bziumak Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Chciałbym wymienić sprzętu z podpisu. Niestety fundusze mam bardzo ograniczone. Zastanawiam się nad wymianą płyty i procesora - razem powiedzmy 300zł. Myślałem o A64 3000+ z allegro za ~100 i do tego płyta za ~200. Pamięć została by moja, a po sprzedaży mojej starej płyty i procka kupiłbym jakąś grafikę. Doradźcie czy takie kombinowanie ma sens bo nie wiem czy się w ogóle jest sens w to się pchać. Szanse na uzbieranie większej kasy marne więc chciałbym coś wymienić po jak najmniejszych kosztach ale w miarę z sensem. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Przykład: Procesor: http://allegro.pl/item261543490_amd_athlon...cja_od_ss_.html Płyta: http://allegro.pl/item260215269_asus_a8ne_...ka_gwar_ss.html lub Płyta: http://allegro.pl/item262907665_epox_ep_9n...force_4_4x.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Sens IMO jest , w sumie wydajności trochę będzie. Kupujesz używanego Venice, który zrobi 2,7GHz + dobra płyta i OK :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziumak Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Dzięki za szybką odpowiedź, ale jaką płytkę ? A no i na bank będę kręcił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Tutaj za dużego rozeznania nie mam, z tego, co pamiętam to Asrock Dual-Sata II był dobry ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Ale po co wymieniac? Jesli uzywasz do powazniejszych aplikacji to zrozumiem ale zmieniac dla samego zmieniania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Co do płyty to Epox, ten Asus jest okrojony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziumak Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Nie jestem maniakiem najnowszych gier, ale jeszcze czasami w coś bym zagrał, poza tym komp muli na czystej viście. W sumie wspomniany Asrock ma i agp i pci-e: http://allegro.pl/item264112579_nowa_plyta...dual_sata2.html tylko że to asrock.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Akurat ten ASRock to rodzynek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Nie jestem maniakiem najnowszych gier, ale jeszcze czasami w coś bym zagrał, poza tym komp muli na czystej viście. W sumie wspomniany Asrock ma i agp i pci-e: http://allegro.pl/item264112579_nowa_plyta...dual_sata2.html tylko że to asrock.... XP zamiast nakladki graficznej imitujacej system + 7600gt na agp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Teraz jak zmieniac to tylko na am2/s775. Za cene 1GB ddr mozna dostac 2GB ddr2. Za 9550 powinienes znalezc 6600. Mobo jakies DFI na nf4. I bedzie ok ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziumak Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Szukamy płyty i procka, to ma być chociaż trochę przyszłościowe - pci-e niewątpliwie takie jest, na XP będę pracował jeszcze długo co nie zmienia postaci rzeczy, że na viście też. Poza tym otwieranie projektów w AutoCADzie zajmowało mi ostatnio tyle, że naprawdę miałem czas zaparzyć sobie kawę. AM2/775 przyszłościowe ? Jasne, tylko pokaż mi sensowny zestaw za 250-300zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 PCI-E nie jest przyszlosciowe. Jest terazniejszoscia niestety [; A do projektow z CADa faktycznie Venice bedzie troche lepszy niz Barton. O ile ten pierwszy bedzie byrkac na oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Warto dolozyc troszke do am2, na prawde. Powiedz ile masz kasy dokladnie, i dolicz ta za sprzedaz starych czesci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziumak Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) W tym miesiącu 100zł w przyszłym razem powinno być 300zł. Ile za części mogę wziąć nie wiem. Ramu do zakupów nie liczcie, w pracy w kompie mam 4GB DDR2, jak wyjmę 1GB to problemu nie będzie :) Przy zestawie np. na S939 ram zostaje mój - to jasne. Edytowane 4 Listopada 2007 przez bziumak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 AM2/775 przyszłościowe ? Jasne, tylko pokaż mi sensowny zestaw za 250-300zł.p31 ds3l/s3l + celina 420 (nie będzie kosztować wiele więcej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziumak Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) Celina 420 ~130zł - na bank była by wydajniejsza niż mój Bartonik. Tylko płyta trochę za droga. Może na 775 jest jakaś sensowna do ~200 ? Np.: Ta płyta rozwiązywała by większość moich problemów (pozwalała by na spokojną wymianę sprzętu do momentu zadowolenia, lub do momentu kolejnych drastycznych zmian technologii): http://allegro.pl/item259044675_asrock_775...f_vat_wawa.html Edytowane 4 Listopada 2007 przez bziumak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Tylko nie pocisniesz na niej za wysoko procka. Wiem bo mam ;) Na celku 420 max 2360MHz (8x295fsb). I do krecenia ramu sie nie bardzo nadaje. Do tego chipset zaniza troche wydajnosc grafy, ale jak na przesiadke to mozna brac. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziumak Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Czyli właściwie wróciliśmy do punktu wyjścia. Co wybrać ? A64 ? Celine ? Jakąś przesiadkową płytę Asrocka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 http://www.4speed.pl/index.php?stan=opis&id_towaru=5707 http://www.4speed.pl/index.php?stan=opis&id_towaru=5026 360 razem. Na tej płytce dwurdzeniowca można kręcić do oporu (albo walla <_<) jak Cię kiedyś najdzie [; Np. taki słabo kręcący się 2140 jak mój powinien być za grosze za jakiś czas - kiedy wyjdą procki w 45nm. Sam się zastanawiałem na AMD parę dni temu jeszcze - ale mi przeszło [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr-san Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Jesli jednak chcialbys amd moge ci sprzedac msi k8n neo4-fi +a64 3200+. Processor to box z 2.5 roczna gwarancja a plyta powinna mieć z 1.5 roczna gawrancje.Mam jeszcze 2x512 ddr400 twimos.Daj znac jesli bylbys zainteresowany.Plyte+Procesor sprzedałbym za 200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Miałbym taką sugestię, żeby kolega chcący jak najniższym kosztem zmienić kompa pomyślał o Mobo ze zintegrowaną grafiką.IMHO to znacznie lepsze niż kupowanie na siłę oddzielnie grafy .Zmniejszyło by to koszty o 80-100zł, co pozwoli dołożyć tą sumę do płyty. Nie ma sensu pchanie się w stare rozwiązania, najlepiej pozbyć się AGP, DDR za jednym zamachem, i zostawić stare za sobą. Bo może się okazać ,że za jakichś czas, wpadnie Ci trochę grosza , i znowu staniesz przed dylematem-sprzedawać? Zmieniać proca na duala itd,itp. Także moja sugestia:mobas na LGA775 ,najtańszy CPU na ten socket(Celek 4xx),sprzedać DDR1 i kupić DDR2(różnica w cenie jest spora-możesz na tym dobrze wyjść) . Zaoszczędzić możesz na ilości ramu- ten zawsze można dokupić. Druga opcja to mobas na AM2 z integrą, ponieważ możesz liczyć na nieco lepszą grafikę .Ale jeśli chodzi o wydajność,to upgrade procesora z jakiegoś A64 na dwurdzeniowca przyniesie mniejszy zysk wydajności niż przesiadka z Celerona 4xx na C2d czy E21xx. Lepiej na czymś zaoszczędzić teraz i wybrać z głową, niż za jakichś czas przeżywać podobny dylemat .Takie rozwiązania jak Asrock Dual SATA to półśrodki,które sprawdzały się ok.rok temu,teraz przy tak niskich kosztach np.dwurdzeniowych CPU i modułów DDR2, nie ma sensu inwestować w stare. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...