Skocz do zawartości
kemp

Czy Mój Samochód Moze Zostać Samochodem Zabytkowym?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka wszystkim...w ostatnim czasie odziedziczyłem w spadku samochód...Jest to datsun-nissan z 1984 raku (tak zwana przejsciowka)..czyli juz za 2 lata moglbym ubiegac sie o uzanie go samochodem zabytkowym...duzo czytalem waszych komentarzy na ten temat ale poprostu nie wiem...

Dlaczego uważam ,ze ten samochód jest wyjatkowy:

1.nigdy w swoim miescie takiego nie widzialem...

2.nie moglem znalesc w internecie takiego..

3.problem z czesciami

4.samochod jak na tak stary wiek posiada: wspomaganie ,ustawiana kierownica ,elektycznie wysuwana

antena...bardzo ladny w srodku (duzo bajerow,sztuczna skora,nie ustepuje wygodą i wygladem nowym samochodom)

5. samochod ma 170tys przebiegu-byl bardzo dlugo garazowany

Dobra dochodze do sedna sprawy...nizej macie link--to ten samochod...tylko ,ze moj jest nowszy o 3 lata i chyba w lepszej wersji i wg. mnie ten obcokrajowiec ,ktory jest posiadaczem tego samochodu brzydko go wykonczyl...

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...ficial%26sa%3DN

Co myslicie na ten temat..Czy ten samochod moze ubiegac sie o miano zabytkowego??I jezeli ktos wie cos na temat tego samochodu to prosze o jakies informacjie (jak zdobyc czesci w razie potrzeby) linki itd...prosze o kontakt....

Sorki za bledy i za prostote..nie jestem specjalista samochodowym:) :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

75% części oryginalnych jest? Z tym bywa różnie, decyduje ekspertyza rzeczoznawcy. Na pewno musisz mieć oryginalne, niemodyfikowane zawieszenie, nadwozie i silnik - nie dotyczy to materiałów eksploatacyjnych - uszczelek, pasków, gumowych poduszek zawieszenia etc. Zacznij od zlokalizowania najbliższego automobil klubu, PZM-u i tam pytaj.

tutaj masz trochę: http://www.naukajazdy.pl/porady_dla_kierow...abytkowego.html

a na stronie PZM http://www.pzm.pl/ była gdzieś lista automobilklubów zrzeszonych. Pisz googluj, pisz maile, dzwoń, szukaj uprawnionego rzeczoznawcy. Przygotuj się na papierkologię i problemy z [gluteus maximus] wzięte - mieszkamy w Polce. Powodzenia.

Update: jest nawet lista klubów zrzeszających miłośników pojazdów zabytkowych: http://www.pzm.pl/Pojazdy_zabytkowe/Kluby

Pozostaje znaleźć najbliższy i kogoś kumatego do pogadania.

PS. Bardzo ładne auto; trochę jak stare bmw, trochę jak oldsmobil. Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodze sie ze slavOKiem - Datsun Nissan to piekna fura, ale nie jest w moim mniemaniu klasykiem - jak Morgan, Jaguar wczesnej serii XJ, Merc SL500, Mustang, Camaro czy Alfa Spider . W ogole Japonskie samochody jakos nie maja w sobie za wiele z klasyki :> Ale to takie moje zdanie i nie ma wiekszego znaczenia dla samego uznania samochodu za pojazd zabytkowy. Idz za radami Dijkstra i pewnie natrafisz na trop pasjonatow co Ci dokladnie objasnia jak masz zrobic ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdzę,ze samochod ktory wam pokazalem to klasyk...po prostu interesuje mnie czy mozna bedzie go sklasyfikowac do samochodow zabytkowych..znam powszechne zdanie o "japonczykach"..mam 23 lata wiec jestem poczatkujacym kierowca...mysle ,ze na start i taki samochod mi wystarczy...jezeli to ,ze stanie sie samochodem zabytkowym przyniesie mi jakiekolwiek korzysci wiec czemu nie:)...wszystko w tym samochodzie jest oryginalne,nie mniej jednak bede go odmalowywal i lakierowal(mysle,ze to nie powinno wplynąc na "procenty")...

Nie ma go porównywac do tych wszystkich zasluzonych klasykow...ale dla mnie ma dusze...a darowanemu koniowi sie nie zaglada w zeby...pozdro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co? Nie ma znaczka Mercedesa, albo Porsche?? icon_confused2.gif

wybacz ale po prostu wg. mnie japońskie samochody z tamtego okresu nie mają duszy, nie mają tego czegoś, nie podobają mi się są brzydkie, żadnych kształtów, innowacji formy, czy osiągnięć sportowych, porównaj np. Gullwinga czy jaga E-Type z 63 do takiego datsuna, dla mnie nie są i nie będą klasykami i koniec, podkreślam DLA MNIE!, nie fascynują mnie i tyle, nie chodzi mi o żadne znaczki... Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybacz ale po prostu wg. mnie japońskie samochody z tamtego okresu nie mają duszy, nie mają tego czegoś, nie podobają mi się są brzydkie, żadnych kształtów, innowacji formy, czy osiągnięć sportowych, porównaj np. Gullwinga czy jaga E-Type z 63 do takiego datsuna, dla mnie nie są i nie będą klasykami i koniec, podkreślam DLA MNIE!, nie fascynują mnie i tyle, nie chodzi mi o żadne znaczki...

Porownanie lekko chybione. Datsun nie byl marka ekskluzywna. Blizej mu do Opla niz Mercedesa - wez takiego 240 Z do GT porownaj [; Albo Toyote 2000GT, Rx-7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samochód pokazany w 1 poscie wystarczy zarejestrować jako klasyk xD jak spełni wymogi to NIBY będzie

ale wdg mnie nie jest, niema jakby tej duszy, rasowości, tylko prostokątny klocek. Klasyki typu jaguar czy porsche mogą mieć po 40 lat i robią wrażenie a ten pokazany jak ktoś zobaczy na ulicy to stwierdzi ze złom.

To tylko moja opinia, bez urazy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi