Skocz do zawartości
Alpha lyr

Oceniajcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym wziął flagowego e2160 (np selekta) i bujnął od razu na te 3GHZ.Do tego 4x1GB kingston na elpidach.Płyta foxconna p35a lub lepszego Dfi blood iron p35.I dysk conajmniej 320GB(wd aaks).No i napisz ile jesteś w stanie maksymalnie dać ;) Ale IMHO na mojej propozycji lepiej wyjdziesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku to sie pisze ile można dać za ten zestaw maxymalnie, a propo E6550 to spokojnie podkręcisz więcej niż E6750 ale chyba najlepszym rozwiązaniem będzie tak jak panowie powyżej E2160, płytki główne masz raczej 3 do wyboru Abit IP35-E / MSI Neo-2 FR/ Foxconn P35A albo droższą Asus P5K-E Wifi - AP, co chodzi o ramy to narazie Ci starczy 2 GB,a dysk to według własnego uznania 160gb to albo WD albo Seagate a jeśli większy 250gb WD AAKS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M@TI - brzmi bardzo przekonywująco, jednak nigdy nie miałem pojęcia o kręceniu podzespołów. Acha i wyjaśnij co to są te pamięci na elpidach.

Z kolei foxconna ciężko dostać z racji małych nakładów w stosunku do asusów czy abitów które zdominowały asortymenty sklepów.

Wzorując się M@TI na cenach z apollo bo właśnie tam jestem skłonny kupić komputer, cena wynosi 2600 pln + grosze.

Napisz teraz dokąłdnie co i po ile. :razz:

Edytowane przez Alpha lyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja tak jak ktos wczesniej e2160 i oczywiscie 4gb ewentualnie 3gb bo przy obecnych cenach ramu to nic tylko kupowac w sumie m@ti bardzo dobrze opisal poza tym zastanowilbym sie nad tansza mobo gigabyte za 240zl starczy tobie a zaoszczedzony hajs odloz albo kup konsole :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego E2160 a nie E2180? Dużo więcej nie trzeba dołożyć, a stock od razu 2GHz. Sam mam zamiar sobie złożyc kompa i się zastanawiam dlaczego wszyscy kupują te E1260 a nie E2180. Cena nie proporcjonalna do możliwości O/C , czy co?

wielokrotnie bylo pisane ze przy wyborze plyty msi neo2 fr lepiej wziac procka z mnoznikiem 9 niz 10 ze wzgledu na to ze realnym jest 333x9 dla prockow e21XX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ostatni raz panowie, skupcie się, jednomyślnie :) Co wziąć.

MSI NEO2 +e2160/2180

DFI BloodIron +e2160/2180

Ram:

Podkręcając e2160/2180 brać kostki CL5 good ram czy jakieś niższe timingi CL4 ? jeśli tak to jakie, prosze wskażcie. Rozumiem że pomiędzy 677 a 800mhz różnicy nie widać.

Budżet: 2600pln na dzień dzisiejszy.

Wszystko inne rozumiem że nie ma większego znaczenia i zostaje. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym osobiście brał płytkę MSI + E2160. Co do ramu, to teraz ceny są niskie. Różnicę między 667 a 800 widać tylko w benchmarkach. Już musisz sam zdecydować, czy chcesz tańsze czy droższe. Ja z tańszych mogę polecić Kingston Elpida 667, a z droższych np. a-data extreme. A może warto też trochę dołożyć i wziąć sobie większy dysk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. takie coś. Jak teraz widzę tą cenę jednym okiem i drugim widzę paragon z ceną zakupu moich ramów to coś mi się robi ;].

Ale mam też dla Ciebie dobrą wiadomość, że ram już tak bardzo nie ogranicza teraz podkręcania, więc nie martw się, że jak nawet trafisz na złą sztukę, to nie podkręcisz procka :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi