Skocz do zawartości
Sh4d0W

Radeon 9700 i bios-oc

Rekomendowane odpowiedzi

Sie ma...

szukałem, i nie znalazłem niczego co by mi pomogło...

chcę sobie swojego radka 9700 podkręcić, o ile wiem to nie podkręcę bo mają poblokowane chamsko biosy :(

niech mi ktoś pomoże i napisze, którego biosu jest najlepiej użyć, skąd, jakim programem flashować.... i

po co jakaś startowa dyskietka win98 ? bez niej się nie da ?

dzięki!!

i niech się nikt nie w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia za to pytanie, nie wszyscy muszą wszystko od razu potrafić, tym bardziej, że te karty trochę kasy kosztują i nie chce czegoś spartolić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sie ma...

szukałem, i nie znalazłem niczego co by mi pomogło...

chcę sobie swojego radka 9700 podkręcić, o ile wiem to nie podkręcę bo mają poblokowane chamsko biosy :(

niech mi ktoś pomoże i napisze, którego biosu jest najlepiej użyć, skąd, jakim programem flashować.... i 

po co jakaś startowa dyskietka win98 ? bez niej się nie da ?

dzięki!! 

i niech się nikt nie w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ia za to pytanie, nie wszyscy muszą wszystko od razu potrafić, tym bardziej, że te karty trochę kasy kosztują i nie chce czegoś spartolić :)

1.Uruchamiasz ten plik http://www.swipeonline.net/download/drdflash.exe i wkładasz do stacji dyskietkę.

2.Kopiujesz na tą dyskietkę zawartość tego archiwum http://www.3dchipset.com/files/bios/ati/97npClub.zip

3.Kopiujesz na tą dyskietkę zawartość tego archiwum http://www.3dchipset.com/files/bios/ati/fl...sh/atiflash.zip

4.Bootujesz kompa z tej dyskietki.

5.Wpisujesz atiflash -f -p 0 97npclub.bin

Ten bios(od Cluba) jest całkiem dobry i niczym nie ustepuje Giagabytowemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co tak komplikujesz sprawe??

nie prosciej odpalic kompa pod dosem a wymagane pliki miec na c:

nie zapomnij o zgraniu orginalnego biosu komendą

atiflash -s 0 bios.org - gdzie bios.org to naz2a pliku z biosem orginalnym

a potem

atiflash -p -f 0 <nazwa pliku z mod biosem> - tu wgrywasz nowy bios

ta komenda powinna wygladac tak przy załozeniu ze bios do oc nazywa sie np 9700oc.bin

atiflash -p -f 0 9700oc.bin

PAMIETAJ ZE 0 TO ZERO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko pieknie ale zalezy tez jakiego ma tego radka... jesli ma np sapphire'a to po flashu atiflashem moze dostac zawalu ze zalatwil karte bo flashowanie sie nie uda! Trzeba uzywac flashrom'a wtedy bedzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłbyś poprzeć swoja teorię jakimś argumentem?

Twierdzę, że flashowanie może nie udać jedynie w dwóch przypadkach. Pierwszy to taki gdy karta zrobiona jest na bazie innego PCB(jeszcze takiego 9700 nie widziałem). Wszystkie znane mi Radoeny 9700 mają to samo referencyjne PCB więc nie widzę tu problemu. Drugi przypadek to taki, że kość flash zamontowana na karcie nie jest supportowana przez atiflash. To jestem sobie w stanie wyobrazić chociaż na jakieś powiedzmy 20 radeonów w których zmieniałem(nie licząc 9500) biosa niegdy się z taką sytuacją nie spodkałem, a był wśród nich wspomniany przez ciebie Atlantis 9700. Jednak gdyby tak było to atiflash nie potrafiłby shlashować kości i do zniszczenia karty by nie doszło. Na koniec jeszcze jedno. Powiedz mi jak można zniszczyć kartę od flashowania, bo ja nie umiem. Próbowałem wgrywać różne śmieci, jak również ATI Bios Editorem np. ustawiac taktowanie jądra na 500MHz. Za każdym razem można było przywrócić kartę do życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są 2 flashery

atiflash czasem potrafi zamazac a nie potrafi zapisac - pisze ze eeprom locked

masz wtedy martwego radeona...

na szczescie - reflash flashrom-em dziala (od tego czsu nie uzywam atiflasha - to ponad moje nerwy)

a wracając do tematu pierwotnego - zaflashuj po prostu biosem PRO ze strony gigabyte - czysto i bezpiecznie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłbyś poprzeć swoja teorię jakimś argumentem?

Twierdzę, że flashowanie może nie udać jedynie w dwóch przypadkach. Pierwszy to taki gdy karta zrobiona jest na bazie innego PCB(jeszcze takiego 9700 nie widziałem). Wszystkie znane mi Radoeny 9700 mają to samo referencyjne PCB więc nie widzę tu problemu. Drugi przypadek to taki, że kość flash zamontowana na karcie nie jest supportowana przez atiflash. To jestem sobie w stanie wyobrazić chociaż na jakieś powiedzmy 20 radeonów w których zmieniałem(nie licząc 9500) biosa niegdy się z taką sytuacją nie spodkałem, a był wśród nich wspomniany przez ciebie Atlantis 9700. Jednak gdyby tak było to atiflash nie potrafiłby shlashować kości i do zniszczenia karty by nie doszło. Na koniec jeszcze jedno. Powiedz mi jak można zniszczyć kartę od flashowania, bo ja nie umiem. Próbowałem wgrywać różne śmieci, jak również ATI Bios Editorem np. ustawiac taktowanie jądra na 500MHz. Za każdym razem można było przywrócić kartę do życia.

Argumentem.... Moj radek wlasnie uruchomienie atiflash konczy sie: ERROR: TIMEOUT: POLL ROM IDLE AFTER BULK ERASE ... no i po resecie jest zima. Dopiero flashrom dziala i jest ok ... bios oczywiscie ten sam. A gdzie ja wspomnialem ze padnie bios... napisalem tylko ze kolega moze sie lekko zalamac.. tym badziej jesli pyta sie o takie rzeczy to pewnie taka sytuacja moze go ze tak powiem lekutko zalamac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Również dołączam się do pytania o nowego biosa do orginalnego ATI9700 PRO.

Będę tę kartę miał za kilka dni a że nigdy nie jechałem na seryjnych ustawieniach chciałbym co nieco w niej zmienic :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...