noodle Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 (edytowane) Witam. Przejde od razu do rzeczy. Czytalem chyba cale forum (nie tylko to) o tym jaki zasilacz by mi pasowal najbardziej. Nie znalazlem jednak czegos, co przekonalo by mnie na 100%, ze bedzie to trafny wybor. Wiadomo, wszystko ma swoje wady i zalety, nie mozna miec wszystkiego. ;) Sytuacja przedstawia sie tak, mam: C2D E6300 i bedzie sobie latal na 2.8ghz (1.20v) 4x1GB (z 667 na 800, napiecie pewnie 2.2-2.25) evga 8800gts 640mb - mam zamiar krecic. Nie wiem jeszcze ile z niej wyciagnie, no ale trzeba to uwzglednic przy wyborze, prawda? sb live 5.1 4 dyski sata - w tej chwili, koncowy efekt bedzie to prawdopodobnie 5 dyskow, moze 6. 1 nagrywarka sata 5 wentyli: 1x120, 4x92 - zadnych swiecidelek. 4 usb zajete: mysz, klawiatura, drukarka i zew. dysk - nie zawsze wlaczone. Obecnie komp lezy bo plyta w serwisie :cry: i nie mialem okazji sprawdzic jak to bedzie z ta grafika bo kupilem ja po tym jak plyta wyladowala tam gdzie jest. :-| Dotychczas (i pewnie przez jakas chwile jak plyta wroci) uzywalem/bede uzywal Chiefteca z serii GPS, 450W. Nie wiem za bardzo jak bedzie on sobie radzil z obecnym sprzetem + oc. Jako, ze ostatnio wzialem sie za sprzatanie w obudowie (chowam kable itd) zdecydowalem sie na zakup zasilacza z cable managmnent. Dodatkowo jakby dochodzi do tego fakt, ze obecny Chieftec ma tylko 2 kable zasilania dla sata, wiec musze uzywac przejsciowek co robi dodatkowy smietnik w obudowie. ;/ W zamiarach mam zakup czegos w cenie 300-350, do 400zl przelkne jezeli roznica wydajnosci/glosnosci bedzie znaczaca. Moi kandydaci to: - Corsair HX 520W (~320zl) - BeQuiet DarkPowerPRO 530W (~380zl) - TAGAN 530-U15 (~380zl) - CHIEFTEC CFT-650-14C (~340zl) Wiem, ze np. chieftec cisza nie powala, podobno tagan tez nie(?). Corsair i Bequiet sa ponoc ciche i dobre. Zalezy mi przede wszystkim na tym zebym nie mial sie obawiac, ze zasilacz mnie bedzie ograniczal (w granicach rozsadku oczywiscie, nie mam zamiaru krecic tego do granic wytrzymalosci, jedynie do uzytkowania 24/7 jak w opisie specyfikacji). Poki co sklanialbym sie w kierunku Corsaira. Wszyscy pisza, ze cichy (niby sa jakies wpadki z piszczeniem, ale nie mozna przeciez z gory zakladac, ze i moj bedzie piszczaczal:P) i stabilnie trzyma napiecia. Duzo tez dobrego czytalem na temat Chiefteca, wiec rowniez go nie wykluczam - wiem, ze bezszelestny to on nie jest. :P (Z tego, ktory obecnie posiadam jestem zadowolony - jego minusy, ktora mnie nieco draznia juz przedstawilem) Na koniec, co wzielibyscie na moim miejscu? Edytowane 1 Listopada 2007 przez noodle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 nowy chief będzie na pewno cichszy - z tych delt to tylko 350w pracowały kulturalnie.. Chyba wział bym chiefa- jak spu nie ma być baaaaaardzo ciche to stosunek cena/moc ma bezkonkurencyjny - popoluj jeszcze na tanie 750w i będzie git B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 jak wyżej polecam chiefa - własnie wymieniłem na 750W , cichy to on z pewnością nie jest ale w tej cenie da się przeżyć ;) , - poszukaj są jeszcze firmy które sprzedaja koło 300zł , coprawda na razie nie bardzo mam go czym ociążyć żeby potestować ...ale o to chodziło żeby właśnie miał zapas na dłuuugi czas :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Szef 750W http://www.techplanet.pl/index.php?id=11897 obecnie jest najtaniej za ~350zł, cudowna jakość wykonania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) hmm ;> można byłoby się pokusić tam gdzie taniej ;> http://www.dbcom.pl/cgibin/shop?info=KOCHF...mp;sid=21eb5e74 jakość wykonania rzeczywiście niezła tylko ta "pleksoszybka" wymyszająca obieg może warta przeróbki ?? troche szkoda gwary ale sądzić można że to rozwiązanie lub wymiana wenta mogłoby przynieść -kilka db Edytowane 2 Listopada 2007 przez Ro8aG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Wystarczy wyrzucenie pleksoszybki, bo wentylator kręci sie wolno, a to coś powoduje jedyny hałas- hałas kotłującego sie powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noodle Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Mozna by powiedziec, ze jestem przekonany do tego chiefteca - niemal wszystko mi w nim pasuje. Czemu niemal? Poniewaz ma on 'tylko' 4x sata. Jak juz wspominalem chce uniknac wszelkiego rodzaju przejsciowek i ograniczyc liczbe kabli, wiec to jakby mi nie pasuje - potrzebuje min. 6x sata. Corsair i Tagan tez maja tylko 4 saty. Z tego co widze to z tych, gdzie mieszcze sie z cena to moglbym pomyslec tylko nad (wymagania to min. 6 SATA): BeQuiet DarkPowerPRO 530W Enermax Liberty 500W Tacens Supero 500W Szczerze to najbardziej interesowala by mnie opcja enermax, badz bequiet bo mam je do nabycia na miejscu - wiec odpadly by koszty transportu. Teraz kwestia - ktory z tych 3 wymienionych bedzie najlepszy pod wzgledem wydajnosci (cisze odlozmy na bok)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Tacens na 100% będzie najwydajniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) ja skladam zestaw i zostal mi do wyboru wlasnie tylko zasilacz. E2xxx @ 3GHz 1,275 MSI Neo2FR 2x1GB 8600GT Sonic+ 1xDysk Sata 1 x DVDRW no i chyba to wszytko. jednak chcialem potem wlozyc w jakiegos moze Quada, a na pewno mocniejsza grafike (minimum 8800GT) i dlatego chce miec zapas mocy. Przegladalem takie: Pentagram 620W - proponowano mi w sklepie w Łodzi za 295zl Tacens Valeo Smart 560 340 zl Chieftec CFT-750-14C 750W - ktos podał linka za 350 zl - jest to max co moge wydac Chieftec CFT-620A-12S 340 zl Silver Power SP-600P1B PSF 330zl Amacrox Frei Erde 550W 309zl - ta cena najbardziej mi sie podoba Tagan TG500-U33 2-Force II 500W Rev. 2 320zl generalnei nie musi byc jakies super cichy, tylko zeby nie był glośny. Zalezy mi glosnie na mocy i stabilności. Chce kupic teraz sprzet zeby miec zapas mocy i nie musiec go zmieniac za rok. Jest tendencja do obnizania zapotrzebowania na prad no ale jakis penrynek 4 jajowy na 4,5 GHz :) Edytowane 4 Listopada 2007 przez piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noodle Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Na Twoim miejscu bralbym na pewno chiefteca. Zreszta sam bym go wzial gdyby nie ta nieszczesna ilosc wtyczek sata... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) no tak tylko te inne kupie w dobrym sklepie w tej cenie a te chiefteca na allegro. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=263263792 Niby super sprzedawca ale co z gwarancja ? W jaki sposób bede ja realizowal ? Czy musze tylko u tej osoby u której kupuje ? BTW. co do tej gwaracji jak to jest z czesciami komputerowymi w ogole ? Jak kupuje procesor Intela Box w jednym sklepie i chce go oddac na gwarancje to moge zrobic to w innym miejscu czy musze tylko i wylacznie u mojego sprzedawcy ? Edytowane 4 Listopada 2007 przez piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 hmm przeciez podałem linka gdzie najtaniej (310zł) ja stamtąd brałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 no ale z calym szacunkiem dla tego sklepu - cholera go wie czy za miesaic bedzie i co to za jeden. Jak jest z gwarancja ? Musze przez ten sklep ja realizowac i np jak go nei bedzie to co nie mam jzu gwarancji producenta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...