Tanhauser Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Witam, jestem obecnie na etapie zakupu nowego kompa. Ponieważ do 22 listopada (data premiery UT3) pozostało trochę czasu, rozglądam się spokojnie w rynkowej ofercie i wykoncypowałem sobie taki oto zestaw: Intel E2160 Abit IP35-E 2x1GB 667 MHz Kingston 8800 GT Sprzęt ma hulać w rodzielczości 1680x1050 (monitor 22") w maksymalnych detalach, ale bez żadnego AA. Mam jednak kilka wątpliwości: - czy warto dołożyć do: E6750 i 4GB RAM skoro wszystko ma chodzić po XP i DX 9? - czy warto dokładać do RAM 800 MHz? - jak się ma wydajność w grach pomiędzy E2160 i E6750 (oczywiście kręconymi w granicach 3 GHz). - i wreszcie, czy warto porywać się na płytę X38? Będę wdzięczny za sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Płytę Główną : MSI Neo-2 FR // Foxconn P35A Chyba niema sensu dokładania do E6750 ale jak masz kase to możesz nikt Ci nie broni -Nie warto brać Ramu z 800mhz bo róznicy nie zobaczysz -Widaomo róznica będzie między tymi prockami ale ogromna to nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapio Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Mam jednak kilka wątpliwości: - czy warto dołożyć do: E6750 i 4GB RAM skoro wszystko ma chodzić po XP i DX 9? - czy warto dokładać do RAM 800 MHz? - jak się ma wydajność w grach pomiędzy E2160 i E6750 (oczywiście kręconymi w granicach 3 GHz). - i wreszcie, czy warto porywać się na płytę X38? Będę wdzięczny za sugestie. Ja tez jestem na etapie takich dylematow, zdecydowalem sie jednak na procek - e6750 (lepszy na przyszlosc) ram - OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2 (jednak 800 zawsze to trche szybciej a roznica az nie taka wielka) plyta MSI NEO-2FR grafika - 8800GT a tak z czystej ciekawosci (wiem ze to nie to forum ale sie oprzec nie moge) jaki monitor masz zamiar kupic lub juz masz, bo ja szukam rowniez 22" a grafike to bedziemy mieli taka sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanhauser Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Ja tez jestem na etapie takich dylematow, zdecydowalem sie jednak na procek - e6750 (lepszy na przyszlosc) ram - OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2 (jednak 800 zawsze to trche szybciej a roznica az nie taka wielka) plyta MSI NEO-2FR grafika - 8800GT a tak z czystej ciekawosci (wiem ze to nie to forum ale sie oprzec nie moge) jaki monitor masz zamiar kupic lub juz masz, bo ja szukam rowniez 22" a grafike to bedziemy mieli taka sama. Mam iiyamę, ale powiem ci, że jeśli miałbym jeszcze raz kupować, to nic na matrycy TN. Lepiej dołożyć więcej kasy i kupić jakieś 24" na PVA lub S-IPS, koniecznie z kompletem złączy (HDMI itd). Oprócz PC mam też X360 i oba złącza monitora są zajęte, a przydałoby się coś w przyszłości podłączyć (np. PS3) Co do procka, to właśnie mam największe wątpliwości, bo na początku roku będą już Penryny i ceny serii 6xxx polecą na łeb ba szyję. Na E2160 raczej wiele nie stracę, a jest szansa, że do połowy przyszłego roku przesiądę się na 4 rdzeniowego Penryna, który zapewne ze względu na technologię (0.45) będzie się pięknie kręcił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 pytanie co do ramów rozumiem ze pomiedzy 667 a 800 roznice sa malutkie ale jezeli kupie Geile Dual Ultra CL4 800MHz to pewnie czy CL5 pojda na 900Mhz (mam taka nadzieje) wtedy juz roznica jakas powinna byc zauwazalna ? przy tych prockach intela CL4 i CL5 maja podobno znikoma roznice. Czy kupic takie Geile za 238 czy jakies pamieci za 160 zl ktorych wyzej nie dam niz 667 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Po pierwsze to nie geile! Różnica między 667 a 800 jest niezauważalna, tak samo jak między 667 a 900-gołym okiem tego nie zobaczysz. Ewentualnie możesz wziąć kingmaxy 1066 jak patrzysz na mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Geili sie nie oplaca. Slabe sa. Szukaj Kingstonow na elpidach. Na forum jeszcze mozna dorwac. Potem na allegro Adata 800 , Corsair xms 667MHz. [up] To wszystko przez slaba klawiature :P [/up] Edytowane 3 Listopada 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 na allegro nie ma nic z tego co ty podales. Jak poznac czy te kingstone sa na elpidach ? generalnie jakies zwykle kingstony za 160 zl moga byc chyab za slabe. Chodzi mi o to zebym procesor mogl dac na fsb 390 a nie wiem jakie ma dzielkini plyta - kupie chyab MSi Neo-2FR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapio Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Co do procka, to właśnie mam największe wątpliwości, bo na początku roku będą już Penryny i ceny serii 6xxx polecą na łeb ba szyję. Na E2160 raczej wiele nie stracę, a jest szansa, że do połowy przyszłego roku przesiądę się na 4 rdzeniowego Penryna, który zapewne ze względu na technologię (0.45) będzie się pięknie kręcił. Moze i to jest rozwiazanie skoro płyty na P35 obsługuja Penryna a wiec w polowie roku z e2160 wskoczyc sobie na penryna i bedzie skpoj na jakis czas. Edytowane 3 Listopada 2007 przez Tapio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanhauser Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Moze i to jest rozwiazanie skoro płyty na P35 obsługuja Penryna a wiec w polowie roku z e2160 wskoczyc sobie na penryna i bedzie skpoj na jakis czas.Jeszcze chyba nie obsługują, ale sądzę, że wkrótce pojawią się nowe biosy z obsługą Penryna. Zastanawiam się też nad tą płytą: http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/EVG...pelny,id,39434/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapio Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Jeszcze chyba nie obsługują, ale sądzę, że wkrótce pojawią się nowe biosy z obsługą Penryna. Zastanawiam się też nad tą płytą: http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/EVG...pelny,id,39434/ Ja tam zostaje przy rekomendowanej przez wielu MSI Neo-2 FR a na opinie "w praktyce" o tej evga to musimy poczekac na madrzejszych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 EVGA podobno problematyczna, chipset w sumie fajny, konstrukcja referencyjna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...