mrs Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Witam. Problem polega na tym, ze kosci ramu dziala osobno na 200MHz - a gdy chce podpiac obie to komp sie nie chce odpalic.. Problem znika gdy zmienie taktowanie na 133MHz, wtedy obie kosci normalnie "wspolpracuja". No wlasnie, ale dlaczego mam zmieniac na 133, skoro i plyta i kosci powinny dzialac na 200(?) kilka info: plyta - GA K8NS rev 1.0 proc - athlon 3000+ ramy widac ponizej na screenach: Jakies sugestie? Szczerze mowiac slabo sie orientuje w tej dziedzinie.. Edytowane 7 Listopada 2007 przez mrs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 mała sugestia, ktora być moze pomoże - sciągnij bios nowy do tej płyty i zmień lub, jeśli jest taka możliwość poszukaj jakiś zmodowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrs Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 mała sugestia, ktora być moze pomoże - sciągnij bios nowy do tej płyty i zmień lub, jeśli jest taka możliwość poszukaj jakiś zmodowany po wgraniu ostatniej wersji biosu nie ma nawet mozliwosci zeby zmienic na 133, bo jest automatycznie ustawione na 200 :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Spróbuj podnieść napięcie chipsetu o +0,2V, HT link o 0,2V i pamięci o tyleż samo. U mnie na K8NE pomogło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Przestawiłeś Command Rate na 2T (nazywa to się 1T/2T memory timing czy jakoś tak)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrs Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 zastosowalem sie do w/w sugestii i ciagle bez zmian dorzucam screena z obu podpietych pamieci na 133 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietek Bokser Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 zastosowalem sie do w/w sugestii i ciagle bez zmian dorzucam screena z obu podpietych pamieci na 133 mam podobny problem i ktos napisal mi cos takiego ale nie rozumiem t4ego do konca :) "Masz Athlona na sockecie 754. One mają jednokanałowy kontroler pamięci. To znaczy, że jak włożyłeś dwie pamięci dwustronne to automatycznie obniżył ich taktowanie do 333, no i skrócił timingi. Gdybyś włożył pamięci jednostronne, toby poszły na 400" ... kupilem normalne 2x512ddr400, nikt nie mowil i nie pytal czy jakies jedno czy 2 stronne... moglby ktos rozwiac ten temat? zmiana CR z 1-2 i timingow nawet drastyczne rozluznienie nie daje nic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrs Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 Troche dziwne sie to wydaje.. W moim przypadku to nawet nie 333 a 266 :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Nieprawda. Mam na soketa 754 semprona 3000+ i wlozone pamieci 2 stronne i chodza normalnie na 400 bezproblemowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Wszystko zależy od kontrolera pamięci w procu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 no chyba ze tak. Ja powiem od siebie jeszcze ze dziwna opcje mam. na 400 chodza elegancko ale jak podkrece je chodzby o 1mhz to sie wlaczyc nawet niechce. Dziwne troche. A pojedynczo kreca sie dobrze. Ale to pewnie nie ma zadnego zwiazku z procem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...