Skocz do zawartości
Radzyn

Podłączenie Routera Z Routerem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was pytanie w sprawie pewnej rzeczy która mnie trapi od paru godzin. Będę miał prawdopodobnie laptopa. Mam stacjonarke która jest podłączona pod Liveboxa ethernetem plus livebox do dekodera (Videostrada). Oczywiście mając laptopa chcę go podłączyć pod WiFi. Nie chcę WiFi z Liveboxa bo jest jakie jest. Myślałem o switchu ale mając laptopa nie myślę by go podłączac do ethernetu. Pomyślałem o routerze prawdopodbnie jakimś Linskysie z WiFi. I tu powstaje problem. Livebox sam w sobie też jest routerem więc jak skonfigurować połaczenie z dwoma routerami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem dlaczego nie chcesz korzystac z wifi w liveboxie. Nie widze sensu kupowania kolejnego routera. Mam liveboxa i pracuje ok. A jesli nie odpowiada ci zasieg to proponuje zrobic tak jak ja zrobilem. Mianowicie po malej przerobce podlaczylem do liveboxa przez przejsciowke u.fl -> RP-SMA antene dookolna 9-12 dB i zasieg jest swietny w calym domu i poza nim. Wicej problemow sprawia mi router Edimxa niz livebox.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem dlaczego nie chcesz korzystac z wifi w liveboxie. Nie widze sensu kupowania kolejnego routera. Mam liveboxa i pracuje ok. A jesli nie odpowiada ci zasieg to proponuje zrobic tak jak ja zrobilem. Mianowicie po malej przerobce podlaczylem do liveboxa przez przejsciowke u.fl -> RP-SMA antene dookolna 9-12 dB i zasieg jest swietny w calym domu i poza nim. Wicej problemow sprawia mi router Edimxa niz livebox.

A jak z szyfrowaniem WPA u siebie próbowałem z WEP-a przeskoczyć na WPA na Liveboxie i niestety nie wiem czemu ale łącze zrywało

Edit: I jak łączność z Liveboxem z kartami nie Sagema? Kiedyś przeczytałem, że są problemy

W linksysie wylacz DHCP, stacjonarke wepnij w LAN linksysa, obok wepnij kabel z liveboxa. Skonfiguruj Wifi na linksysie(ustaw jakis mocno inny kanal, zeby sie nie zaklocaly) i wsio.

Czyli bez żadnych problemów. Z liveboxa do Linksysa na port WAN czy LAN?

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z szyfrowaniem WPA u siebie próbowałem z WEP-a przeskoczyć na WPA na Liveboxie i niestety nie wiem czemu ale łącze zrywało

Edit: I jak łączność z Liveboxem z kartami nie Sagema? Kiedyś przeczytałem, że są problemy.

Z WPA tez nie ma wiekszych problemów. A jezeli chodzi o karty sagema to nie uzywam tej co byla w zestawie. Korzystam z polaczenia z 2 notebookow z kartami broadcom i prism i smiga ladnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć da się ustawić Liveboxa w tryb bridge. Wówczas wszystkie funkcje przejmuje router z prawdziwego zdarzenia, jak np jakiś najstarszy WRT54G. Nie jestem jednak tej info potwierdzić bo nie mam tego "urządzenia". Tutaj link z instrukcją co i jak, opis bo Belgisku czy Holendersku, ale zrozumiały.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi