Mateoosh Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Cześć ;]. No to prosto z mostu. Mój konfig: Brisbane 4000+, DFI Infinity SLI-M2/G, 2x512MB Corsair XMS2 667MHz, Palit 8600GT Sonic+, Antec SP-350P. Otóż kupiłem Palita 8600GT Sonic+ i od razu problemy. Artefakty w 3D i w filmach (szczególnie HD). Zwisów, restartów i bluskrinów brak. Wymieniłem kartę na drugiego Palita i dokładnie to samo. Później podejrzenie padło na zasilacz, sprawdziłem napięcia (miernikiem oczywiście) i wszystko z nimi okej. Teraz głownym podejrzanym są pamięci, kiedy pracuje na jednej kości artefakty występują, ale jest i znacznie mniej. I teraz ciekawostka - Memtest wywala błędy już po kilkunastu minutach, a GoldMemory biega 10h na thorough test bez żadnych błędów. Oczywiście wszystko pod DOSem. Jest to o tyle dziwne, że GM jest raczej lepszym programem i z tego co czytałem, to on dużo dokładniej testuje pamięci. Widział ktoś, kiedyś takie cuda na kiju? Chwilowo nie mam jak sprawdzić na innych pamięciach, dlatego opisuje tu mój problem. Oczywiście bawiłem się napięciami, taktowaniami (default, underclock). Nic to nie zmienia. Dzięki za każdą pomoc. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Nie wiem, czy z takim zestawem ten zasilacz nie wymięka - choć marki złej nie jest, to mimo wszystko 350W dla Brisbane 4000+ X2 i prądożernego Palita 8600GT może okazać się mało. Myślę, że wartoby mimo wszystko (w miarę możliwości rzecz jasna) sprawdzić na innym, mocniejszym zasilaczu. Dodatkowe napięcie do karty podłączone? Procesor/grafika/pamięć podkręcone? Jakie wartości napięcia, timingów i częstotliwości dla pamięci? Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) Żonglowałem sterownikami, wszystkimi ustawieniami timingów i częstotliwości dla pamięci i CPU. Aktualnie wszystko default. BIOS najnowszy. Wszystkie napięcia podłączone. Niestety jedyny inny zasilacz jakim dysponowałem to Szef 350W z wtyczką 20pin. Żadne zmiany w konfiguracji nic nie dają. Obojętne czy CPU @ 2GHz czy 2.9GHz. EDIT: Właśnie wygrzebałem gdzieś na forum, że komuś na defaulcie wywala straszne krzaki w 3dm06 w teście ze statkiem. Dokładnie tak jak u mnie. Edytowane 4 Listopada 2007 przez Mateoosh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Przede wszystkim pamięci - niektóre płyty na defaulcie przypisują im takie napięcie i timingi, że te chodzą niestabilnie. Najlepiej ustawić na manualu takie napięcie, częstotliwość i timingi, jakie w przypadku danych pamięci zaleca producent. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 (edytowane) Żonglowałem sterownikami, wszystkimi ustawieniami timingów i częstotliwości dla pamięci i CPU. Aktualnie wszystko default. BIOS najnowszy. Wszystkie napięcia podłączone. Niestety jedyny inny zasilacz jakim dysponowałem to Szef 350W z wtyczką 20pin. Żadne zmiany w konfiguracji nic nie dają. Obojętne czy CPU @ 2GHz czy 2.9GHz. EDIT: Właśnie wygrzebałem gdzieś na forum, że komuś na defaulcie wywala straszne krzaki w 3dm06 w teście ze statkiem. Dokładnie tak jak u mnie. U tej osoby pomoglo zainstalowanie najnowszego directx'a (o ile dobrze pamietam). Edytowane 5 Listopada 2007 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Przypuszczam, że to o mnie chodzi. Miałem błędy w 3DMarku06 w teście ze statkiem, gdzieś jest to dokładnie opisane na forum. Zobacz czy masz błędy w innych rozdzielczościach, u mnie były tylko na 1280x1024. I wgraj nowe sterowniki i najnowszego Directa. U mnie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...