bgzzgb Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Mam płytę Foxconn (WinFast) N570SM2AA w instrukcji jest napisane, że posiada dwa sloty PCIE x 16 W związku z tym że chciałem zmienić chłodzenie na chipsecie który niefortunnie zakrywa karta umieszczona w pierwszym slocie postanowiłem włożyć ją do drugiego slotu aby chipset był odsłonięty. Gdy to zrobiłem w windowsie zaczęły instalować sie jakieś stery mostek SLI i takie tam a CPU-z pokazuje Link Width PCIEx8 Max supported x16. Czy nieda się zrobić tak aby karta na drugim slocie chodziła jako PCIEx16? I czy ma to jakiś wpływ na wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 (edytowane) nie da sie zrobić aby było x16 :) ponieważ nforce 570 osbługuje max 2x8 (sli) lub 1x16. właściwie to nie ma różnicy miedzy x8 a x16 ja to bym sie nie martwił. Edytowane 5 Listopada 2007 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chetau Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Sorki za odkopanie tematu ale nie chcialem rozpoczynac nastepnego :) Moje pytanie brzmi: Czy nie majac mostka SLI mozna uruchomic 2 takie same karty w trybie SLI ? Czy wydajność znaczaco spada ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Nie wiem czy o to ci chodzi, ale za 10 zl masz mostek sli do polaczenia kart majatek to to nie jest a polaczyz karty w sli http://allegro.pl/item261649443_super_zlac...lko_9_99zl.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chetau Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Juz szukalem na alledrogo. Ten mostek jest za krotki, rozstaw złącz za krótki. Potrzebuje takiego na 2 sloty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 da sie połączyć dwie karty programowo z tym, że jest to rozwiązanie wolniejsze od tego gdzie karty są połączone mostkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chetau Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Programowo ? Tzn? I pytanie: O ile spada wydajnosc w porownaniu do połączenia kart mostkiem ? Pytanie nr.2 Odpali to na p35 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja_kubek2 Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Programowo ? Tzn? I pytanie: O ile spada wydajnosc w porownaniu do połączenia kart mostkiem ? Pytanie nr.2 Odpali to na p35 ?Nie. P35 ma crosfire a nie SLI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 odezwał się wszechwiedzący SLi na P35 działa na odpowiednich sterownikach z mostkiem, ale chodzi mu o to czy działa bez mostka na P35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Raz to zależy jakie karty, a dwa to robienie SLI bez mostka nie ma sensu - za mały wzrost w stosunku do jednej grafy, pomijając już, że SLI@intel 16/4 nie ma sensu. SLi na P35 działa na odpowiednich sterownikach z mostkiem, ale chodzi mu o to czy działa bez mostka na P35 Tak? 2x8600gt i p35 - odpalisz SLI? Tak? Gratuluje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 @kszonek ten to dopiero wszechwiedzący ;) (nie Ty tylko kolega wyżej) sli na p35? hmm 2x7900xx raczej dałoby rade, że tak zacytuje "84.29_mod_sedona". zresztą sli na intelu to chyba tylko x38/x975. takie moje zdanie. bo 16/4 to jak pisał kszonek mija się z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) Tak? 2x8600gt i p35 - odpalisz SLI? Tak? Gratuluje.Nie, odpalę wszystkie karty które w single chodza na sterownikach 84, 85. I nie 16/4, a 4/4, ponieważ 2 slot zwalnia do prędkości pierwszego. Może w CF to wygląda inaczej Wiem, bo robiłem SLi z 2x7600GS i wiem jak to wygląda Ale sprawdzał ktoś czy ruszy bez mostka ? Wiem, że będzie bardzo słaba wydajność, ale czy w ogóle ruszy ? Edytowane 12 Listopada 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 a skąd się wzięło 4x4 ? dlaczego mialby zwalniac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Nie, odpalę wszystkie karty które w single chodza na sterownikach 84, 85. I nie 16/4, a 4/4, ponieważ 2 slot zwalnia do prędkości pierwszego. Może w CF to wygląda inaczej Wiem, bo robiłem SLi z 2x7600GS i wiem jak to wygląda Ale sprawdzał ktoś czy ruszy bez mostka ? Wiem, że będzie bardzo słaba wydajność, ale czy w ogóle ruszy ? Chciałeś chyba napisać 84.56. SLI bez mostka ruszy - ale wydajność może być nawet gorsza niż na jednej grafie. Bedzie 16/4 (z mostkiem i bez), ale i tak duzej różnicy to nie robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) Chodziło mi o 84.xx i 85.xx (są 2 wersje tych sterowników zmodowanych, mnie nie wykrywało SLi na 85, a na 84 wykrywało) ;] No tak przypuszczam, że wydajność bez mostka będzie bardzo niska. I mówię Wam, że gdy w drugim slocie jest obsadzona grafa nV (jak to z CF jest to nie wiem) to wtedy pierwszy slot także działa w trybie 4x (możecie się zapytać Lanca). Dlatego wydajność nawet z mostkiem jak testowałem to była dość niska. 10k w 3DMarku05 na 2 grafach @ 650/1700, a tyle to ja mam na single w 880/1900. Edytowane 12 Listopada 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Chodziło mi o 84.xx i 85.xx ;] No tak przypuszczam, że wydajność bez mostka będzie bardzo niska. I mówię Wam, że gdy w drugim slocie jest obsadzona grafa nV (jak to z CF jest to nie wiem) to wtedy pierwszy slot także działa w trybie 4x (możecie się zapytać Lanca). Dlatego wydajność nawet z mostkiem jak testowałem to była dość niska. 10k w 3DMarku05 na 2 grafach @ 650/1700, a tyle to ja mam na single w 880/1900. Nie no jak ta lama (znaczy guru OC ;] ) tak mowi, to nije ma bata :D. A czym sprawdzaliście to, czy jest 16/4 czy 4/4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chetau Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) OMG kszonek znawco Sli na intelu przeklada sie na predkosc w stosunku 4/4 :| Mialem równiez jak Damikor 2x76gs na p35 i co ? Na zmodowanych sterach 84.xx z mostkiem odpalilo bez zajakniecia. Wiec prosze nie głoś jakichs herezji.. Edytowane 12 Listopada 2007 przez Chetau Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Ja sie nei znam i nic nei wiem. I nic takiego nie mówiłem - nie interesowałem się tym, bo nie mam opcji SLI i tyle ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) @Chetau ale gdzie kszonek napisał, ze nie ruszy ? przed chwilą post wyglądał troche inaczej. Edytowane 12 Listopada 2007 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chetau Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Chciałem tylko potwierdzić iż na intelu SLI działa w trybie 4/4... I przyjmij to do wiadomosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 No dobrze przyjąłem a teraz chciałbym jeszcze sie dowiedzieć czym sprawdziłeś, że na 2x76gs miałeś 4/4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chetau Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 1. Google.pl 2. Porównanie wynikow na platformie 680i 3. Jakkies inne pytania ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 OMG kszonek znawco Sli na intelu przeklada sie na predkosc w stosunku 4/4 :| Mialem równiez jak Damikor 2x76gs na p35 i co ? Na zmodowanych sterach 84.xx z mostkiem odpalilo bez zajakniecia. Wiec prosze nie głoś jakichs herezji.. Jejku, nie bulwersuj się tak, mi 79gtx SLI tez odpaliło, co z tego...... Chciałem tylko potwierdzić iż na intelu SLI działa w trybie 4/4... I przyjmij to do wiadomosci. ....... kwestia inna, UDOWODNIJ, ze jest to 4/4 a nie 16/4. W zależności od użytych slotów miałem 16/4(4/4) albo 8/8, po wydajności widać, ze 8/8 szybsze, ale uważam, że w pierwszym wypadku było właśnie 16/4, a nie 4/4 - uważasz inaczej - milo, ale daj dowód. I przyjmij do wiadomości, ze nie musisz się od razu rzucać i wtrącać z pyskiem do kulturalnej dyskusji... Znawco... 1. Google.pl 2. Porównanie wynikow na platformie 680i 3. Jakkies inne pytania ? ;] Tak - co Ci da porównanie do 16/16 ? powiedz tez co znalazłeś na google? Wrożka.pl i artykuł co kto widział w kuli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 ad.1 skoro sprawdzałeś to może sie podzielisz wiedzą? bo ja naprawde nie wiem jak i czym to sprawdzić. ad.2 kszonek ma racje co mia porownanie 16/16 do 16/4(4/4) ? ad.3 chyba nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 (edytowane) O dobrze trafilem B-) Czy na DFI UT P35-T2R CrossFire odpali bez problemu? Nic nie bedzie blokowalo wydajnosci? W koncu sa niby 3xPcie x16 ... I ogolnie jak jest z CF na P35? Edytowane 12 Listopada 2007 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_blekitny Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) Witam Panowie :razz: Widzę, że spór trwa<ł>, a ja się zastanawiam nad SLI mojej karty. Czy duży jest spadek wydajności w porównaniu z SLI 16/16 na nf680?. Chetau, a testowałeś może "poprawione" stery i biosy czy tylko oficjalne?? pozdr Edytowane 13 Grudnia 2007 przez wojtek_blekitny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...