Milo Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Przy starcie systemu pokazuje mi takie coś: Frequency: is at 133Mhz (DDR 266) A pamiątki mam takie jak w podpisie niewiem czy dobrze mi pokazuje ale chyba powinien mi pokazywac DDR 333 tak mi sie wydaje przynajmniej ale podzielcie sie ze mna swojimi opoiniam a procesor mi wykrywa dobrze 1800 Mhz wiec chyba nie trzeba w napieciach grzebac?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 w biosie zmien fsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Masz zapewne ustawione synchroniczne taktowanie procesora i pamięci 133/133(x2=266), stąd takie wskazania, ustaw taktowanie asynchronicznie pamięci na 333. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Ok a jakies skazówki jak to zrobić??!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pISKLE Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Wejsc do BIOSu, menu Advanced Chipset Fjuczesrs, zmienic Memory Frequency z Auto na by SPD. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 To ja wiem ale na jakom czestotliwośc zmienic!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 166 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 To ja wiem ale na jakom czestotliwośc zmienic!! ...na 333MHz :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 moze byc tez tak, ze qpiles 333 a ktos ci wcisnal 266 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Jak daje na spd to i tak nie moge zmienic z 133 na 166 co jest ??!!Bo jest jeszcze taie coś jak FSB Freqency ale to jest chyba i dla procka i dla ramu wiec ja procka niechce spalic!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Doipiero jak dam na Expert to wtedy moge zmienic dla pamiatek z 133 na 166 ale i tak skoro mam ramy 333 to powinno chyba wykryc przy optimalu !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxximuS Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Nie wiem ale moge sie mylic na płycie jest dodatkowa zworka na płycie uaktywniająca obsługę szyny FSB 333 MHz moze cos tam masz namieszane?? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 moja rada taka: zalej pan robaka :twisted: a tak powaznie to ustaw wszystko na auto i sprawdz ile ci wykrywa. jak 266 a jestes pewien ze sa 333 to sprawdz oznaczenia pamieci - calej kosci jak i pojedynczych ukladow, jak nie sprawdzales, moze masz jakas zworke skopana [tak jak pisze maxximus] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 To ja wiem ale na jakom czestotliwośc zmienic!!a umiesz liczyc??? :x 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Doipiero jak dam na Expert to wtedy moge zmienic dla pamiatek z 133 na 166 ale i tak skoro mam ramy 333 to powinno chyba wykryc przy optimalu !! No nie jestem pewny z tym optimalem. Bo on chyba ustawia optimal jako taktowanie synchroniczne z FSB procesora. Z resztą sprawdź sobie wyniki jakimś programem do testowania pamięci bo całkiem możliwe że przy ustawieniach 133/166 (asynchroniczne) stracisz na wydajności zamiast zyskać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mao Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 spróbuj tak: sys. perf. - optimal cpu clock ratio - 11 (jeśli masz odblokowany mnożnik) - default (jeśli nie) fsb freq. - 166 (na odblokowanym mnożniku) - 133 (jeśli nie) cpu inter. - optimal memory freq - 100% (FSB=166) - 125% (FSB = 133) mem. timi. - optimal tak powinno zadziałać, a przy FSB = 166 i pamiątkach na 100% masz najlepszą wydajność, pamiętaj jednak, że FSB 166 to już podkręcanie procka i robisz to na własne ryzyko - ja mam procka i pamiątki na FSB = 170 na tej płycie baw się dobrze !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Chyba zmnienie u góry na Expert wtedy mam dostep prawie do wszystkich funkcji i chyba nie zmienia to czestotliwosc procka i wtedy zmienie pamiatki na 166 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pISKLE Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 No nie jestem pewny z tym optimalem. Bo on chyba ustawia optimal jako taktowanie synchroniczne z FSB procesora. Nie jestes pewien, ale masz racje dokladnie tak jest. Z resztą sprawdź sobie wyniki jakimś programem do testowania pamięci bo całkiem możliwe że przy ustawieniach 133/166 (asynchroniczne) stracisz na wydajności zamiast zyskać. U mnie na asynchronicznym proc/pamiec 133/166 timingi dla pamieci sa gorsze, nie pamietam dokladnie ile (chyba dla 133/133 6/3/3/2, dla 133/166 7/3/3/2.5), ale mimo wszystko minimalnie szybsze sa w 133/166. Niezauwazalnie, ale tak podaje Sandra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Zmieniłem w Biosie na Expert i ustawiłem ramy nastepująco Resulting Frequency: 125% (Zmieniło mi sie Frequency ram na 166 Mhz wiec wszystko ok) i teraz pozmieniało mi sie równocześnie ustawienia nastepujące: T(RAS) 8 T(RCD)4 T(RP) 4 CAS Latency 3.0 Wszytko chodzi jak narazie ok i wydaje mi sie że szybciej!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Zwała jednak nie za dobrze po 30 minutach pracy w Windowsie wyswietla mi sie piekny niebieski ekran i restarta robi prubowałem zmieniac CAS Latency na 2.5 ale wtedy to sie wogule windows nie uruchamia przestawiłem na defalut wszystko spowrotem.Co jest grane moze cos zle ustawiam pomuzcie!!! PS.mam nadzieje ze ramom nic sie nie stało!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Sprawdź jeszcze jekie masz napięcia na pamięciach (ja mam 2,6V) i jeśli jesz mozliwość to spróbuj jes sprawdzić u kogoś innego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 DIMM VOLTAGE REGULATOR [2.63] A tu masz z tego co sie napiecia sprawdza i temperatóre procka Vdim 2.59 I jak czego to moze byc przyczyna patrzyłem sa naklejki i pisze ze ramy są 333Mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Wygląda jednak na to, że ramów choć kto wie... Dobrze by było gdyby udał ci się je sprawdzić gdziendziej, lub chociarz w jakiś sposób odpalić kompa w trybie synchro 166/166 mozna by wtedy mysleć czy pamieci czy coś innego. Niby nie powinno byc różnicy ale upewnij się że siedzą w tym banku osobnym. No ale wyglada na ramy albo problemy z trybem asynchronicznym. Nawet moje no name 333 (spectek) chodzą na 5,2,2,2.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mao Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 domyślam się, że ramy masz w dwu kościach (2x256MB), spróbuj odpalić kompa na jednej kości na magistrali 133 - pograj w coś, potem przejdź na magistralę 166 - znów pograj, przełóż kość do drugiego banku - pograj, do trzeciego - j.w. tak samo zrób z drugą kością - po tej operacji załaduj obie i módl się. może to głupie, śmieszne, jakkolwiek to określić u mnie podziałało (8RDA+; 2x256MB Infineon DDR333@340(5,3,3;2,5)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Dobra ja chyba wiem co sie dzieje wcisneli mi 266 bo na koncu pamieci ma oznaczenie 7 czyli to znaczy chyba 7 ns a ty mao wies zmoze jakie ty masz oznaczenia??!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Ale się narobiło. Sprawdziliśmy Milo dostał ramy z naklejką DDR 333 ale na stronkach Infineon'a pisało jak wół że oznaczenia na kościach sa od DDR 266 7ns. Cóz to jest Polska właśnie :( . Następna rzecz na którą trzeba uwazać idac do komputerowego trzeba wkuc na pamięć oznaczenia ramów żeby was nie oszukali :( . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mao Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 nie jestem przekonany, czy ta 7 na końcu oznacza czas dostępu, ale ja mam 6 mam prośbę napisz kto Ci wcisnął te kości jako 333 a tu masz linka i sam zobacz co to za "cuda" - http://www.infineon.com/cgi/ecrm.dll/ecrm/...9&cat_oid=-8005 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Tak jak piszę Milo sprawdził kości. Ostatnia cyfra jest czasem dostępu. A z pozostałych oznaczeń na srtonie producenta wyraźnie wynika, że to jest DDR 266 :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Mialem ta sama zwalw tylko ze w wawie. Jakas hurtownia sie wycwanila. Poza numerem fabrycznym nie mam jak dojsc co to za pamiatki. Wymienilem narazie na te spectec co ma Skolim i chodza tak jak u niego bez zadnych problemow. Lec do sklepu i sie kluc. Mi wymieniaja bez zadnego ale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...