cZaJn!k Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 (edytowane) Witam, w najbliższym czasie (nawet jutro) muszę zakupić monitor, ponieważ mój 8-śmio letni Samsung umarł. Nie chciałbym kupić oczywiście bubla i dlatego zakładam ten temat. W chwili obecnej waham się między trzema monitorami: 1. Samsung 971P 19" Spodobał mi się strasznie, te kąty widzenia, ehh :wink: . Jest jednak trochę za drogi - 1450 PLN, a w dodatku panuje opinia, że jego matryca nie jest za dobra do gier (za wolna czy coś w tym stylu) i może występować Input_lag 2. Samsung 223BW 22" 22" za 1000PLN (na promocji w MM) w dodatku podobno dość ciekawy monitor. Niestety trudno dokonać porównania w MM, ponieważ tam cała ściana monitorów podłączona jest analogowo do "rozdzielacza" i odbija się to na jakości wyświetlanego obrazu (pompowanie itp.) 3. Samsung 226BW 22" Nie wiem jak mam traktować ten model. Czy jest wart dopłacenia tych 300PLN (tyle wynosi różnica w MM). W dodatku dowiedziałem się, że (w porównaniu do 223BW) oba są na matrycy TN, to w przypadku 226BW można trafić na "gorszą klasę matryc" (przepraszam że nie użyłem fachowego określenia, ale w temacie LCD jestem zielony) Proszę o pomoc w wyborze, czas mnie niestety nagli, a w dodatku nie wiem dokąd utrzyma się ta oferta odnośnie 223BW w MM. Wiecie może czy są jakies programy diagnostyczne do monitorów?? Po zakupie chciałbym go "przebadać", czy wszystko z nim OK i pod kątem Bad Pixeli :) Pozdrawiam. Edytowane 4 Listopada 2007 przez cZaJn!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Nie ma co się napalać na promocję w MM skoro 223BW w sklepach można kupić taniej, a przynajmniej w podobnej cenie. http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/211967 Wywnioskowałem z Twojego postu że chcesz monitor do gier, więc kup dobrą panorame 22''. Moimi faworytami są Samsung 2232bw http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/233533 oraz LG L226WA-WN http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/185161 Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_PC Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Podłączę się do pytania. 22" w cenie do 1300-1400 z pivot-em znajdzie się? Szukam , szukam i nic (może słabo szukam :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 mookie - 1. Monitor ma służyć do -Grania; -Oglądania filmów; (DivX + Karta telewizyjna), czasem nawet w większym gronie; -Ostatnio czytam sporo PDFów (Symfonia C++ ) i niestety z moim obecnym monitorem lektura tej książki i jednoczesna praca z Dev-C++ jest niemożliwa (nawet samo czytanie strasznie męczy oczy). Nie wykluczone, że kiedyś sprawię sobię PS3 v X360 i chciałbym na czymś konkretnym oglądnąć moje wyczyny. 2. Mam rozumieć, że ten Samsung2232BW jest lepszy od 223BW? Jeśli tak to w czym?:), pytam bo niestety się nie znam, i z opisu wiem tylko że ma niby kąty widzenia lepsze :) ogólnie na półce w MM bardzo spodobał mi się ten 971P, tyle że na ekranie był pulpit i ciężko mi wywnioskować jakby się zachowywał w akcji :(, a w dodatku 1450 PLN za 19"... Przemek_PC - no tak, ale w moim przypadku cena to 1100, najprawdopodobniej to maksimum, więc wolałbym żebyś się nie podpinał po temat, bo zrobi się masło maślane, a ja musze szybko monitor kupić bo stary mi się skończył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 bierz 2232BW, 1060zł dostawa gratis w siriusie, 223b to monitor 21.6" a nie 22" - taki mały szczegół, na pewno tam nie ma matrycy samsunga i nie ma dopalacza 2msGTG, samsung 971p nie wart jest tej ceny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 bierz 2232BW, 1060zł dostawa gratis w siriusie, 223bw to monitor 21.6" a nie 22" - taki mały szczegół, na pewno tam nie ma matrycy samsunga i nie ma dopalacza 2msGTG, samsung 971p nie wart jest tej ceny...Mam rozumieć, że 223bw nie ma matrycy samsunga, czy oba modele (223BW i 2232BW). Odnośnie dopalacza 2msGTG - rozumiem, że ma to coś wspólnego z czasem reakcji matrycy, czy któryś z tych monitorów to ma? :) W MM widziałem właśnie 223BW i jakiś mniejszego brata 2232BW (poznałem po obudowie), ten mały o wiele ładniej świecił od 223BW...tyle odnośnie producenta matryc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Mam rozumieć, że 223bw nie ma matrycy samsunga, czy oba modele (223BW i 2232BW). Odnośnie dopalacza 2msGTG - rozumiem, że ma to coś wspólnego z czasem reakcji matrycy, czy któryś z tych monitorów to ma? :) w wielu monitorach jest loteria matrycowa ale z tego co wiem samsung nie produkuje 21.6" matryc :) dopalacz przyspieszający czasy reakcji w grach ma model 2232BW W MM widziałem właśnie 223BW i jakiś mniejszego brata 2232BW (poznałem po obudowie), ten mały o wiele ładniej świecił od 223BW...tyle odnośnie producenta matryc? takie określenie nic nie mówi, pracownik MM podkręcił jasność w monitorze a klient stwierdził ze "monitor ładnie świeci" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xantype Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Samsung SM 2232BW - najlepszy monitor wsród 22-calowców tu jest taka mala recka, mozna spojrzec... ja mam 2232BW i sobie chwale, oczywiscie monitor ma wady, pierwsza to przy wlaczonym dopalaczu "duchy" za wskaznikiem myszy i jasnych odcieniach na bialym tle, druga to nie dopasowana ramka do matrycy na gorze, po prostu obraz matrycy konczy sie wczesniej niz ramka i jest taki czarny maly pasek, wkurzajace troche... inan sprawa ze 2232BW skladane sa w Romunii, podobno nie ma z nimi jeszcze tej loterii matrycowej jak w przypadku 226BW, co do 223BW to faktycznie jest 21,6 cali, kto jest producentem matrycy trudno powiedziec, ta wersja samsunga jest taka jak sie trafi i dobra i gorsza, prawo losu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 OK, jeśli już dzisiaj kupię monitor, to powiedzcie mi, czy są jakieś programy, którymi mógłbym go "zbadać". Niestety w PC Projekcie nie ma możliwości sprawdzenia monitora :/ i chciałbym go dokładnie w domu przebadać. Kolega mówił mi coś o Samsungu 226 CW - warty zainteresowania ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 971P nie nadaje sie do gier za bardzo, mialem jego dalszego kuzyna 173P i matryca PVA, nawet z dopalaczami ma to smuzenie, w grach i filmach najczesciej. Sam ostatnio kupilem 223bw, a przesiadlem sie prosto z 173P. Pierwsza roznica to katy, jesli chodzi o boki, to sa bardzo dobre jak na TN, ale gora/ dol to juz padaka, ale nie przeszkadza w normalnym urzytkowaniu. Kolory oczywiscie troche bledsze jak przy PVA, ale dosyc bogate ustawienia i mozna sobie dobrze poustawiac. Jasnosc wystarczajaca. Smuzenia nie zauwazylem. Obraz ostry i wyrazny, bez zastrzezen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 OK, jeśli już dzisiaj kupię monitor, to powiedzcie mi, czy są jakieś programy, którymi mógłbym go "zbadać". Niestety w PC Projekcie nie ma możliwości sprawdzenia monitora :/ i chciałbym go dokładnie w domu przebadać. np tfttest 2799847[/snapback] Kolega mówił mi coś o Samsungu 226 CW - warty zainteresowania ?? cena na pixmanii ciekawa ale sklep do bani, u nas lokalnie kosztuje 1440zł i w tej cenie nie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) OK, jadę do PC Projektu po 2232BW, (mam taki zamiar). Wrócę albo z nim, albo z 223BW, nie ja decyduję :), dzięki za wsparcie, jeśli chcecie to możecie mi jeszcze postawić "kropkę nad i", a mianowicie... mam te 1140PLN - to już absolutnie nagięte maksimum, czy ten Samsung SM 2232BW będzie najlepszym rozwiązaniem? :) Z góry dzięki za odpowiedź edit: już i tak po ptokach, bo go kupiłem ;) Edytowane 2 Listopada 2007 przez cZaJn!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 To pochwal sie wrazeniami i dlaczego ten a nie tamten. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Najpierw pojechaliśmy do MM, aby tam zobaczyć 223BW i 2232BW podłączone obok siebie (W PC Projekcie nie ma możliwości sprawdzenia sprzętu). Po własnoręcznym wyregulowaniu obu monitorów na "takie same" ustawienia zaprosiłem do oglądania "sponsorów". Powiedziałem im, żeby nie zwracali uwagę na wygląd, a na jakość obrazu, kąty widzenia itp. Zdecydowali się na 2232BW, i w sumie dobrze bo mi również wydawał się trochę lepszy (kąty widzenia przede wszystkim). Osobiście ciężko mi oba monitory porównać, bo najpierw musiałbym je zabrać do domu i "sam na sam" przetestować. W MM po prostu nie ma warunków na takie zabawy. Warto wziąć pod uwagę, że to moja pierwsza zmiana monitora, przesiadłem się z 'crtka' i niekoniecznie mogę być do końca usatysfakcjonowany. Mam mały problem z oglądaniem TV...Monitor mam ustawiony na takiej półce własnej roboty. Wyobraźcie to sobie...głowę mam około 75cm od monitora (w linii prostej) + różnica poziomów wynosi około 50cm...jak dla mnie [ciach!]o widać, szczególnie w górnych partiach ekranu...no ale nie można mieć wszystkiego, po prostu kładę się odwrotnie na wyrku i już jest zajebiście. To w sumie jedyny mankament, reszta już jest OK, no może jeszcze takie coś...oglądam w nocy film, mroczny film, czarne tło...a z boków monitora wali mi świetlówami. To oczywiście może być kwestia wyregulowania i nie jest to aż tak uciążliwe, na poprzednim monitorze i tak się ie dało nic oglądnąć więc finalnie jestem prawie zadowolony. Niewiele musiałem również dołożyć kasy, przypomne że 223BW w MM = 999PLN, 2232BW w MM = 1300PLN, 2232BW w PCP = 1140, po obniżce dla stałęgo klienta = 1100 PLN. Osobiście wydaje mi się, że jest to najlepszy zakup jaki przy tym ograniczeniu cenowym mogłem dokonać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...