Skocz do zawartości
Tanhauser

2500 Zł Komp Głównie Pod Ut3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem obecnie na etapie zakupu nowego kompa. Ponieważ do 22 listopada (data premiery UT3) pozostało trochę czasu, rozglądam się spokojnie w rynkowej ofercie i wykoncypowałem sobie taki oto zestaw:

Intel E2160

Abit IP35-E

2x1GB 667 MHz Kingston

8800 GT

Sprzęt ma hulać w rodzielczości 1680x1050 (monitor 22") w maksymalnych detalach, ale bez żadnego AA.

Mam jednak kilka wątpliwości:

- czy warto dołożyć do: E6750 i 4GB RAM skoro wszystko ma chodzić po XP i DX 9?

- czy warto dokładać do RAM 800 MHz?

- jak się ma wydajność w grach pomiędzy E2160 i E6750 (oczywiście kręconymi w granicach 3 GHz).

- i wreszcie, czy warto porywać się na płytę X38?

Będę wdzięczny za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę Główną : MSI Neo-2 FR // Foxconn P35A

Chyba niema sensu dokładania do E6750 ale jak masz kase to możesz nikt Ci nie broni

-Nie warto brać Ramu z 800mhz bo róznicy nie zobaczysz

-Widaomo róznica będzie między tymi prockami ale ogromna to nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jednak kilka wątpliwości:

- czy warto dołożyć do: E6750 i 4GB RAM skoro wszystko ma chodzić po XP i DX 9?

- czy warto dokładać do RAM 800 MHz?

- jak się ma wydajność w grach pomiędzy E2160 i E6750 (oczywiście kręconymi w granicach 3 GHz).

- i wreszcie, czy warto porywać się na płytę X38?

Będę wdzięczny za sugestie.

Ja tez jestem na etapie takich dylematow, zdecydowalem sie jednak na

procek - e6750 (lepszy na przyszlosc)

ram - OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2 (jednak 800 zawsze to trche szybciej a roznica az nie taka wielka)

plyta MSI NEO-2FR

grafika - 8800GT

a tak z czystej ciekawosci (wiem ze to nie to forum ale sie oprzec nie moge) jaki monitor masz zamiar kupic lub juz masz, bo ja szukam rowniez 22" a grafike to bedziemy mieli taka sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez jestem na etapie takich dylematow, zdecydowalem sie jednak na

procek - e6750 (lepszy na przyszlosc)

ram - OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2 (jednak 800 zawsze to trche szybciej a roznica az nie taka wielka)

plyta MSI NEO-2FR

grafika - 8800GT

a tak z czystej ciekawosci (wiem ze to nie to forum ale sie oprzec nie moge) jaki monitor masz zamiar kupic lub juz masz, bo ja szukam rowniez 22" a grafike to bedziemy mieli taka sama.

Mam iiyamę, ale powiem ci, że jeśli miałbym jeszcze raz kupować, to nic na matrycy TN. Lepiej dołożyć więcej kasy i kupić jakieś 24" na PVA lub S-IPS, koniecznie z kompletem złączy (HDMI itd). Oprócz PC mam też X360 i oba złącza monitora są zajęte, a przydałoby się coś w przyszłości podłączyć (np. PS3)

Co do procka, to właśnie mam największe wątpliwości, bo na początku roku będą już Penryny i ceny serii 6xxx polecą na łeb ba szyję. Na E2160 raczej wiele nie stracę, a jest szansa, że do połowy przyszłego roku przesiądę się na 4 rdzeniowego Penryna, który zapewne ze względu na technologię (0.45) będzie się pięknie kręcił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie co do ramów

rozumiem ze pomiedzy 667 a 800 roznice sa malutkie ale jezeli kupie

Geile Dual Ultra CL4 800MHz to pewnie czy CL5 pojda na 900Mhz (mam taka nadzieje) wtedy juz roznica jakas powinna byc zauwazalna ?

przy tych prockach intela CL4 i CL5 maja podobno znikoma roznice.

Czy kupic takie Geile za 238 czy jakies pamieci za 160 zl ktorych wyzej nie dam niz 667 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Po pierwsze to nie geile! Różnica między 667 a 800 jest niezauważalna, tak samo jak między 667 a 900-gołym okiem tego nie zobaczysz. Ewentualnie możesz wziąć kingmaxy 1066 jak patrzysz na mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geili sie nie oplaca. Slabe sa. Szukaj Kingstonow na elpidach. Na forum jeszcze mozna dorwac. Potem na allegro Adata 800 , Corsair xms 667MHz.

[up]

To wszystko przez slaba klawiature :P

[/up]

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro nie ma nic z tego co ty podales.

Jak poznac czy te kingstone sa na elpidach ?

generalnie jakies zwykle kingstony za 160 zl moga byc chyab za slabe.

Chodzi mi o to zebym procesor mogl dac na fsb 390 a nie wiem jakie ma dzielkini plyta - kupie chyab MSi Neo-2FR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do procka, to właśnie mam największe wątpliwości, bo na początku roku będą już Penryny i ceny serii 6xxx polecą na łeb ba szyję. Na E2160 raczej wiele nie stracę, a jest szansa, że do połowy przyszłego roku przesiądę się na 4 rdzeniowego Penryna, który zapewne ze względu na technologię (0.45) będzie się pięknie kręcił.

Moze i to jest rozwiazanie skoro płyty na P35 obsługuja Penryna a wiec w polowie roku z e2160 wskoczyc sobie na penryna i bedzie skpoj na jakis czas.

Edytowane przez Tapio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i to jest rozwiazanie skoro płyty na P35 obsługuja Penryna a wiec w polowie roku z e2160 wskoczyc sobie na penryna i bedzie skpoj na jakis czas.

Jeszcze chyba nie obsługują, ale sądzę, że wkrótce pojawią się nowe biosy z obsługą Penryna.

Zastanawiam się też nad tą płytą: http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/EVG...pelny,id,39434/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze chyba nie obsługują, ale sądzę, że wkrótce pojawią się nowe biosy z obsługą Penryna.

Zastanawiam się też nad tą płytą: http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/EVG...pelny,id,39434/

Ja tam zostaje przy rekomendowanej przez wielu MSI Neo-2 FR a na opinie "w praktyce" o tej evga to musimy poczekac na madrzejszych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi