Skocz do zawartości
irnlng

nie mogę WYLĄCZYĆ komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Dane:

MB via p4bp 400fl najnowszy bios (na starszym to samo)

p4 2.4 fsb133 non OC

zasilacz codegena 300w p4

rozne wersje windows, obecnie 2000pro

dobrze podlaczone przyciski reset i power ;)

Problem:

Po zamknieciu windows system sie owszem zamyka, ale nie odcina zasilania. Myszka, wentylatory, monitor - wszystko dziala dalej.

Przy opcji Uruchom ponownie komputer dochodzi do powyzszego stanu i nie restaruje juz.

Jesli odetnie sie zasilanie na listwie, to po ponownym jej wlaczeniu komputer sam sie wlacza!

Ja sie poddalem, myslelem, ze cos w biosie jest nie tak, ale nic nie skutkuje. Sprawdzilem podlaczenia... NIC

Pomozcie

:!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na p.glownej jest taka zworka od roznego typu wylaczania. poszukaj bo ja tez sie kiedys tym bawilem.a jak nie na glownej to w BIOSie jest (u mnie tak sie zwie): "ACPI Suspend Type"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na p.glownej jest taka zworka od roznego typu wylaczania. poszukaj bo ja tez sie kiedys tym bawilem.a jak nie na glownej to w BIOSie jest (u mnie tak sie zwie): "ACPI Suspend Type"

no jest ACPI Suspend w biosie. opcje s1, s3, s1+s3. Zadna nie dziala :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem to samo, ale u mnie to byla wina Windowsa (mialem wtedy Me i tez sie nie chcial wylaczac, ale restart byl ok) Teraz mam win 2k pro i wszystko chodzi elegancko :D U ciebie nie mam pojecia co zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irnlng, a nie masz przypadkiem zainstalowanego Notron Utilities 2002? Na 3 różnych kompach spodkałęm się z czymś takim przy zainstalowanym nortonie...

A jeśli nie to to napisz, jakie masz ustawienia w biosie (w power managment)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nu2002. powaznie to to???? to niezla sciema :lol: odinstaluje i sprawdze, ale to potem, to ojca sprzet i cos tam robi na mnim teraz.DZIEKI!!

update:

Nie ma jednak. Nie zalozyl po reinstalce windows... Ustawienia w biosie nic nie daja, testowalem wszystkie kombinacje. Zreszta na tej plycie duzo ich nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to się zrobiło bezpośrednio po reinstalce, a wcześniej było dobrze, czy tak nagle, ni stąd, ni z owąd?

Popatrz może, czy nie uruchamiają się w systemowym autostarcie jakieś dziwy, których windows nie może automatycznie zamknąć; ja tak miałem z power gg na winXP, a na win2k to właśnie jeden plik z NU2002 powodował, że komp się nie wyłączał.

Co prawda win2k nie ma MSconfiga, ale świetnie działa MSconfig z winXP, jak nie masz, mogę podesłać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz przypadkiem karty sieciowej??...u mnie byly takie problemy gdy mialem wsadzona karte sieciowa ale nie mialem podpietej sieci i nie mialem jej w dodatku skonfigurowanej(nie wpisalem zadnych ip).jak karte wywalilem to bylo spoko.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz przypadkiem karty sieciowej??...u mnie byly takie problemy gdy mialem wsadzona karte sieciowa ale nie mialem podpietej sieci i nie mialem jej w dodatku skonfigurowanej(nie wpisalem zadnych ip).jak karte wywalilem to bylo spoko.......

jest sieciowka w pci i jest w uzytku, a do tego nie jestem pewien, czy zintegrowana nie jest aktywna. sprawdze to. dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...