Skocz do zawartości
Kargan

Instalacja Winxp Na Amilo Xi 1554

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na pocztątku chciałbym uprzedzić, że owszem szukałem na sieci i owszem czytałem o różnych rozwiązaniach tego problemu :)

1. Mam nLite i przygotowałem instalkę WinXP z driverem do SATA. Driver do amilo Xi mam stąd:

http://support.fujitsu-siemens.com/com/sup.../downloads.html

2. Nie mam możliwości wyłączenia w BIOS opcji SATA/RAID (bios Phoenix - prosty jak drut niestety...)

Mam na tym AMILO Vistę a na niej niestety nie da się zainstalować aplikacji potrzebnej mi do pracy zatem

chciałbym wrócic do XP... niestety coś nie wychodzi.

W trakcie instalacji jakieś drivery do RAID'a się ładują ale...niestety w pewnym momencie instalator zgłasza,

że nie widzi dysków. Tak się dzieje, kiedy nie wciskam w trakcie instalacji F6...

Kiedy zaś spróbowałem wcisnąć F6 instalator dochodzi do miejsca gdzie pyta się o drivery SATA i zgłasza radośnie,

że nie posiadam FDD (jakbym nie wiedział....)

Pytanie - co robię nie tak ? Czy mam niewłaściwy sterownik ? Ale na stronie Fujitsu był on opisany jako driver do XP właśnie....

Wg. producenta powinien to byc driver: VIA VT6421 RAID Controller driver

W pliku informacyjnym jest napisane jak byk:

[strings]

VIA="VIA Technologies, Inc."

PCI\VEN_1106&DEV_3349.DeviceDesc="VIA VT8251 AHCI RAID Controller"

PCI\VEN_1106&DEV_6287.DeviceDesc="VIA VT8251 AHCI Controller"

PCI\VEN_1106&DEV_0591.DeviceDesc="VIA VT8237A SATA RAID Controller"

PCI\VEN_1106&DEV_3249.DeviceDesc="VIA VT6421 RAID Controller"

PCI\VEN_1106&DEV_3149.DeviceDesc="VIA SATA RAID Controller"

PCI\VEN_1106&DEV_3164.DeviceDesc="VIA VT6410 RAID Controller"

PCI\VEN_1106&DEV_0581.DeviceDesc="VIA CX700/VX700 RAID Controller"

PCI\VEN_1106&DEV_7372.DeviceDesc="VIA VT8237S SATA RAID Controller"

Czyli albo źle to jakoś "dolączyłem" do XP przy pomocy nLite'a albo...nie umiem zainstalować Windowsa :mur:

Help :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałem na innym forum:

Uruchomić nLite, no i potem postępować tak jak nLite nam podpowiada oraz opis z podanej wczesniej strony purePC (dzięki za ten opis).

A więc integrujemy SP2, wskazujemy co jeszcze chcemy z instalką zrobić, tzn w "Wybór Zadań" zaznaczamy na pewno "Zintegruj" - "Service Pack" , "Sterowniki" (nasze stery SATA), mozemy "Usuń" zaznaczyć "Komponenty", w "Zainstaluj" "Ustawienia nienadzorowane" (serial, ustawienie neta czy cokolwiek), no i "Utwórz" "Boot-owalny obraz ISO".

No i przechodzimy poprzez kolejne etapy "robienia" instalki i gdy jestesmy w "Sterowniki" klikamy "dodaj" i wybieramy "folder wielu sterowników", wskazujemy nasz rozpakowany folder sterów SATA, zaznaczamy go i "dalej", w "opcjach integracji sterowników" zaznaczamy "sterownik trybu tekstowego" i wybieramy wszystkie te stery (ja tak zrobiłem).

I znów potem "dalej", mozemy jeszcze pobawic z dodatkowymi mozliwosciami nLite.

Na koniec nLite wszystko "przetwarza" - i na końcu mamy wybór czy chcemy "utworzyć obraz" (ja wypalałem nLite-em)

Ja tak robiłem, tylko stery SATA mialem intelowskie i potem podczas instalacji WinXP nie miałem juz żadnych problemów ....

Edytowane przez eMeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi