Skocz do zawartości
finish

Bardzo Słaba Wydajność Przy Celornie Coppermine 1ghz

Rekomendowane odpowiedzi

No i mam sobie celrona 1 GHz coppermine wkładam pod moją płytę która na fsb 66, 100 się dusi, czy to 700 MHz 66 czy 1Ghz 100, ale to szczegół. Niby płyta nie obsługuję celerona 1000, ale odpalił komp. Z początku nie chciał iść w ogóle (wieszał się przy wyświetlaniu biosu karty graficznej) wsadziłem pIII dałem fsb 100 mnożnik 10 i poszło, ale były problemy znów z wykryciem dysku i właśnie mam taki mankament, a mianowicie na pentium III 733 hula system jak zabity (quakeIII ogólnie ma 90-60fps i nie spada poniżej 40 na 800-600 high gf2mx400) w super pi ma wynik duży, ale ostatnio nie chce mi sie wierzyć w tego super pi ludzkie oko jest dokładniejsze) Braciak kiedyś miał taką samą płytę jak ja (ecs bap-me via 133 apollo :razz: ) i celerona 600, to hulał mu system bardzo dobrze. Zdjąłem podstawkę od socketa i zauważyłem, że piny są lekko pogięte wręcz ich nie widać. W super pi przy takich płytach mają ludzie na 1000MHz chipset via 2:50 i mniej, a u mnie tragedia już nie chodzi mi o wynik w super pi, ale żeby system grał jak należy. Dobra dosyć. Jak zrobić tego w vmoda shaqal? połączyć VID2 z VSS czy VID3, VID2 z VSS? Jakie napięcie 1,95V, czy 1,90V i jak ustawić mu fsb i napięcie- przez bios, czy zworką zmienić na fsb 133? Jak Vmod się uda i będzie słabo chodził ten celeron to jadę go na płytę BX. Jeszcze jedno po instalacji sterowników venabler v015 dostaje kopa proc, dysk i ogólnie wszystko, ale to przy PIII jak nie dam tych sterowników to i PIII słabo chodzi przy celeronie prawie to nic nie daję i jeszcze jak modem od neostrady się synchronizuje automatycznie system potwornie zamula, jak nie ma modemu, to szybko chodzi. W biosie pomaga włączenie opcji Read Around Write-enable i AGP Master 1 WS Write Read-enable i jak by ten celeron był przez wyłączenie tych opcji czymś obciążony przy pentium III też pomaga i to bardzo szczególnie opcja Read Around Write-enable.

Edytowane przez finish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od aktualizacji BIOSu, jeśli nie masz najnowszego. Sprawdź też czy nic się nie przegrzewa na Celku 1000MHz (głównie procek, chipset i zasilacz, może zmień pastę termoprzewodzącą na procku, jeśli masz możliwość sprawdź na innym zasilaczu). O V-modzie chyba wszystko jest napisane w temacie podpiętym. Jeśli możesz zmieniać z poziomu BIOSu FSB i napięcie, to dobrze jest to robić właśnie tam (zwłaszcza jeśli chcesz się zabrać za V-moda - być może nie będziesz musiał go robić). Sprawdź czy system ma wszystkie potrzebne sterowniki, może poszukaj nowszych.

PS. Na forum piszemy do wszystkich, jeśli wywołujesz kogoś imiennie użyj PW.

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chipset zimny, proc 34 st. Odpaliłem na bx(m6tba ver 1.1 tego celerona 1GHz i chodzi jak burza robi w superPi 1M 2:45, ale jest wolniejszy niż na tym via. Widzę to teraz. Już sobie poradziłem z tym celeronem, aby chodził szybciej na VIA trzeba włączyć te opcje w biosie, które wyżej w poście podałem. Każdy najeżdża na chipset VIA. Niech ci którzy jadą na via włączą sobie quakeIII na bx fsb100 z udma 33 i na via z udma66- fsb 100 przy tym samym procku. Na bx będzie się dusił, a na via hulał jak burza. Teraz wiem, że wynik z superpi niekiedy nie oddaje odzwierciedlenia w grach i programach, bo na bx robi mniej a na via porażka, ale na via szybciej chodzi wszystko. Najprawdopodobniej przez udma66 i nowszy chipset. Co o tym sądzisz shaqal? Z tym vmodem jeszcze raz ok? Robię vmoda i procek automatycznie chodzi z napięciem np: 1,95V, więc w biosie podnoszę mu tylko fsb?. Jak w biosie mu zmienię napięcie i daję 133 nie wstaje.

Edytowane przez finish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ostatni post. Zrobiłem tego vmoda połączając vid0, vid2, vss i potem vid2, vss uzyskując 1,95V i przez przełożenie zworek na płycie 133x10 1330MHz temp. procesora 34, 37st (podnoszenie fsb przez bios nie idzie po vmodzie), ale są restarty przy uruchamianiu systemu i nie wiem przez co to może być. Zasilacz mam shit jakiś. Procek, albo płyta nie wyrabia? Niech mi ktoś powie, czy to napięcie 1,95V jest ok dla 1330? zwiększyć, zmniejszyć? Wiem, że ecs to nie abit, ale niekiedy można coś wyczesać. Jak nie odpali i będą restarty to dam to komuś, albo na śmietnik.

Ok zrobiłem 1.85V i 1.95V dla proca z 1,75V 10x133 i chodzi nie stabilnie (resety przy grach i benchmarkach, ale system nawet dobrze chodzi net itp. ) 1M superpi robi w 2,45 tak samo jak na m6tba bx 10x100fsb. Tylko mi to usb się rypie przy necie spada o te 20% wydajność. Ja myślałem, że jak zapodam 1330, to system będzie gniótł, a tu kicha. Gdyby to był pentium III z fsb 100 to można by się pobawić trochę, ale celeron na via to porażka. Ten celeron 10x133 chodzi jak Pentium 866-133, ale to szczegół. Będzie się kopał dysk albo napędy, bo chyba dzielnik pci się zmienił, więc chyba nic się nie skopie? Dobra koniec. Shaqal wypowiedz się jeszcze co można pokombinować i dzięki za wszystkie odpowiedzi jakie mi udzieliłeś.

Edytowane przez finish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...