :( Jak dotychczas myślałem, że WinME i program dostępowy do pakietów internetowych TPSA to największy syf. Dotychczas. Po włożeniu płytki poproszono mnie o .... płytkę z Win98(SE) na której musiałem sam znaleźć jakiś program rozpakowujący. Następnie kilka błędów. Potem było spox dopuki nie zażądał ponownie płytki z Win98(SE) na której nie było programu który chciał.... Wyłączyłem instalację. Oczysiście po resie sys był tak zdupcony, że nie da się na nim pracować :( Na szczęście miałem XP :) Tu jest DUŻO lepiej. Właściwie, to wszystko działa(jak na razie :) ). Jak już wszystkie sterki weszły(oprócz drukarki i skanaera - nie chciało mi się) zacząłem OC. Tak wogóle, to temp była ok 32(doszła raz do 34). Klawisz mi się omksnął :) i fsb 133 --> 166. Oczywiści wszystko poszło oki. Teraz omksnął mi się na funkcji mnożnika. Niestety nie poszło już tak dobrze. Win pokazał jakieś farmazony. Teraz jest napięcie 1.7V 166x12=2000 i wszystko spox. Dalej nie próbowałem(jak na razie) bo chce to napisać. Temp po 3DMarku - 38. Teraz(winamp +IE +Outlook +GG) - 36. Następnie poszły pamięci. Tu jest do [gluteus maximus] :( nie wiem, może cosik źle włączyłem, ale z tego co widze ni poszło nawet na 166 cl2 2 2 7 i napięciu powiększonym do 2.77(default bodajże 2.63). Inaczej mówiąc albo qupiłem ch*** pamięci albo jeszcze musze pogżebać w ustawieniach. Będe próbował o czym będe Was informował. Acha i jeszcze 3DMark. Wynik troszkę mnie ździwił. Pierw zapodam wyniki z mojego starego cnfiga(AXP+ 1433Mhz 0.18, Abit KT7A-Raid, 256 SDRAM 133Mhz, grafa bez zmian). Było to bodajże 6400 na default i na full wykręcie(proc - 1433@1600 grafa - 275@310 275@310) 7003DMarkófff - czyli mało. Teraz na default jest 7400(coś koło tego), na 1833Mhz jest 8000 a na 2000Mhz + Radek na 275@300 275@300 jest 8600 :) Wynik niczego sobie. Nawet się takiego nie spodziewałem. A to jeszcze nie moje ostatnis słowo :) I teraz tradycyjnie pytania : 1) czy kolo w sklepie ma prawo mi założyć stickera na zatrzask od wiatraczka i jak go zdjeme to trace gwarancje na proc(chyba o to mu chodziło). 2) Co zrobić z pamiątkami - jakie ustawienia?? 3) Czy da się zainstalować Win98 tak żeby działał?? Wszelkie testy i sprawozdania z boju będe przesyłał. Narqa i jeśli przeczytałeś tak długi i nudny txt stwierdzam, że się chyba nudzisz :) PS. Sorki za błędy :) UPDATE Zmieniłem kilka słów w txt, bo dopiero teraz widze kilka błędów(np. 70003DMarkófff - czyli mało :) ). Chciałbym także nadmienić, że seria tego proca to najprawdopodobnie JIUHB 0308(nie jestem pewny co do pierwszych dwóch literek). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Z gwarancja chodzi o to ze jak bys poszedl do sklepu z ukruszonym procem to jej nie masz. Chodzi tylko o uszkodzenia mechaniczne. Jezeli zmienisz soolera i nic sie nie stanie(czytaj nie ukruszysz gada) to gwaranxje masz nadal. Co do win 98 to u mnie wszystko dzialalo do puki nie wlaczylem DMA:( Tez nie wiem co o tym myslec bo czasu nie mialem grzebac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
decklen Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 a ten Kolo siedział normalnie za ladą przed panelem LCD i telefonem jeśli tak to jest mój drogi pan TOMEK ( dla twojej infy) jeśli ci wkleił stika na wenntyl.. to miałeś pecha - musiałeś go mocno wk..wić a le to = gość poco sie przejmujesz jakąś windą me czy 98 - XP rulez a poza tym mogłeś łyknąć mobo MSI k7n2-L na niej niema bólu z napięciami , zegarami samo sie robi jak tylko chcesz mój Antek 1700 gb 0251 wstaje jako 2000+ 2200+ 2400+ ( więcej nierobiłem (narazie :)) a standardowo w 3Dmarku z pamiątkami 266 (kupiłem 2x256 333 i nie idą na 333) oraz z MSI GF4Ti 4200 x8 pokazuje 10189 punktów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Możliwe że to Tomek, ale nie wiem czym go wkurzyłem :( Ten EpOX jest wyrąbisty, tylko dochodzę do wniosku, że najprawdopodobniej żem spieprzył qpując te TwinMOS'y. Nie chcą nawet pójść na 170 7 3 3 2.5cl i napięciu 2.77 :( Inaczej mówiąc moja przygoda z podkręcaniem najprawdopodobniej kończy się na 166x12 :( Nio chyba, że odeśle te pamięci (mam jeszcze 5-6 dni), ale nie chce mi się odsyłać za swoją kasę + czekać tydzień na jakieś inne :( Qrde nie wiem co mam zrobić. Ratujcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Właśnie, czy to może być zasiłka?? Mam CodeShita 300W, a słyszałem, że z tym EPOXem mogą być problemy na syfnych zasialczach z fsb powyżej 166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 a ten Kolo siedział normalnie za ladą przed panelem LCD i telefonem jeśli tak to jest mój drogi pan TOMEK ( dla twojej infy) jeśli ci wkleił stika na wenntyl.. to miałeś pecha - musiałeś go mocno wk..wić a le to = gość poco sie przejmujesz jakąś windą me czy 98 - XP rulez a poza tym mogłeś łyknąć mobo MSI k7n2-L na niej niema bólu z napięciami , zegarami samo sie robi jak tylko chcesz mój Antek 1700 gb 0251 wstaje jako 2000+ 2200+ 2400+ ( więcej nierobiłem (narazie :)) a standardowo w 3Dmarku z pamiątkami 266 (kupiłem 2x256 333 i nie idą na 333) oraz z MSI GF4Ti 4200 x8 pokazuje 10189 punktów witam rodzimego chrzanowianina na forum ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Możliwe że to Tomek, ale nie wiem czym go wkurzyłem :( Ten EpOX jest wyrąbisty, tylko dochodzę do wniosku, że najprawdopodobniej żem spieprzył qpując te TwinMOS'y. Nie chcą nawet pójść na 170 7 3 3 2.5cl i napięciu 2.77 :( Inaczej mówiąc moja przygoda z podkręcaniem najprawdopodobniej kończy się na 166x12 :( Nio chyba, że odeśle te pamięci (mam jeszcze 5-6 dni), ale nie chce mi się odsyłać za swoją kasę + czekać tydzień na jakieś inne :( Qrde nie wiem co mam zrobić. Ratujcie. Ja te TwinMOSy puscilem niechcacy asynchronicznie +25% na cl 2.5. Zmienilem fsb ze 133 na 166 i zapomnialem ustawic pamieci na 100%. Poszly na 208mhz na lajcie!!!na Vdimm 2,77 chyba. Kupione w sklepie Tweaka. upd: na 166 ida 6,3,2,2. jak dam 6,2,2,2, to nie idzie. z ta szostka jeszcze pokombinuje Vdimm na default zasilacz codegen 300W. na 2600+ poszedl bez bolu, ale jak ustawilem volcano na max, to SpeedFan pokazal temp. zasilki (chyba?) 110C ;) ogolnie temperatury mam proc: 37-44 system pare stopni mniej. musze popracowac nad wentylacja (3x80mm@5V) procesor 0302WPIW literek nie jestem pewny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Qrwa, u mnie nie idą na 7 3 3 2,5 2.77V przy fsb 175. Nie mam pytań. Jeszcze zobacze dokładnie jutro(dziś nie mam czasu), ale zaczynam tracić nadzieje :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...