Skocz do zawartości
damtom85

Nietypowy Problem Z Karta Graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Oto mój problem podczas grania w gierki typu: MoH-Airbone czy Wiedźmin lub podobnie rozbudowane graficznie wiatrak na karcie wchodzi w wysokie obroty, co jest całkiem normalne bo sie nagrzewa, po pewnym czasie spada z obrotów i słychać cichy pisk z karty graficznej w tym czasie obraz gry spowalnia. Trwa to około 10-15 sekund po czym wiatrak wchodzi na wysokie obroty i gra idzie dalej normalnie. Druga sytuacja gram sobie w grę o mniejszych wymaganiach np. prison tycoon 3 , wiatrak w ogóle nie wchodzi na obroty, i dzieje sie to samo spowolnienie obrazu i dziwny pisk z karty graficznej na 10- 15 sekund a dzieje sie tak co minute.

Początkowo myślałem że jest problem z zasilaczem ale nie miałem możliwości sprawdzenie. Ma ktoś jakieś pomysły co to może być.

Mój zestaw:

AMD Athlon 64 3700+ 2200mhz

Asus A8V-VM SE

Asus Radeon x1800 xt

1 gb ddr kingston 400 mhz

Seagate barracuda 80gb 7200.9

Zasilacz Colorist 500 watt

Za odpowiedzi z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz Colorist 500 watt

:blink: :huh: :twisted: :twisted2:

Mocny jesteś z takim zasilaczem.

Wyczyść wiatraczki i kompa z kurzu, zainstaluj riva tuner i tam ustaw obroty wiatraczka na sztywno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocny jesteś z takim zasilaczem.

Co masz na myśli?? Wiem że to kijowa firma ale dowiedziałem sie o niej dopiero po kupnie.

Jeśli to coś da to używam Ati Catalyst 7.6

Spróbuje z tym programem zobaczymy czy coś pomoże.

Edytowane przez damtom85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz na myśli?? Wiem że to kijowa firma ale dowiedziałem sie o niej dopiero po kupnie.

Mam na myśli to że zaraz spali Ci sie komp. Kup nawet delte lub fortrona z allegro za 60zł a uratujesz kase którą wsadziłeś w kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na myśli to że zaraz spali Ci sie komp. Kup nawet delte lub fortrona z allegro za 60zł a uratujesz kase którą wsadziłeś w kompa.

Oj, Grzechu - nie przesadzaj :P

Owszem - zasilacz jest słabej marki i w przyszłości może być przyczyną niestabilności. Może też uszkodzić komputer - jest to bardzo możliwe, jednak stać się nie musi - i nie powiedziane też, że od razu spali cały komputer. Czasami jest to chipset płyty głównej, czasami jakiś podzespół - ale również nierzadko wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż dostępną obecnie na allegro delte lub fortrona który uciągnie ten zestaw (mocna linia 12V) oraz da się wszystko podłączyć bez przejściówek (6-pin pcie) bo to kolejne koszty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak, po zainstalowaniu Riva Tuner ustawiłem obroty na 75% czyli 4250 obrotów, gdzie normalnie mam 1800. Teraz nie tak często ale co jakiś czas kolo 10 minut występuje to spowolnienie ale wiatrak ciągle chodzi na te 75%. Podczas spowolnienia wiatrak nie zwalnia, jak to działo sie wcześniej

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi