Skocz do zawartości
MotorolaPoland

Czy Się Opłaci?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Athlona 3000+ 2.3 Ghz (oczywiście O/C), MOBO GA-K8NE, 1 GB RAM i inne niepotrzebne [ciach!]łki :D. Znalazłem kilka interesujących ofert kart graficznych, wybrałem z nich rzeczy najtańsze, ale które by mnie interesowały. 7600 GT i 8400 GS. Nie bardzo zależy mi na obsłudze DX10, chce by gry chodziły mi w wysokiej roździałce i przynajmniej efekty na medium. Karta ma starczyć mi na conajmniej rok. Pordźcie, co wybrać, a może jakieś inne propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety - problemem podstawki Socket 754 jest kontroler pamięci, tzn. obsługa dużej ilości kości pamięci. Płyta K8NE jeszcze bardziej to uwidacznia, nie zabardzo chce pracować na DDR200 i więcej przy obłożonych 3 bankach. Kości 1gb są tylko dwustronne, więc aby mieć 2gb ramu to masz obłożone 4 banki. U mnie pracowało to tylko przy 133mhz, a to kiepsko wpływa na wydajność całej platformy. Sprawdź sam wyniki w grach i smarkach.

PS nie nażekam bo tanio złożyłem zestaw na PCIex i 64bit (przesiadka z socket A)

Cytat

Socket s754 ma jedną dość poważną wadę – spore, a nawet bardzo duże, problemy z obsługą pamięci DDR powyżej 1 GB. O ile obsadzenie dwóch kości 512 MB czy jednej o pojemności 1 GB nie powinno stanowić większego problemu i raczej na pewno uda się nam uruchomić pełną prędkość – czyli 200 MHz – o tyle gdy będziemy chcieć wsadzić dwie kości po 1 GB każda, ich prędkość spadnie nawet do 133 MHz, gdyż wg naszych testów nawet przy 166 MHz nie udało się zapewnić stabilności. Wynika to z budowy kontrolera pamięci zintegrowanego w każdym procesorze AMD K8. W przypadku jednostek na socket s754 mamy do czynienia z jednym kanałem obsługującym pamięci DDR1. Z tego też powodu testy przeprowadziliśmy w konfiguracji z jedną kością 1 GB!

link

EDIT: link i cytat

Edytowane przez P@t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi