Gość DawidCC Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Konfiguracja: PROCESOR >> Sempron 2600+ PŁYTA GŁÓWNA >> GIGABAYTE K8NE K GRAFICZNA >> Radeon x600pro 256mb 128bit RaM >> 512 noname pc400 DDR ZASIACZ >> PROCOMP 230v Moj problem: Gdy podkrecam procesor z 1.6 na 2.0, to po restarcie komputera resetuje mi sie mnoznik na 1.51 ;/ Nie wiem czemu? Prubowalem podkrecic tylko troche czyli cpu frequency na 210 ale jest to samo?:/ Podkrecalem i programem i w biosie. Nic nie pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Po pierwsze słownik w łape! Po drugie google, szukajka forumowa, faq! Po trzecie moc zasilacza podaje sie w WATACH a nie VOLTACH! Po czwarte o jaki mnożniku Ty mówisz?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DawidCC Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Po pierwsze słownik w łape! Po drugie google, szukajka forumowa, faq! Po trzecie moc zasilacza podaje sie w WATACH a nie VOLTACH! Po czwarte o jaki mnożniku Ty mówisz?! Jak mam poszukac? Jak takiego czegos nie ma, jest tylko jak to podkrecic! Waty mi sie zawsze myla. Mnoznik, pomylilem pojecia. Chodzi o zegar(?). Podkrecam na 2.0, a po restarcie, powraca na taktowanie procesora: 1.51. I w tym problem. O problem "JAK PODKRECIC" tutaj nie chodzi tylko "CZEMU RESETUJE SIE TAKTOWANIE PO PODKRECENIU" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Chyba jednak mylisz pojęcia więc problem "jak podkręcić" jest jak najbardziej adekwatny... Może najpierw poczytaj o tym, a dopiero potem się zabieraj. I nie podkręcaj dopóki nie wymienisz zasilacza!! Bo stracisz sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Czytałeś dokładnie o kręceniu na s.754?? Wiesz coś o tym? co to HTT, HT, dzielniki HT itd? Zasilacz do wymiany bo taki do OC sie niestety nie nadaje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chetau Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Sama nazwa zasilacza wszystko wyjasnia ;) pr0 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 (edytowane) Dobra, nie jedźcie już tak po nim tylko wytłumaczcie mu spokojnie. Pierwsza sprawa - za słaby zasilacz może spowodować, że po podkręceniu z racji braku mocy komputer może być niestabilny a nawet ulec uszkodzeniu. Tak więc jeżeli chcesz kręcić to koniecznie go wymień. Druga sprawa - najpierw musisz poczytać jakieś poradniki na temat podkręcania K9 aby mieć choć podstawową wiedzę (bo jak na razie to wszystko mylisz). Potem z ewentualnymi problemami możesz się do nas zgłaszać tutaj. Obecnie napisałeś to bardzo chaotycznie (myląc przy tym pojęcia), że nie jesteśmy w stanie tego zrozumieć. Po prostu tak jakbyś wjechał w dziurę i urwał wahacz oraz wygiął półoś w samochodzie i opisywał to potem tak: "Wjechałem w dziurę, zerwał mi się pasek klinowy i złamał przegub" (...) Edytowane 5 Listopada 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 na temat podkręcania K9 To jest K8 a nie K9... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Na tym GB o sensownym podkręcaniu możesz zapomnieć u mnie na 220htt to nawet napięcie 1,6v nie pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 To jest K8 a nie K9...Aj, pardon - czytałem w tym samym czasie 2 tematy (w tym ten drugi dotyczył A64 Brisbane X2 4400+ też w sprawie podkręcania) i po prostu się zapuściłem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Na tym GB o sensownym podkręcaniu możesz zapomnieć u mnie na 220htt to nawet napięcie 1,6v nie pomaga.No coś ty, htt 327 (max płyty/biosu) na 1.55V to nie problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 No coś ty, htt 327 (max płyty/biosu) na 1.55V to nie problem. Zależy od egzemplarza na jakiego się trafi, widocznie musiał trafić na podobnego jaki ja trafiłem. Zmiana biosu na starszy też nic nie pomagała, 210htt bez zmiany napięcia to max. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 To faktycznie kijowy ci się trafił. Generalnie Semprony Palermo oparte o jądro A64 Venice podkręcają się wyśmienicie i bez większych problemów można z nich wyciągnąć często (tak jak powiedział Barthezzo) max ile może płyta (z racji tego, że mają mały mnożnik). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Płyta jest bardzo kapryśna i trzeba dobrze nagrzebać się w biosie żeby hulało :) Ale podkręca się całkiem nieźle. carek Testowałeś swoją na różnych mnożnikach HT? U mnie działa TYLKO na 2,5x :) Na innych nie da się przekroczyć HTT=215, a na tym idzie ile się chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DawidCC Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Nie no nie powiem, dzieki za pomoc :D. Fakt, czytalem o tym sporo, ale tak na szybko. Wlasnie sie zastanawialem, czemu nie chce sie podkrecic. I myslalem, ze to chodzi o zasilacz, bo jak kolega mowil "PRO" ^^ to jak by producenci wymyslili nazwe, ktora jest metafora co do ich jakosci sprzetu. Znacie moj cfg kompa. Wiec pare pytan: - Gdybym kupil nowy zasilacz, to przy temp. 30(35max) moge krecic smialo na 2,0? - Jezeli juz podkrece na 2,0 to moglbym spokojnie kupic lepsza grafe, aby pograc w nowsze gry? - Czy cpu frequency w biosie to podkrecanie taktowania procesora? Bo sprawa jest taka, aby podkrecic proca sprzetowo(z tego co pamietam tak to sie zwie) trzeba wejsc w biosa, wcisnac CTRL+F1 i pokaze sie nam nowa zakladka. Ja wciskam CTRL+F1 i bios sie odswieza, tak samo jak bysmy na pulpicie dali odswiez, i opcja M.I.T - Mobility Inteligent Tweaker jakos tak(za blad przepraszam) ktora jest caly czas przestawia sie tylko na sama gore, i w niej znajduje sie wczesniej wymieniona opcja CPU FREQUENCY w ktorej pisze 200. Pozdrawiam. Nie no nie powiem, dzieki za pomoc :D. Fakt, czytalem o tym sporo, ale tak na szybko. Wlasnie sie zastanawialem, czemu nie chce sie podkrecic. I myslalem, ze to chodzi o zasilacz, bo jak kolega mowil "PRO" ^^ to jak by producenci wymyslili nazwe, ktora jest metafora co do ich jakosci sprzetu. Znacie moj cfg kompa. Wiec pare pytan: - Gdybym kupil nowy zasilacz, to przy temp. 30(35max) moge krecic smialo na 2,0? - Jezeli juz podkrece na 2,0 to moglbym spokojnie kupic lepsza grafe, aby pograc w nowsze gry? - Czy cpu frequency w biosie to podkrecanie taktowania procesora? Bo sprawa jest taka, aby podkrecic proca sprzetowo(z tego co pamietam tak to sie zwie) trzeba wejsc w biosa, wcisnac CTRL+F1 i pokaze sie nam nowa zakladka. Ja wciskam CTRL+F1 i bios sie odswieza, tak samo jak bysmy na pulpicie dali odswiez, i opcja M.I.T - Mobility Inteligent Tweaker jakos tak(za blad przepraszam) ktora jest caly czas przestawia sie tylko na sama gore, i w niej znajduje sie wczesniej wymieniona opcja CPU FREQUENCY w ktorej pisze 200. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Znacie moj cfg kompa. Wiec pare pytan: - Gdybym kupil nowy zasilacz, to przy temp. 30(35max) moge krecic smialo na 2,0? Nawet więcej ;) - Jezeli juz podkrece na 2,0 to moglbym spokojnie kupic lepsza grafe, aby pograc w nowsze gry?A czemu by nie? Możesz ew. tą podkręcić :P - Czy cpu frequency w biosie to podkrecanie taktowania procesora? (...) Mobility Inteligent Tweaker jakos tak(za blad przepraszam) ktora jest caly czas przestawia sie tylko na sama gore, i w niej znajduje sie wczesniej wymieniona opcja CPU FREQUENCY w ktorej pisze 200. Pozdrawiam.Najprawdopodobniej jest to po prostu FSB/HTT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Po wciśnięci ctrl+f1 pojawia Ci się nowa zakładka " Advanced Chipset Features". Tam ustawiasz HT na 2,5x , pamięci na 150. Przechodzisz do zakłądki MIT, i jedziesz z HTT w górę (nie przesadź na początku-daj ok. 250). Dalej zwiększasz napięcie procka do 1,5V, pamięci +0,1V. Wychodzisz, dajesz save&exit. ALE TO WSZYSTKO PO WYMIANIE ZASILACZA!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DawidCC Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Po wciśnięci ctrl+f1 pojawia Ci się nowa zakładka " Advanced Chipset Features". Tam ustawiasz HT na 2,5x , pamięci na 150. Przechodzisz do zakłądki MIT, i jedziesz z HTT w górę (nie przesadź na początku-daj ok. 250). Dalej zwiększasz napięcie procka do 1,5V, pamięci +0,1V. Wychodzisz, dajesz save&exit. ALE TO WSZYSTKO PO WYMIANIE ZASILACZA!!!! Dobra dzieki za wasza pomoc, przejzysta i zrozumiala. Teraz kupie zasilke i cos wykombinuje. Tylko w tym sek, jaka zasilke? Taka za max 250zl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Sądze że nie musisz wydawać aż 250zł :wink: Wystarczy Amacrox 400W ;] Chyba że planujesz kiedyś większą rozbudowę to bierz coś pokroju Corsair VX 450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Hmm.. Do tego zestawu Amacrox 400W? Ojej, na wyrost :P Jeżeli np. w przyszłości planujesz zmianę sprzętu na lepszy i nie masz zamiaru wymieniać zasilacza to jak najbardziej Amacrox byłby bardzo rozsądnym wyborem. Do tego zestawu przypuszczam, że wystarczyłaby nawet Delta 350W (jednak to tak "na styk", więc raczej nie decydowałbym się na tę inwestycję) Myślę że jeżeli nie zamierzasz szybko zmieniać podzespołów na lepsze to w zupełności powinno wystarczyć coś takiego. Pzdr. Edytowane 7 Listopada 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DawidCC Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Oj co ja pisze :D Zasilke max do 150zl, widzialem tu na forum, ze np. taki zasilacz:CHIEFTEC 450W ActPFC+SATA+PCIex uciagnie: http://allegro.pl/item262438589_palit_8600..._1ns.html#photo Albo np. dobry ponoc jest zasilacz http://allegro.pl/item260593003_amacrox_wa...ep_lodz_gw.html znalazlem tez zasilacz: http://allegro.pl/item260614412_jakosc_nox...1dba.html#photo ale nie znana jakas firma, wat to nie wszystko, wiec wypowiedzcie sie. Moje plany: Sprzedam grafe i zasilacz za jakies 120zl. Kupie zasilacz nie wiem narazie jaki, jakas grafe chcialbym PALIT 8600GT, podkrece proca na 2.0 ew. zmienie ramy. Tylko w tym sek, ze moja plyta glowna nie obsluguje ddr2, i nie da rady ramow w dualu ;/ Co o tym sadzicie? Acha i czy procek nie bedzie obciazal grafy? PS: sory, ze odbiegam od tematu, ale nie bede robil nowych. Edytowane 7 Listopada 2007 przez DawidCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Bierz Amacroxa AX450-PNF. Do tego może być ta 8600GT. Ja swojego proca wykręciłem z 1,6GHZ na 2,56GHZ (HTT320). Na początku nie chciało iść wyżej niż HTT210 :lol:, ale w jedne z wakacji poświęciłem parę dni na rozwiązanie problemu i okazało się, że trzeba było inaczej poustawiać timingi ;). A różnica między 1,6GHZ, a 2,56GHZ jest naprawdę duża. Moja mobo jest z rewizji 1.x i ma bios F6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DawidCC Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Bierz Amacroxa AX450-PNF. Do tego może być ta 8600GT. Ja swojego proca wykręciłem z 1,6GHZ na 2,56GHZ (HTT320). Na początku nie chciało iść wyżej niż HTT210 :lol:, ale w jedne z wakacji poświęciłem parę dni na rozwiązanie problemu i okazało się, że trzeba było inaczej poustawiać timingi ;). A różnica między 1,6GHZ, a 2,56GHZ jest naprawdę duża. Moja mobo jest z rewizji 1.x i ma bios F6. Szczerze mowiac jestem pod wrazeniem twoich osiagniec :D. Jaka utrzymujesz temp. procesora? I czy masz standardowe chlodzenie, boxowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Chłodzenie BOX (w sigu pisze) Temperatury : Idle : 30-34 Stress : 39-42 Myślę, że temperatury nie są zbyt wysokie, bo proc chodzi na standardowym napięciu 1.4V. Cały komp jest w obudowie Codegen, więc w bardziej przewiewnej obudowie byłoby jeszcze lepiej ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Osiagniecia w sumie srednie, semprony na rdzeniu palermo krecily sie jak szalone, ludzie czesto z 1,6GHz ladowali na 2,7GHz i to bez zmiany napiecia a jak nieco podniesli to i czesto na 3GHz konczyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Tyle, że potrzeba albo Sempa 3000+ (wyższy mnożnik), albo lepszej mobo (choć ta wcale zła nie jest), by tego Palermo wykręcić na np. 2,8GHZ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Mimo wszystko Semprony Palermo i Manila tutaj niektórzy bez większych problemów puszczali na wyższych częstotliwościach. Przede wszystkim chodzi o to, że masz słabe pamięci (płyta swoją drogą - niektóre mają np. bardzo ograniczone możliwości podnoszenia napięć - moja akurat na pamięciach). W moim przypadku tego proca [sig] też pocisnąłbym dużo dalej gdyby nie to, że moje no-name pamięci krzaczą się już po podkręceniu o 4MHz (:lol:) a poza tym nie chcą działać w dualu przy dzielniku 2/1.33 - próbowałem więc kręcić na wszystkie sposoby ale zawsze wychodziło tak że choć procesor poszedł mocno w górę to hamowały go pamięci i wydajność była mniejsza niż teraz. Często też przy takim bardziej intensywnym podkręcaniu liczy egzemplarz procesora (tj. po prostu są egzemplarze, które można spokojnie cisnąć jeszcze daleko nawet bez zmiany napięcia, a są takie, które np. po przekroczeniu 2.6GHz choćby dać napięcie kosmiczne to i tak się będą krzaczyć). Tak więc nic nie można powiedzieć tutaj jednoznacznie, bo to zależy od wielu czynników. W gruncie rzeczy podkręcenie Palermo o mnożniku x8 na >3GHz nie jest niemożliwe - a wręcz przeciwnie ;) Pzdr. Edytowane 7 Listopada 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 http://allegro.pl/item260593003_amacrox_wa...ep_lodz_gw.html Ten zasilacz będzie zdecydowanie wystarczający, a przy tym cichutki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DawidCC Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 http://allegro.pl/item260593003_amacrox_wa...ep_lodz_gw.html Ten zasilacz będzie zdecydowanie wystarczający, a przy tym cichutki :) Mysle ze jego zakupie. JAk byscie mieli zrobic cos z moim kompem za 500zl to co byscie zrobili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Sprzedali całoś i kupili coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...