Skocz do zawartości
win32

Mała Zmiana :d

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Proszę was o drobną pomoc w podjęciu decyzji dotyczącej wymiany GPU w moim kompie , gdyż już nieco wypadłem z rynku ;).

A mianowicie obecnie posiadam:

GPU 7600GT 256 MB i 6200 128 MB (3x Monit)

A64x2 4200+ (2,2GHz) 2x 512 Kb Cache - NO O/C

A8N SLI Premium

2 GB Corsair XMS 2-2-2-5 ( Max 265 MHz)

4x HDD

PSU Tagan 530w U15.

Jak wiadomo człowiek czasem lubi się z relaksować przy jakiejś nowej gierce , a że wyszło teraz kilka całkiem ciekawych propozycji (MOH Airborne , Wiedzmin, Crysis, NFS Prostreet , Flight Simulator X) , pomyślałem że można by tą grafikę na coś podmienić. Bo już swoje lata ma , a lubi się przyciąć przy różnych efektach no i nie można uświadczyć pięknych detali :P

Tak więc chce wymienić tą 7600GT, i teraz pytanie , czy wziąć 8800GT - które dość atrakcyjnie wypada w testach , coś z serii 7800/7900 , czy wyłożyć na 8800 GTS/GTX , czy lepiej dać sobie spokój i poczekać na coś z serii 9xxx ?

W/g tego tematu , wychodziło by że najlepszym wyborem było by 8800 GT , ale czy do tego sprzętu (bez DDR2 , z małym Cache CPU itp ) jest tak w rzeczywistości :unsure:

Zaznaczę że w obecnej chwili nie chce zmieniać całej platformy na nową , CPU można jeszcze trochę podciągnąć (2.6-2.7 GHz powinien zrobić), a wydaje mi się że w obecnej sytuacji Grafika jest nieco wąskim gardłem.

Nie biorę pod uwagę produktów ATi ze względu na słabą moim zdaniem obsługę wielu ekranów ( a i tego 6200 chcę zostawić )

Myślę że na całą zabawę mogę przeznaczyć ok 1000 zł.

BTW : Czy jest szansa że na platformę K8 będzie taki dziki popyt jak na K7 :> że bartony chodzą po 500 zł :rolleyes: , bo kiedyś trzeba będzie tego kompa podmienić na lepszy , ale dobrze by było troszkę gotówki z niego odzyskać :P :D

Pozdrawiam

Edytowane przez win32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś:

*platformy nie zmienisz to e2160 odpada ;)

*albo podkręc tego proca ale weź jakiś lepszy model x2 i również OC

*ram - hmmm jak masz viste to możesz dokupić 2Gb , jak masz xp-eka to wystarczy ci taka ilośc

*więc zostaje karta graficzna - na serie 9xxx nie ma chyba co czekać, najlepiej poczekaj z dwa tygodnie i gup 8800gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi