Skocz do zawartości
blackpc

Oceńcie Mój Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem sobie zestaw komputerowy ale, że sie na tym nie znam proszę o ocenę i poprawę.

Oto zestaw:

1 Procesor Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz (S775) BOX - 595.00zl

2 Płyta główna DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL - 442.00zl

3 Pamięć RAM OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4 -

244.00zl

4 Obudowa Obudowa RAIDMAX ARES 801WBP - 206.00zl

5 Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE-16 320 GB WD3200AAKS16MB cache SATA-II - 270.00zl

6 Zasilacz Zasilacz do obudowy Chieftec (CFT-500A-12S) 500W - 261.00zl

7 Klawiatura Klawiatura A4Tech KL-7MU Slim - 33.00zl

8 Karta graficzna GeForce 8800 GT Gigabyte 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) - 1059.00zl

9 Napędy optyczne Pioneer DVD+/-RW DVR-212 bulk black (Serial ATA) - 122.00zl

Razem brutto: 3232.00 zl

Całość chcę zamówić na komputronik.pl.

Komputera nie zamierzam podkręcać (przynajmniej w najbliższym czasie)

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie.

Edytowane przez blackpc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Proc na E2160, zasilacz na corsiaria albo bequieta (straightpower) 450W, dysk imo seagate (ale wd też dobry), ramy starczą 667, płyta dobra ale nie wiem czy nie lepiej foxconna (tańszy i rownież dobry).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się chce pisać :P:P

proc e2160

płyta OK

ramy a-daty vitesta 2x1gb albo tańsze kingstony na elpidach (jeśli nie kręcisz to bierz najtańsze bo to i tak nie ma znaczenia)

Dysk OK

Zasilacz jak pisał @Grzechu

Grafika Ok

Nagrywarka DVD też OK

Mógłbyś się zastanowić nad 4x1gb ram bo są śmiesznie tanie

Edytowane przez M@TI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie. Macie pelno takich tematow w dziale co kupic..

Poczytaj troche, myslisz ze nam ciagle chce sie to samo pisac ?

więc po co piszesz?

A napisałem temat bo tak czytam te proponowane zestawy i wszystko jest pod oc a poza tym (nie wiem czy to prawda) ale wydaje mi się, że te zestawy to najwyższa wydajność kosztem jakości.

Ja potrzebuje kompa który bez znaczących zmian będzie mógł mi służyć przez jak najdłużej.

Możliwe, że podkręcę coś nieznacznie ale boje się np utraty gwarancji i zepsucia sprzętu.

Proc na E2160, zasilacz na corsiaria albo bequieta (straightpower) 450W, dysk imo seagate (ale wd też dobry), ramy starczą 667, płyta dobra ale nie wiem czy nie lepiej foxconna (tańszy i rownież dobry).

A E2160 nie jest za słaby gdy się go nie podkręca? czy on pozwoli na wykorzystanie 88gt?

Zasilacz corsair 450 nie pasuje do płyty głównej bo musi mieć wejście 24 pin.

Co do ram ... różnica między 667 a 800 w cenie nie jest taka duża a chyba będzie to sporo wolniej pracowało (zwłaszcza, że przynajmniej na razie nie chcę podkręcać)?

A mi się chce pisać icon_razz.gif:P

proc e2160

płyta OK

ramy a-daty vitesta 2x1gb albo tańsze kingstony na elpidach (jeśli nie kręcisz to bierz najtańsze bo to i tak nie ma znaczenia)

Dysk OK

Zasilacz jak pisał @Grzechu

Grafika Ok

Nagrywarka DVD też OK

Mógłbyś się zastanowić nad 4x1gb ram bo są śmiesznie tanie

Nad tańszymi ramami pomyśle a co do 4x1gb zastanawiam się czy odczuję różnicę (pewnie jeszcze sporo na xp posiedzę)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc po co piszesz?

Możliwe, że podkręcę coś nieznacznie ale boje się np utraty gwarancji i zepsucia sprzętu.

A E2160 nie jest za słaby gdy się go nie podkręca? czy on pozwoli na wykorzystanie 88gt?

Zasilacz corsair 450 nie pasuje do płyty głównej bo musi mieć wejście 24 pin.

Co do ram ... różnica między 667 a 800 w cenie nie jest taka duża a chyba będzie to sporo wolniej pracowało (zwłaszcza, że przynajmniej na razie nie chcę podkręcać)?

Nad tańszymi ramami pomyśle a co do 4x1gb zastanawiam się czy odczuję różnicę (pewnie jeszcze sporo na xp posiedzę)?

1. Bys troche poczytal.

2. Przez oc nie traci sie gwary. Jak ktos robi to z glowa to nie spsuje sprzetu.

3. Bedzie za slaby.

4. Corsair ma 24 pin.

5. Pomiedzy 667 a 800 nie zauwazysz roznicy.

6. Xp wykryje co do okolo 3GB. Z czego na jeden proces przydzieli 2GB. Imo kup na razie 2GB.

Wiec jeszcze raz powtarzam. Jak bys poczytal to bys wiedzial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Bys troche poczytal.

2. Przez oc nie traci sie gwary. Jak ktos robi to z glowa to nie spsuje sprzetu.

3. Bedzie za slaby.

4. Corsair ma 24 pin.

5. Pomiedzy 667 a 800 nie zauwazysz roznicy.

6. Xp wykryje co do okolo 3GB. Z czego na jeden proces przydzieli 2GB. Imo kup na razie 2GB.

Wiec jeszcze raz powtarzam. Jak bys poczytal to bys wiedzial.

1. Czytałem to forum kilka dni.

2. hmmm wszędzie gdzie czytałem pisało, że przez oc się traci gwarancję, tylko trudno rozpoznać czy np karta była kręcona. A na oc się na razie nie znam, więc trudno by mi było robić to z głową :P

3. Więc "mój" E6550 będzie dobry czy np lepiej dołożyć do E6750?

4. http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,44391/

wtyczka zasilania [pin] 6x 5-pin SATA

1x 6/8-pin PEG

1x 6-pin PEG

Nie widzę 24 pin ...

5. Jak różnicy nie będzie to czemu w polecanych zestawach (o ile się nie mylę) prawie wszędzie dajecie 800?

Edytowane przez blackpc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czytałem to forum kilka dni.

2. hmmm wszędzie gdzie czytałem pisało, że przez oc się traci gwarancję, tylko trudno rozpoznać czy np karta była kręcona. A na oc się na razie nie znam, więc trudno by mi było robić to z głową :P

3. Więc "mój" E6550 będzie dobry czy np lepiej dołożyć do E6750?

4. http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,44391/

wtyczka zasilania [pin] 6x 5-pin SATA

1x 6/8-pin PEG

1x 6-pin PEG

Nie widzę 24 pin ...

5. Jak różnicy nie będzie to czemu w polecanych zestawach (o ile się nie mylę) prawie wszędzie dajecie 800?

1. Hmm.

2. Czytales w zlych miejscach..

3. E6550 powinien wystarczyc, chociaz e6750 zapewni jeszcze wiecej fps.. Ale oc na prawde nie jest takie straszne.

4. :lol: Komputronik - zle opisali :lol:

5. Poniewaz przy oc czasem 800 leca wyzej od 667 (Ale to zalezy od pamieci i kosci na pamieciach). Jak nie krecisz to ci starcza 667 IMO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten Corsair 450 będzie dożo lepszy od Chieftec (CFT-500A-12S) czy tylko trochę tańszy?

Poza tym (chyba) E6550 też można podkręcić i wtedy będzie dużo szybszy od podkręconego E2160?

A co do oc ... jest sens podkręcać nowego i nie taniego kompa?

Edytowane przez blackpc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest sens krecic. Chodzi o to, ze po oc roznica w wydajnosci pomiedzy e6550 i e2160 sie zniweluje. A roznica w cenie pozostanie :)

Na e2160 w wielu przypadkach mozna po prostu ustawic zworke na plycie na 333 i masz juz 3GHz :)

Tak, ten corsair bedzie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Chcesz przepłacić to bierz E6550 który w sumie niczym sie nie różni od E2160 i jest tak samo wydajny. Zastanów sie czy warto dopłacać tyle kasy. Moim zdaniem nie warto!

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na komputroniku nawet niema E2160 :S. Ale E6550 ma 4MB cache a E2160 1MB - nie odczuje tego?

I jeśli E2160 podkręcony = E6550 to pewnie podkręcony E550>>podkręcony E2160?

ustawic zworke na plycie na 333 i masz juz 3GHz

szczerze mówiąc myślałem, że to się robi jakims programem a nie mechanicznie coś ustawiać :S Pozatym nawet niewiem co to jest zworka hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komputroniku podobno najlepiej działa gwarancja, wszystko sprawnie i szybko ;P. Tam mi sami kompa złożą i jeszcze przetestują :D

Chciałem w pcprojekcie ale niedawno wyczytałem kiepskie opinie o tym sklepie. Poza tym wybór sklepów jest ograniczony ze względu na trudno dostępną 88gt oraz obudowę raidmaxa.

5 fps to chyba dużo ... liczyłem, że w crisis będę miał jakieś 30 fps ... 5 może zdecydować o płynności gry.

A przy tak dużym podkręceniu (do 3 ghz) E2160 nie będzie wymagał jakiś dodatkowych wiatraków czy jeszcze czegos innego ;>?

Jeśli to ma znaczenie na razie mam 17" lcd ale szykuje się do zakupu 20"-22" panoramy (chyba getawaya:P) więc pewnie będę grał na 1680x1050

Edytowane przez blackpc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale trudno znaleźć sklep, w którym będą wszystkie interesujące mnie części ...

Edit:

Intel Pentium Dual Core E2160 1.8 GHz (S775) BOX jest na komputroniku za 281 zl

na pcprojekt pojawiła się karta 88gt gigabyte i ma być za 980 zl, jednak tam też niema corsaira 450 ...

ten Chieftec 500 tylko trochę gorszy od corsaira i wystarczy do tego zestawu nawet jak bym się zdecydował na oc?

na komputroniku:

1 Procesor Intel Pentium Dual Core E2160 1.8 GHz (S775) BOX - 281 zl

2 Płyta główna DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL - 442.00zl

3 Pamięć RAM OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4 -

244.00zl

4 Obudowa Obudowa RAIDMAX ARES 801WBP - 206.00zl

5 Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE-16 320 GB WD3200AAKS16MB cache SATA-II - 270.00zl

6 Zasilacz Zasilacz do obudowy Chieftec (CFT-500A-12S) 500W - 261.00zl

7 Klawiatura Klawiatura A4Tech KL-7MU Slim - 33.00zl

8 Karta graficzna GeForce 8800 GT Gigabyte 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) - 1059.00zl

9 Napędy optyczne Pioneer DVD+/-RW DVR-212 bulk black (Serial ATA) - 122.00zl

razem 2918 zl (rozumiem, że jeśli bym się decydował na E2160 i oc to ram zostawić?

na pcprojekt taki zestaw z E6550 - 3070 zl

a z E2160 2780 zl ...

Edytowane przez blackpc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem dlaczego kazdemu wciskacie to dual core :blink: przeciez to nie sa straszne pieniadze szczegolnie ze zazwyczaj osoby pytajace o porade same do zestawu daja procka za ~600zl (jak w tym porzypadku). Argumentujecie, ze sobie wyklreci ale tego 6300 wykręci jeszcze mocniej. W apollo mozna dostac e6750 za cene e6300 w komputroniku.

Edytowane przez Mugrim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Nie rozumiem dlaczego kazdemu wciskacie to dual core

Nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz. Skoro E21X0 są tak samo dobre jak E4XXX i E6XXX i jest to praktycznie to samo w mniejszej cenie to po co płacić więcej za coś co jest takie samo? Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz. Skoro E21X0 są tak samo dobre jak E4XXX i E6XXX i jest to praktycznie to samo w mniejszej cenie to po co płacić więcej za coś co jest takie samo? Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.

Nie jest takie samo to po pierwsze. Po drugie wymaga daleko idacej ingerencji uzytkownika w sprzet co prowadic moze do uszkodzenia sprzetu i utratu gwarancji (sama zmiana chlodzenia = utrata gwarancji). Wiekszosc pisze zrobisz OC to takie proste tylko, ze poradniki do OC (nawet chyba na tym forum taki spotkalem) wygladaja tak:

wejdz do biosu... info ze w karzdym biosie to inaczej wyglada i opcje nazywaja sie inczej...... czesc opcji jest skwitowana lakonicznym opisem autora w stylu: ,,nie wiem do czego to sluzy ale dalem enabled:-P" albo: ,, a to sobie ustaw na tyle i tyle za bardzo nie wiem do czego to sluzy ale bedzie ok.

Edytowane przez Mugrim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Każdym jak już :? Nie musisz nic ingerować, na standardzie nie zauważysz różnicy między E2XXX E4XXX i E6XXX. Co to za problem zmienić 2-3 rzeczy w biosie-tu gwarancji nie tracisz. Zmiana chłodzenia-skoro na procu mamy inny wentylator niż BOX to też jest to utrata gwarancji? Nie. Na czym opierasz swoją wiedze? Na znajomym "informatyku"?

EDIT: xacti byłem szybszy [;

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest takie samo to po pierwsze. Po drugie wymaga daleko idacej ingerencji uzytkownika w sprzet co prowadic moze do uszkodzenia sprzetu i utratu gwarancji (sama zmiana chlodzenia = utrata gwarancji). Wiekszosc pisze zrobisz OC to takie proste tylko, ze poradniki do OC (nawet chyba na tym forum taki spotkalem) wygladaja tak:

wejdz do biosu... info ze w karzdym biosie to inaczej wyglada i opcje nazywaja sie inczej...... czesc opcji jest skwitowana lakonicznym opisem autora w stylu: ,,nie wiem do czego to sluzy ale dalem enabled:-P" albo: ,, a to sobie ustaw na tyle i tyle za bardzo nie wiem do czego to sluzy ale bedzie ok.

Bardzo mi przykro, ze nie potrafisz krecic. Ale jak bys troche pomyslal, to bys zauwazyl ze na forum jest wiele osob ktore moglby by pomoc. Wystarczy PM.

1. Jakiej ingerencji? Wchodzisz w bios, 5 minut i masz.

2. Moze, nie musi. Gdy sie uszkodzi - masz gware. Poza tym uszkodzic procka przy oc to na prawde trzeba byc extra zdolnym.

3. Kto ci to powiedzial ? No i nawet jesli, to kto ci udowodni ze zakladales tam cos innego? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdym jak już :? Nie musisz nic ingerować, na standardzie nie zauważysz różnicy między E2XXX E4XXX i E6XXX. Co to za problem zmienić 2-3 rzeczy w biosie-tu gwarancji nie tracisz. Zmiana chłodzenia-skoro na procu mamy inny wentylator niż BOX to też jest to utrata gwarancji? Nie. Na czym opierasz swoją wiedze? Na znajomym "informatyku"?

Pije glownie do tego ze wciskacie to osoba ktore same deklaruja chec kupienia proca za te 600zl (bo w cenie dual core to maja myszke naprzylad) i zalezy na tym aby to co kupily bylo zdatne do uzytku bez modyfikacji nie majac zamiaru korzystac z lakonicznych poradnikow.

Riposta na wasza teorie jakoby to bylo to samo:

e21xx mozna wykrecic stabilnie na max 3,0ghz jesli ktos jest samobujca i robi to na box coolerze no ale na zmienionym jzu robia pewnie i te 3,4 natomiast procek juz nie jest stabilny!

A taki e6750 idzie do 3,5ghz spokojnie na stocku a do 4ghz na zmienionym chlodzeniu(nadal powietrzm) i do tego jest stabilnmy.

I co teraz mistrzowie ,,krecenia"?

Edytowane przez Mugrim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat box do 3GHz na e2xxx styka. Wiec taki ktos nie jest samobojca.

Oczywiscie, e6750 sie wykreci wiecej, ale chodzi o to, ze 3GHz wystarcza do obojetnie jakiej karty ! Wiec lepiej kupic tanszego procka a kase wladowac w lepsza grafe / lepszy ram / lub dobra myszke i klawe.. Eh..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat box do 3GHz na e2xxx styka. Wiec taki ktos nie jest samobojca.

Oczywiscie, e6750 sie wykreci wiecej, ale chodzi o to, ze 3GHz wystarcza do obojetnie jakiej karty ! Wiec lepiej kupic tanszego procka a kase wladowac w lepsza grafe / lepszy ram / lub dobra myszke i klawe.. Eh..

Tak samo jak 2,6ghz i nawet 2,4ghz (tyle jest zalecane dla 8800GT).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mugrim jeśli reszta mi źle radzi /wg Ciebie/ to Ty mi coś poradź a nie krytykuj ich ;P

ponawiam pytania:

Be-quiet Straight Power BQT E5-450W (304 zl) - to będzie dobre nawet gdybym chciał trochę podkręcić?

E6550 będzie dobry gdy na starcie nie będę chciał kręcić? może warto dołożyć do E6750?

a oc nie chce bo już raz ktoś mi mówił co mam ustawić w biosie, żeby lepiej proc działał po zmianie komp się nie uruchamiał, zresetowałem bios lecz do tej pory dźwięk raz mi działa raz nie ;D

PS. komp ma wytrzymać kilka lat bez zmian ;D

Edytowane przez blackpc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

ponawiam pytania: Be-quiet Straight Power BQT E5-450W (304 zl) - to będzie dobre nawet gdybym chciał trochę podkręcić? E6550 będzie dobry gdy na starcie nie będę chciał kręcić? może warto dołożyć do E6750?

Zasilacz sie nie spoci nawet po ostrym oc.

Nadal proponuje Ci E2160, na standardzie różnicy nie zobaczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi