Skocz do zawartości
wodzian

Dualchannel Przy 3kościach

Rekomendowane odpowiedzi

To już zależy od płyty i kości. Na moim stary solteku ładnie chodziło 2x256 vs 1x512

Powinno działać ale jak masz 4 sloty to do pierwszego włóż 1gb, a reszte do 3 i 4. (2 zostaw pusty)

Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam podobne pytanie co kolega wyżej :). mam 2x512ddr2 667 Kingston (plyta to Asus M2N-E) i chciałbym kupić kość 1gb, tej samej marki i prędkości, ponieważ jest taniej niż kupywać kolejne 2x512 czy takie coś będzie działać?:) 2x512 w dualu, i 1x1gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sieci można znaleźć udokumentowane (przez samych posiadaczy) przypadki działania nieparzystej liczby kości w dualu (w różnych konfiguracjach, nawet 3x256MB czy 3x1GB). Wszystko zależy od chipsetu, producenta płyty, rodzaju i producenta pamięci. Jednym słowem - loteria.

Obecnie mam 2x1GB, w przyszłym tygodniu pożyczę 1GB tej samej firmy i z tej samej serii i zobaczę jak to się będzie w moim przypadku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam aktualnie 2 kostki 512 DDR2(mobo ABIT KN9[NF4]) czy po dołożeniu kolejnej kości 1gb dualchannel będzie działał? Dodam tylko, że na moim leciwym abicie nf7 pod nforce2 nie bylo problemu z dualchannelem przy 3 kostkach.

Nie będzie działać.

Sprawdzałem, to wiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi