Wicher Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Witam. Zamierzam niedlugo kupic nowy zestaw bez monitora, ale nie bardzo sie orientuje w sprzecie :) Do wydania mam ok 2000zl (niech bedzie ze 2250 to max). Kompa chce uzywac raczej do gier i chyba nie bede nic podkrecal. Jedyne wymagania jakie posiadam to dysk co najmniej 320 GB, RAM >= 2 GB, nagrywarka DVD oraz grafika co najmniej 8600 gt (najlepiej 8800 gt). Jakies pomysly na konkretny zestaw? Z gory dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 A pomysł na FAQ ? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=247005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wicher Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Dzieki. Poczytalem troche, poszukalem, wizja komputera jaki chce kupic powoli zaczyna sie krystalizowac. Z Waszych opinii, poradnikow itp. wymyslilem: Procesor : Intel Core2Duo E6750 Pamięć Ram : OCZ 2x1GB Karta Graficzna : 8800GT 512MB HDD : WD 320GB Napęd : Pioneer DVR-212D Mam jednak kilka pytan: 1. Grafika- ktora firme wybrac? Palit, Gigabyte, XFX, BFG, EVGA? Czy to raczej bez znaczenia i roznice sa kosmetyczne? 2. Ktory zasilacz- Corsair 450W, Modecom 500W, czy moze cos Chiefteca? 3. Jakie mobo- Abit IP35, Foxconn P35A, a moze MSI P35 NEO2-FR? Podkrecac nie umiem, ale moze najwyzszy czas sie nauczyc :wink: Aha- wiem ze takich tematow byly tu setki, staralem sie je poprzegladac, ale ciezko wszystko przeczytac i cos wybrac, zwlaszcza ze co uzytkownik to inne zdanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Co do grafiki Palit albo EVGA. Zasilacz bequiet straightpower 400-450W. Mobo od foxconna. Proca bierz E2160 i kręć, nie ma sie co bać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 1. Patrz raczej na rodzaj GPU niż na producenta, ci co wyminiłeś wszyscy są dobrzy (no może poza Gigabyte które czasem daje do swoich kart beznadziejne pasywne chłodzenie) 2. Bierz Corsaira. 3. Dobrej odpowiedzi nie ma. Każdy poleci ci coś innego, bo wszystkie te płyty są dobre, każdy lubi i poleca to co ma. Wszystkie mają swoje jakieś problem i fochy. Z moich obserwacji wynika że najmniej zabawy jest z Foxconnem, ale pewnie zaraz oburzą się fanboye MSI i Abita :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Co do zasilacza, to IMO brać AmacroX AX500-PNF czy Chieftec CFT-500/560-C12, Corsair potrafi piszczeć cewkami ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) Też byłbym za Amacroxem lub Chiefem, bardzo dobry jest również BeQuiet SP 450W, a co do tego piszczenia i świerszczenia w Corsair to chyba nie w każdej sztuce sie to zdarza, jedni kupią i mają naprawde cichą zasiłke a drugi kupi i mu ,,piszczy na całego,, :wink: Edytowane 1 Grudnia 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Z wymienionych 3 mobo każda jest dobra. Ja osobiście skłaniam się ku MSI, ale to raczej aspekt wizualny mnie przekonał. Tym niemniej wszystkie te płyty pociągną jakieś OC. Tu jest kilka porównań tych 3 mobo http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-19 Z zasiłek chyba bym wziął Szefka podanego przez beka, albo BQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Szefek jest OK, tylko nie można go określić jako bezszelestny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wicher Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Procek wezme w zaleznosci od funduszy (musze jeszcze sprzedac stary komp). Jak da rade to E6750, a jak nie to E2160. Z zasilaczy to chyba sie zdecyduje na tego BQ Straight Power. 450W wystarczy? Co do plyty to jestem niezdecydowany, wiec pewnie kupie co bedzie na skladzie :D Aha jeszcze pytanie co do ramu- nie bedzie sie gryzl z zadna z tych plyt? Bo cos czytalem ze OCZ sie nie lubi z Foxconnem, ale to chyba nie ten model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zasilacz 450W starczy napewno:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 BQ 450W - z palcem , starczy OCZ się nie lubił, ale chyba z Abitem na starszych biosach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wicher Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Czytam tu, czytam gdzie indziej, porownuje, analizuje, wysilam szare komorki :) Zdecydowalem sie na kupno E2160 i podkrecanie. W zwiazku z tym jeszcze krotka seria pytan (juz ostatnia :wink: ): 1. Jakie chlodzenie do tego? 2. Jaki RAM? W zestawach na listopad/grudzien sa OCZy 2x1GB 800Mhz Platinum Rev 2.0 i Corsair XMS2 2X1GB 667MHz CL4, na forum czesto polecacie Kingstony 677 na elpidach. Cenowo te pamieci wychodza bardzo podobnie, do OC sie nadaja, wiec czy wybor konkretnych ma jakies szczegolnie duze znaczenie? 3. Dysk 320gb, ale jaki? WD? Seagate? Czy co kto lubi? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Co do dysku jestem za seagate ale zaraz ktoś przyjdzie kto napisze że wd :> Chłodzenie Scythe albo Freezer 7pro. RAM w takim wypadku to OCZ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wicher Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Troche poczekalem z zakupem, a z 2k zrobilo sie 3k, wiec moge poszalec ;) Na dniach bede kupowal sprzet, ale zastanawiam sie jeszcze nad zasilaczem do takiego zestawu: E6750 Foxconn P35A-S OCZ 2GB Platinum WD 320GB Evga 8800 GTS 512MB Pioneer DVR-212D Do wyboru zasilacz za ok. 300zl- myslalem nad BQ Straightpower 450W lub Corsair 520HXEU 520W, ale moze byc cokolwiek innego. Co polecacie? (wiem ze jest faq do zasilaczy, ale nic mi ono nie pomoglo, bo dalej mam banie i nie moge sie zdecydowac). Aha, sprawa obudowy- jakby ktos mi mogl podac nazwe i symbol obudowy (cenda do 300), zeby na przednim panelu byly usb i audio, a drzwiczki byly ale otwierane w prawo, a nie jak w wiekszosci obudow w lewo. Myslalem ze z buda nie bedzie problemu, a tu taka przykra niespodzianka. Edytowane 6 Stycznia 2008 przez Wicher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...