Skocz do zawartości
sasser

Podkręcanie E2160 Na Msi Neo2-fr

Rekomendowane odpowiedzi

O podkręcaniu nic praktycznie nie wiem. Chodzi mi o to, czy dobrze rozumiem, co mam robić.

1. Ustawienie mnożnika pamięci i timingów. (na podstawie tego artykułu postaram się to zrozumieć, ale nie wiem, czy uda mi się)

2. Dopiero wtedy kombinuję z fsb.

3. Jeśli zabraknie mu mocy - zmiana napięcia i ponowna zmiana fsb.

Proszę o jakieś wskazówki co do ustawień.

Pamięć, którą będę posiadał to prawdopodobnie Goodram DDR2 2GB(2x1GB) PC800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój E2160 na płycie Asusa P5K-E (P35) idzie stabilnie na FSB 360 co daje 3,24GHz przy napięciu Vcore zaledwie 1,4V i to jeszcze nie koniec. Oj chyba niezłą sztukę trafiłem :) Na Vcore ustawionym na Auto szedł na 3GHz. Timingi pamięci ustawiłem na 5 5 5 12 (Geil Ultra PC800) i ustawiłem jako PC667. Obecnie chodzą jako PC720 (2xFSB 360) ale jeszcze spróbuję troszkę pociągnąć procka wyżej, wtedy pokombinuję z pamięciami (według producenta mają robić 4 4 4 12 jako PC800 (2x FSB 400) i tak jest w rzeczywistości)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw ustaw pamięci na 1:1 żeby Ci nie blokowały możliwości OC procka, potem nie zaszkodzi dać 1,4v na NB i jedziesz z FSB procesora do góry, sprawdzając przy tym ile potrafi mhz bez zmiany napięcia, kiedy pojawią sie problemy ze stabilnością podbijasz lekko napięcie i jedziesz z FSB dalej, pilnując przy tym pamięci, ich napięć, timingów, a także NB :) Jak rozeznasz już możliwości CPU możesz zająć sie pamięciami :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NB to North Bridge czyli mostek północny. Jeśli chodzi o napięcie na RAM to jeśli jest ustawione na auto to płyta daje tyle ile w SPD pamięci zapisane czyli zazwyczaj 1,8V w przypadku DDR2. Można pzrsetawić na manual i ustawić inną wartość. To samo dotyczy proca. BTW z moim E2160 jak na razie doszedłem do FSB 390 przy Vcore 1,5V ale dalej na razie nie pójdę bo chłodzenie już nie wyrabia. Na codzień stabilnie chodzi FSB 340 na Vcore 1,35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi