Skocz do zawartości
szymon-1987

Drugi Dysk (sata Ii)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z nowym dyskiem. wczoraj zakupilem 320 Gb Segate Barracuda na Sata II. Do tej pory tez mialem barracude 40Gb, ale on jest podlaczony szeroka tasma (ATA). zworke na nim mam na master, tzn tak [:]:::. A ten nowy chcialem na poczatek podlaczyc na slave, jako dysk podrzedny. Wiec tak: zworka na 40Gb jest master a na SATAII podobno ni trzeba zworek ustawiac to zostawilem tak jak bylo( pozniej wyjalem calkiem zworke ale nie pomoglo), podlaczylem zasilanie, tasme danych i wlaczam kompa, w biosie zmienilem SATA na Enabled, zrestartowalem ale bios nowego dysku wcale nie widzi. Zainstalowalem pod Xp stery do SATARaid ale tez nie pomoglo, chociaz kontroler jest(Silicon Image SiI 3112 SataRaid Controller). Co jest nie tak? Prosze o pomoc, bo nie mam pojecia juz co robic:( aha i ATA jest podlaczony caly czas ta szeroka tasma a SATAII jest juz kablem SATA.

pozdro

Edytowane przez szymon-1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem , że xp nie widzi tego 320 sata . Xp będzie widział dysk SATA jeśli sterownik sata był instalowany podczas instalacji systemu. Na początku instalki jest info rzeby wcisnąć (chyba) F6 żeby zainstalować sterownik sata z dyskietki. Albo integrujesz sterownik sata z instelką za pomocą nLite (Tu info) Polecam drugi sposób o ile masz wolną czystą płytkę do nagrania. No to czeka cie reinstalka :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi