hayett Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Witam Mam stary komputer który chce sprzedać i postanowiłem sprawdzić co w nim działa a co nie (dostałem go od brata z informacją że padł dysk - dostałem bez dysku) płyta ECS Elitegroup p4s5a v. 1.5 procek pentium 4 1.6 GHz ram 256 ddr pamięć działa bo wrzuciłem ją do swojego kompa i widział normalnie ponad 700 (mam 512 w swoim kompie) w kompie była grafika shapire radeon 9600 128M ale gdy podłaczyłem swój dysk WD800 80G komp uraczył mnie czarnym ekranem i serią pisków które dzięki wiadomością na forum zidentyfikowałem jako błąd karty graficznej; wrzuciłem swoją grafę (radeon 9600pro 256M) i wystartował ale utknął na wykrywaniu urządzeń nie wykrył primary tylko pojawiła się że sec master i sec slave są incomptybilne zresteowałem wszedłem do biosa i bez zagłebiania sie ustawiłem ustawienia fabryczne; zresetowałem bo po save ustawień był czarny ekran i wystarował: auto wykrywanie urządzeń wykrył primary master hdd (cd nie podłaczałem) i potem pojawił sie czarny ekran z migającym kursorem reset, po restecie ekran wyboru: czy chce system normalnie czy awaryjnie itd. myślę sobie oze cos z tego będei i biorę normalnie i znowu kursor reset biorę awaryjnie i znowu kursor skończyły mi się pomysły sam się dziwię że doszedłem tak daleko bo żaden ze mnie ekspert a wsztstko co wiem to znalazłem dizś na forum prosze o radę: co oznacza ten kursor migjący dodam jeszcze że mam win xp ale z tego co wiem mój brat tez miał ten system więc nie powinno to miec znaczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Sprawdź ustawienia zworek, tasiemek i czy tasiemka od HDD jest w IDE 1 lub 0 a nie przypadkiem 2 lub 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hayett Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Sprawdź ustawienia zworek, tasiemek i czy tasiemka od HDD jest w IDE 1 lub 0 a nie przypadkiem 2 lub 1. tasiemka w ide 1 (są 1 i 2) zworka w hdd wstawiona w master (tak na marginesie czy brak zworki deiniuje jakieś ustawienie ?(np. master ?) bo w swoim kompie miałem bez zworki a przekładając do drugiego zauważyłem to i dodałem zworkę na master) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 Na moje oko to nie chce Ci ruszyć windows zainstalowany na innym kompie. Jeśli pyta czy uruchomic normalnie czy awaryjnie to znaczy, że dysk jest wykrywany prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hayett Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Na moje oko to nie chce Ci ruszyć windows zainstalowany na innym kompie. Jeśli pyta czy uruchomic normalnie czy awaryjnie to znaczy, że dysk jest wykrywany prawidłowo. też myślę ze to windows, nie chce mi sie reinstalować nic więc założę że płyta procek i ram sa sprawne i to opchne, najwyżej jak coś nie będzie działać to nieszczęśliwy kupiec wróci do mnie i oddam mu kasę gorzej ze jak wrzuciłem z powrotem grafike i dysk twardy do siebie to nie chciał wystartować bo nie wykrywał dysku systemowego; wyjąłem zworke tak jak miałem to wcześniej i dopiero odpalił; czy ktoś mże mi wyjasnić czemu zworka na twardzielu na master ustawiona to problem ? (mam EPOX 8RDA3i rev.3.3) btw: podczas ładowanie systemu już u mnie po wyjęciu zworki padł mi komp (zrestetował się); chcąc sprawdzić czy sie nie przewidziałem włączyłem Obliviona pośmigałem trochę i było ok, jak wychodziłem znowu sie zresetował; na razie się to nie powtórzyło ale boję sie że coś się mogło stać z grafiką; czy podłączenie grafiki do wadliwej płyty moze ją uszkodzić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...