Skocz do zawartości
burro

600MHZ??? >>>>> Dream <<<<<&lt

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym podkrecic swojego c400 (6x66.6mhz) na 600.

dotychczas udawalo mi sie podkrecic do max 500mhz(6x83mhz) - bo wiecej w biosie sie nie da :( Ale wtedy nie stabilnie chodzil komp - nie przez procka Jak mam go podkrecic na 600 ??? Gdzie zwieksza sie napiecie i jak to zrobic??? I jakie chlodzenie ?? plyta: acorp 6bx86

Za wszelka pomoc z góry : THX!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej plycie to se mozesz pokrecic wiatrakiem,moze miec automatyczne wykrywanie fsb100 dla pentium2 jak jest na slot1

przejsciowke se zalatw z regulacja napiec i wyborem fsb 66/100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn. ten cpu jooz jest na przejscioowce z solt 1 na pga ( czy cos takiego) .

Z tego co zrozumialem to trzebo spacjalna przejscioowke tak ??

i co z chlodzeniem bo na plycie na mam termometroo i naogool sprawdzalem renka radiator :D TZN jak jooz nakrece na 100mah fbs to moosze miec jakies wypasione chlodzenie czy takie za 40zl styknie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile sie nie myle to jeśli twoja przejściówka nie ma zworki do ustawienia 100Mhz FSB to musisz zaizolować styk B21 ... co do chłodzenia to takie za 40 zł starczy w zupełności .. takie coś na przykład http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4465 i jeszce zapasu bedzie że hoho :) a i ciche toż to jest .. tylko czy przejściówka pozwoli na montaż takiego klocka ? :roll: .. ewentualnie to : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2134 tyle ze masakrycznie głośne jest !! - modzik na 5v i powinno styknąć :).

A co do zmiany napięcia ... to chyba sie nie da jeśli przejściówka (zworki)ani płyta nie pozwalają (bios, zworki) ... chociaż nie wiem dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiwm czy ten numer ze stykiem B21 zadziala na przejsciowke

jak sie zaopatrzysz w taka jak mowilem to moze ci sie udac wykrecic,tylko patrz zeby napiecie mozna bylo ustawic 2,4v lub wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam płytę acorp 6bx86 ver.C

u mnie też nie dało się ustawiaćmagistrali 100MHz.

przy pomocy cyrkla usunąłem styk B21 z płytki procesora (u ciebie trzeba z przejściówki) i ma być wykrywany jako procesor standardowo taktowany 100 MHz FSB.

a przy okazji mam do tej płyty bios (zapłaciłem 10zł !) dzięki któremu płyta ma obsługiwać dyski 120GB i ma mieś magistrale w biosie do 133 lub 150 MHz !!!

moja płyta ma zasilanie at/atx (działa na AT, he he, wy tak nie macie) i jest na slot1 a mam celerona 333 i u mnie na FSB 83/41 chodzi stabilnie mimo PCI na 41 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baltazaar

ladna ikonka ,jesli mnie wzrok nie myli to rodzima konstrukcja

tylko silnik miala za maly jak na taki wyglad

FSO rulez (kiedys,jak jeszcze SiMRowcy tam nie pracowali :-P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baltazaar

ladna ikonka ,jesli mnie wzrok nie myli to rodzima konstrukcja

tylko silnik miala za maly jak na taki wyglad

FSO rulez (kiedys,jak jeszcze SiMRowcy tam nie pracowali :-P )

dzieki, na codzien jezdze czyms podobnym tylko bardziej kanciastym ale z dobrego rocznika 1983, i taki sam kolorek ma ... i FSO RULEZ :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam płytę acorp 6bx86 ver.C

u mnie też nie dało się ustawiaćmagistrali 100MHz.

przy pomocy cyrkla usunąłem styk B21 z płytki procesora (u ciebie trzeba z przejściówki) i ma być wykrywany jako procesor standardowo taktowany 100 MHz FSB.

a przy okazji mam do tej płyty bios (zapłaciłem 10zł !) dzięki któremu płyta ma obsługiwać dyski 120GB i ma mieś magistrale w biosie do 133 lub 150 MHz !!!

moja płyta ma zasilanie at/atx (działa na AT, he he, wy tak nie macie) i jest na slot1 a mam celerona 333 i u mnie na FSB 83/41 chodzi stabilnie mimo PCI na 41 MHz.

Ha ha, a to dobre 10 zł na darmo!!! Też mam tą płytę.

I u mnie BIOS standardowo ma FSB 66,75,83, dla celków

i od 100 do 150MHz dla P2/3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otuz: znalazlem na tej przejscioowce zworke umorzwiwiajaco 2 tryby : auto i 100mhz (chodzi o fbs oczywiscie:D). No to ql pomyslalem zmieniam uruchamiam....... I NIC!!! Jooz sam nie wiem co robic a tej b21 to nie znalazlem (nie szukalem dokladnie) za to bylo mnustwo C .... I co mam teraz robic bo sie na to napalilem niezle ( przydal by mi sie jakis porzadny cooler NEED HELP HEAR !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey razor, masz na skrzynce nowego biosa! wgraj go i powiedz, czy działa jak należy. monitor do mnie wróci to odpalę moją celinę ale jestem ciekaw, co gość w biosie zmienił.

wyobraźcie sobie, że na moim celeronie z podpisu nie było różnicy w 3dmarkach 99 i 2000 między rivą tnt, tnt2m64pro, gf2mx i mx400 więc mam voodoo3 2000, powinno być chociaż w glide lkepiej w UT.

raz wtyczka do flopa dotknęła pinu na mojej zabytkowej karcie dźwiękowej, walnęło, zaiskrzyło, zaśmierdziało, komp nie wstawał. zaniosłem proca do kumpla żeby spr czy to proc czy płyta padły i proc nie wstał więc się ucieszyłem że to tylko 30zł a nie 80 za płytę. no i używałem kompa bez proca jako odtwarzacza płyt audio i pomyślałem że wsadzę proca z powrotem i ..... ruszył !!!

pośm ierdziało tydzień i chodzi do dziś.

a wkurza mnie że przy fsb 66 moja pamięc 133 MHz chodzi na połowie szybkości (chyba) a nie znalazłem opcji dzielników ale poszukam jeszcze.

napisz razor jak bios ci się podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

burro: dasz rade ;))

dzis sie bawilem celina 366 i ... na miernym chlodzeniu postowal do 666 :twisted:

Brecht mialalem jak winda sie zaczynala ladowac ;)) wyjatki, bledy i rozkazy rebootow ;) najbardziej mnie rozbawilo to, ze nagle zaczol robic kopie rejestru czy systemu - i sie zawisil ;D

Ogolnie przekrecilem go na 5,5x105 stable ;) wiec twoj proc powienien 600 spokojnie pokonac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK teraz zasadnicze pytanie : JAK ZMIENIC TO CHOLERNE FSB NA 100 :twisted: !! jooz zaqpilem chlodzenie (2 wiatraki +1 radiator)

Jooz wiem ze sie da, ale dalej nie wiem co robic !! ;( Jestem w kropce a zbiza sie weekend wiec pewnie na gielde wybije to by sie sprzydalo cos kupic;D wiec co mam wkancu kupic/zrobic/zainstalowac zaby mi ruszyl na 600!! NEED HELP HERE!!:C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...