Flying Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 mam procesor AMD Sempron 2600+ 1822MHz ,zaczałem bawic sie w podkrecanie na płycie ASUS A7V600-X.Mnożnik w procesorze jest zablokowany,więc moge tylko podkręcić przez zwiększenioe FSB i w tym problem że niewiem ile mogę mu dać ,Bo jest takie coś np: mnoznik jest 11x (zablokowany) więc 166/33 (nominalne ustawienia) 167/33 168/34 ... 171/35 ... 180/36 ... 250/43 (tu juz jest max.) i ile moge mu ustawic tą szyne PCI zeby było bezpiecznie? poniewaz jak zwiększam FSB to i PCI się zwieksza.. i moge se uszkodzic karte,dysk itp, a nie chce,wiadomo. mam mozliwość ustawienia w biosie 11x200/33 ale wtedy by pewnie nie wstał.. jak myślicie?dał by rade na tej płycie?jądro proca to: Thoroughbred-B.Zasilacz to DELTA DPS-300MB B. Procesor 45 °C (113 °F),przy przegladaniu stron i otwartym oknie w pokoju. czasem w stresie dochodzi do 57 stopni.Prosze o odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Pci to chyba do 38 powinno dzialac bez problemu. Sproboj 11x200/33 jak nie wstanie to zwieksz napiecie cpu, ewentualnie ramu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flying Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Pci to chyba do 38 powinno dzialac bez problemu. Sproboj 11x200/33 jak nie wstanie to zwieksz napiecie cpu, ewentualnie ramu.Ustawiłbym ale mam stracha,bo zalozyłem wątek tu i koles mi napisał ze procek tego by nie wytrzymał 11x200mhz czyli 2200MHz (nominalnie(1822MHz).Zobacz sam. http://www.pcformat.pl/forum/showthread.php?tid=45878 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Jak to zwykle bywa, pewnie coś innego nawaliło. Ogólnie albo 183 albo 200, wartości pośrednich raczej nie używaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flying Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Jak to zwykle bywa, pewnie coś innego nawaliło. Ogólnie albo 183 albo 200, wartości pośrednich raczej nie używaj.ok. A po podkreceniu np 200MHz ile procek więcej ciągnął by watt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Bez podnoszenia napięcie to zapewne nie więcej niż masz palców u jednej ręki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Boisz się? nie kręć... Nie boisz się? wybieraj bezpieczne ustawienia, najbezpieczniejsze jest właśnie 11x200/33MHz. Napięcie na cpu daj 1,65V na początek, powinno wystarczyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flying Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Boisz się? nie kręć... Nie boisz się? wybieraj bezpieczne ustawienia, najbezpieczniejsze jest właśnie 11x200/33MHz. Napięcie na cpu daj 1,65V na początek, powinno wystarczyć.No dobra ustawie 11x200/33MHz i dam napięcie 1.70V przykładowo.Komp nie spali sie po 5 minutach?czy właczy sie i bedzie sie zamulał? Boje sie troche bo to mój jedyny komputer i jakby cos sie zjarało to nie mam kasy na części jak narazie.ostatnio spaliła mi się GF7600GS :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Krec nie gadaj :) Co zrobiles z 7600? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Nic się nie stanie, po usłyszeniu piknięcia wchodzisz do biosu i patrzysz na temperaturę, przy takiej zmianie raczej dużo nie wzrośnie. Jak nie odpali to poluzuj timingi na pamięciach i/lub daj im więcej V. Spróbuj też na fsb 183. Możesz otworzyć budę, bo w stresie masz sporo, chociaż mój sempron pracował na ~1,95V przy temperaturze 59* (prime) i nic się nie stało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flying Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Krec nie gadaj :) Co zrobiles z 7600?spaliła sie ,bo ja podkręcałem. :( a jak obnizyć timingi na pamiątkach? bo nie czaje zbytnio :/ p.s koles na forum PCformat pisał mi ,że ten sempron nie wytrzyma szyny 200MHz.Niewiem sam juz co o tym myslec.jedni pisza zebym krecil ,drudzy ze nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Co on taki pewny? Kręć. Do odważnych świat należy :wink: Timingi --> w biosie zakładka advenced-->chip configuration i tam masz CAS Latency, RAS to CAS... timingi luzujesz zwiększając te wartości. Na początek zwiększaj fsb do 183. Jak będziesz ostrożny i będziesz wszystko robił stopniowo to nic nie spalisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 p.s koles na forum PCformat pisał mi ,że ten sempron nie wytrzyma szyny 200MHz.A niby z jakiej paki miałby nie wytrzymać? W sumei z sA dawno się nie bawiłem ale ostatni sempik sA jakim się bawiłem, też 2600+, jechał spokojnie na 200MHz i to jeszcze z napięciem obniżonym do 1.5V ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZwieRZakwawa Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Szynę 200 to prawie każdy t-bted wytrzyma kwestia jest taka z jakim mnożnikiem a z 11 to będzie 2200MHz a dla TB już sporo mój Antek(odblokowany mnożnik) 10,5x200 robi na 1,6V a do 11x200 potrzebuje 1,775v i i tak nie jest do końca stabilny po prostu to już prędkość graniczna klocka ale jak trafił dobrą sztukę tego sempa to na 1,65 może mu wydać te 2200 ale to już loteria bo równie dobrze nawet na 1,8v może mu niewstać przy 200fsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flying Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 A niby z jakiej paki miałby nie wytrzymać? W sumei z sA dawno się nie bawiłem ale ostatni sempik sA jakim się bawiłem, też 2600+, jechał spokojnie na 200MHz i to jeszcze z napięciem obniżonym do 1.5V ;]hmm nie wierze ze sempron 2600+ chodził ci na 1.5V Przecierz fabrycznie on ma ustawione 1.6V troche dziwne.Hmm no dobra to jak bym zaraz wszedł do biosu i ustawił 11x200mhz to nic nie musze wiecej robic z pamięciami ?Właśnie do końca nie wiem po co obniża się ich częstotliwość. teraz mam 1822MHz = 2600+ a jak bym ustawił na 2200MHz i by chodził to ile bym wtedy miał? chodzi mi o te (...)+ 3000+? jak to się wogóle liczy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Będziesz miał takie samo taktowanie jak barton 3200+, ale mniej cache o połowę. O ile dobrze pamiętam to chyba sandra pokazywała pr. Co do pamięci... Dając wyższe fsb, zwiększasz też częstotliwość pracy pamięci. Na socket A najlepiej jak są ustawione synchronicznie z fsb. Możliwe, że po ustawieniu wyższego fsb będą niestabilne, wtedy trzeba dać im większe napięcie, a jak to nie pomoże to poluzować timingi. No i co z tego, że fabrycznie ma 1,6V? Mój standardowe taktowanie robi na 1,35V, do 2000MHz (10x200) potrzebuje 1,65V, a do 2200 już 1,85V. Każdy egzemplarz jest inny, jeden zrobi 2200 na 1,5V, a inny może potrzebować 1,9V... loteria :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flying Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 (edytowane) ok.pozniej dam tutaj kilka zdjęć z mojego bosu i mi powiesz co i jak:P narazie nie moge bo sciagam demko NFSPS.. ok przetaktowalem proca o 4% i jak narazie chodzi :D i co mi radzicie robic?załaczam zdjecia biosu http://www.bankfotek.pl/view/17365 http://www.bankfotek.pl/view/17366 http://www.bankfotek.pl/view/17367 http://www.bankfotek.pl/view/17368 prosze o odpowiedz. Edytowane 10 Listopada 2007 przez Flying Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flying Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 No własnie ustawilem mu 11x200/33MHz i dałem 1,650V komp sie wogole nie uruchomił i zacinał sie w biosie :/ musiałem wyciągnąc baterie z płyty głownej bo nie moglem wogole poruszac sie po iosie i zmniejszyc taktowanie :/ co mi radzicie? p.s komputer caly czas wydawał pisk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 (edytowane) Prawdopodobnie musisz obniżyć częstotliwość ramu o ile się da na Twojej płycie. Memory Frequency z auto musisz ustawić np. na 266, lub ustaw 2200 dla procka i dla pamięci 400. A właściwie jaki masz ram, tzj. taktowany fabrycznie czy 333mhz a może 400mhz? Edytowane 10 Listopada 2007 przez Marcinas83 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flying Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 ramy mam takie: Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz).na 1,98 GHz bez zmiany napięcia komp chodzi elegancko. http://www.bankfotek.pl/view/17398 podkręcałem przez FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Na zrzucie z everesta widać, że problemem jest częstotliwość pamięci, w trybie auto masz dzielnik DRAM:FSB 6:5. Ustaw częstotliwość pamieci na 333 i spróbuj wtedy kręcić na 11x200/33 1,7V. Jak to nic nie da to spróbuj ustawienie 11x200/33 1,7V a pamieci (memory frequency) na 400MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...