elf_ Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 :D Hej Mam do Was takie pytanie drodzy forumowicze . Jaka jest wasza obudowa marzeń ? Chodzi mi konkretnie o waszą wizję obudowy marzeń w odniesieniu do obecnie posiadanej obudowy. Co jest dla Was ważne, co jest mniej ważne, czy coś Was irytuje w obecnej obudowie, co byście w niej zmienili ? Czy liczy się dla Was wielkość obudowy, czy jest to kwestia pomijalna ? Ile taka obudowa powinna mieć miejsc na hdd i kieszeni 5,25' ? Czy powinna być z alu, stali, a może jeszcze z czegoś innego ? Czy jesteś w stanie przeboleć prosty ascetyczny wygląd, jeżeli funkcjonalność jest na wysokim poziomie ? Ile powinno być miejsc na zasilacze - dwa czy jeden ? Czy wysuwana szuflada z mobo jest dla ciebie dużym ułatwieniem czy to tylko zbędny bajer ? Czy wysuwana kieszeń z dyskami to bajer czy dobra rzecz ? Czy obudowa powinna być w środku obszerna, czy może powinna być jak najmniejsza a wszystko upchnięte na styk ? Czy stopień tłumienia dźwięku przez obudowę ma dla Ciebie znaczenie ? Czy jesteś w stanie zaakceptować wiekszą gabarytowo obudowę jeżeli tłumi ona dźwięki lepiej niż obudowy sprzedawane obecnie na rynku ? Ile gniazd usb potrzebujesz na zewnętrznym panelu ? Ile firewire potrzebujesz na zewnętrznym panelu ? Czy korzystasz ze złącz eSATA ? Czy uważasz, że obudowa powinna być solidna i trochę cięższa, czy wolisz mniej sztywne obudowy ale lżejsze ? Czy potrzebujesz uchwytu do przenoszenia tak jak w obudowach "lan party" ? Czy obudowa powinna mieć kółka ? Czybyłbyś się w stanie pogodzić z brakiem okna, jeżeli dzięki temu można zastosować rozwiązania techniczne wpływające na lepsze wytłumienie dźwięków z wewnątrz ? Jaki rodzaj chłodzenia stosujesz - powietrze, woda , freon , inne ??? Ile zapłaciłbyś za obudowę spełniającą wszystkie twoje wymagania ? Byłbym wdzięczny bardzo :D jeżeli zechcielibyście sie podzielić swoimi spostrzeżeniami i opiniami. Dla ciekawskich dodam, że jestem na etapie projektowania obudowy i zastanawiam się czego użytkownicy wymagają od swoich obudów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) Dużo tych pytań na wszystkie z pewnością nie odpowiem, mogę dodać że najlepsze rozwiązania to proste rozwiązania. Sam posiadam big towera od chiefteca BA-01B-B-B, chwalę ją, pomimo kilku wad, które bywają drażniące i jednocześnie proste do usunięcia: możliwość montarzu dwóch wentylatorów 120mm na przodzie, zamiast trzech 92mm nawiewu na dyski z boku zmieniony system montarzu dysków twardych, obecny jest powodem przenoszenia drgań i trzeba kombinować panel przedni zrobiony z lepszego materiału, np. aluminium oraz drzwiczki mniej przylegające, obecne nie domykają się gdy w zatoke 5.25'' wsadzi sie np. regulator obrotów z wystającymi pokrętłami. na tyle w miejscu wentylatorów zamiast podziurkowanej blachy demontowalne grille, obniżyłoby to chałas przepływającego powietrza. Gdyby udało się to zlikwidować nie podnosząc kosztów obudowy jestem przekonany że budy chiefteca miałaby miano 'best buy'. --Edit-- Zapomniałem dodać, że z bajerów typu wyjście eSata, fireWire, demontowalna szuflada z mobo itp. to rzeczy z których korzysta jakieś 5% użytkowników, a perfekcyjne chłodzenie, wyciszenie i solidność wykonania a przy tym przystępną cene doceni 95% :) więc powinno się skupić na tych kryteriach. Edytowane 2 Listopada 2007 przez mookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) Dzięki za posta. :) Dobrze, że wspomniałeś o drzwiczkach i ich niedomykaniu się w przypadku montażu regulatora wentyli - ważny szczegół. Co do wyjmowanej szuflady z mobo to jestem na nią zdecydowany w 100%. Gdy obudowa jest duża i ciężka, tak jak twój chieftec to chyba wygodniej wyjąć sobie mobo z szufladą, dać na biureczko i manipulować, niż położyć cięzką obudowę na biurku lub ziemi. No i ten komfort, że mamy przestrzeń do manipulowania koło płyty :D. Co do szuflady z dyskami to nie jestem do końca przekonany :), ale może jest to dobra idea. Edytowane 2 Listopada 2007 przez elf_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) Szuflada na mobasa z pewnością by mi sie przydała, ale nie oszukujmy się, nie jest to duży priorytet przy wyborze obudowy. Jeśli chodzi o dyski, jak dla mnie sposób ich montażu nie jest taki ważny jak to w jaki sposób to rozwiązanie będzie tłumiło ich drgania. Gdyby w szefach te plastykowe szyny zastąpić jakimiś bardziej cudacznymi z elementami gumowymi, z pewnością byłoby lepiej. Dodam jeszcze że świetną rzeczą są kółeczka, wyjeżdżanie obudową jest dużo przyjemniejsze niż jej wyciąganie np. spod biurka. Z ciekawości zapytam czy ten projekt ujrzy światło dzienne jako garażowa samoróbka czy to coś naprawdę poważnego i będzie w sklepach? --Edit-- Poprawiłem rażący błąd ortograficzny :) Edytowane 2 Listopada 2007 przez mookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) Ten projekt ujrzy światło dzienne. Obudowę sobie potestuję, zaprezentuję na forum, zmierzę się z krytyką forumowiczów ( jeżeli takowa będzie ) i wtedy zobaczę co dalej. Wszystko zależy od zainteresowania :) . Na chwilę obecną rynek obudów jest tak nasycony, że wprowadzenie nowego produktu, który w dodatku ani tani, ani wybajerowany wizualnie nie będzie, jest trudne. Nie chce nic obiecywać, bo nie jestem politykiem :D A kółka będą :) A i jeszcze. Wysuwana szuflada z mobo ma taką zaletę, że jak przyjdzie montować płytę btx to wystarczy tylko szufladę wymienić na kompatybilna z BTX, a nie całą obudowę :D Edytowane 2 Listopada 2007 przez elf_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msc_ Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) 1) wyglad dla mnie szczytem pieknosci jest antec p180/190 - prosty, elegancki, bez jakichs kretynskich udziwnien 2) wymiary a) szerokosc! ma sie zmiescic chlodzenie w stylu infinity/tuniq wraz z wentylatorami na bocznej scianie... najlepiej turbinka 250mm ^^ b) dlugosc! 8800gtx/hd2900 do najkrotszych nie naleza + nie mam ochoty wyciagac grafiki jesli zechce mi sie odpinac dysk twardy. nowe mocniejsze zasilacze bywaja dluzsze niz standard. patrz rowniez problemy z okablowaniem zasilaczy w antec p180/182 3) zasilacz na dole upraszcza kombinacje z wentylacja budy, polozony do gory nogami moze ciagnac powietrze z pasywnego chlodzenia na grafie :) 4) mocowanie mobo - jak najwiecej dziur do routingu kabelkow - bardzo przyjemnie rozwiazane w antec p190 5) imo warto sie zastanowic nad mocowaniem plyty do gory nogami - proc na dole, grafika u gory. w dzisiejszych czasach ciepelko z grafiki stanowi wiekszy problem niz ciepelko z procka. 6) z ciekawskich rozwiazan imo - brak podzialu na klatki 5.25 i 3.5 - caly przod zapelniony szufladami 5.25 + sanki na dyski. po pierwsze podejrzewam, ze prostsze konstrukcyjnie, po drugie - brak kombinacji czy 4,6,8 miejsc na dyski 3.5 starczy. 7) druga ciekawska rzecz - calkowicie zdejmowany panel przedni i wysuwanie 5.25 ORAZ 3.5" do przodu - dawno dawno temu enermax cos takiego dawal pozdr Edytowane 3 Listopada 2007 przez Msc_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...