win32 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) Witajcie :) Proszę was o drobną pomoc w podjęciu decyzji dotyczącej wymiany GPU w moim kompie , gdyż już nieco wypadłem z rynku ;). A mianowicie obecnie posiadam: GPU 7600GT 256 MB i 6200 128 MB (3x Monit) A64x2 4200+ (2,2GHz) 2x 512 Kb Cache - NO O/C A8N SLI Premium 2 GB Corsair XMS 2-2-2-5 ( Max 265 MHz) 4x HDD PSU Tagan 530w U15. Jak wiadomo człowiek czasem lubi się z relaksować przy jakiejś nowej gierce , a że wyszło teraz kilka całkiem ciekawych propozycji (MOH Airborne , Wiedzmin, Crysis, NFS Prostreet , Flight Simulator X) , pomyślałem że można by tą grafikę na coś podmienić. Bo już swoje lata ma , a lubi się przyciąć przy różnych efektach no i nie można uświadczyć pięknych detali :P Tak więc chce wymienić tą 7600GT, i teraz pytanie , czy wziąć 8800GT - które dość atrakcyjnie wypada w testach , coś z serii 7800/7900 , czy wyłożyć na 8800 GTS/GTX , czy lepiej dać sobie spokój i poczekać na coś z serii 9xxx ? W/g tego tematu , wychodziło by że najlepszym wyborem było by 8800 GT , ale czy do tego sprzętu (bez DDR2 , z małym Cache CPU itp ) jest tak w rzeczywistości :unsure: Zaznaczę że w obecnej chwili nie chce zmieniać całej platformy na nową , CPU można jeszcze trochę podciągnąć (2.6-2.7 GHz powinien zrobić), a wydaje mi się że w obecnej sytuacji Grafika jest nieco wąskim gardłem. Nie biorę pod uwagę produktów ATi ze względu na słabą moim zdaniem obsługę wielu ekranów ( a i tego 6200 chcę zostawić ) Myślę że na całą zabawę mogę przeznaczyć ok 1000 zł. BTW : Czy jest szansa że na platformę K8 będzie taki dziki popyt jak na K7 :> że bartony chodzą po 500 zł :rolleyes: , bo kiedyś trzeba będzie tego kompa podmienić na lepszy , ale dobrze by było troszkę gotówki z niego odzyskać :P :D Pozdrawiam Edytowane 4 Listopada 2007 przez win32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś: *platformy nie zmienisz to e2160 odpada ;) *albo podkręc tego proca ale weź jakiś lepszy model x2 i również OC *ram - hmmm jak masz viste to możesz dokupić 2Gb , jak masz xp-eka to wystarczy ci taka ilośc *więc zostaje karta graficzna - na serie 9xxx nie ma chyba co czekać, najlepiej poczekaj z dwa tygodnie i gup 8800gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 8800 gt Co do tego wilczego popytu na k8 - niemożliwe. Kiedy ludzie skojarzą, że c2d to nie p4 i można go mieć w cenie athlona. Jeszcze chwilkę im zejdzie z tym kojarzeniem ale nie za długo [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...