Skocz do zawartości
Emilopez

Diody LED po 9.90 + przesyłka!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Te super jasne mozna juz kupic za ok. 5zl za sztuke a te Laser LED'y to nic innego jak wlasnie takie diody z rezystorami.

Niestety ale w dzisiejszych czasach wystarczy gowno ladnie opakowac i mozna sprzedawac jako super produkt. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozni dostawcy, rozni producenci, i wszystko jasne.

Ja kupilem 3 lata temu niebieska za 9 zeta, a miesiac temu za 3 (taz niebieska, jeszcze mocniej swieci) A 2 tygodnie temu za takie same niebieskie placilem juz 2 zeta. Wszystkie 3V

Nie spotkalem jeszcze UV :( wiec nie wiem po ile chodza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kazdym sklepie elektronicznym sa max. za 3 zeta. Patrzylem w Rzeszowie w kilku sklepach, t osamo w Debicy. Najtansze kosztowaly 2zeta (5mm) i 3zeta(3mm).

Widze ze we wroclawiu niezli zdziercy :lol:

Piszesz ze nic nie ma- trzeba poszukac. Ja znalazlem plexi w sklepie...ogrodniczym, wiec mozesz poszukac katod np w ksiegarni, albo w spozywczym :D (a to Polska wlasnie) pewnie beda tam gdzie sie najmniej spodziewasz. A na serio- poszukaj w sklepach z czesciami do tuningu samochodow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GDZIE sa takie ceny ?? bo we Wrocku na Elektronicznej

po 9 ZYLI chodza :(

W tym miescie nic niema.....ani katod ani ledow  

o naklejkacg imitujacych PIASKOWANIE tez mozna zapomniec :)

co ty gadasz ?? sa po 4 zeta na elektronicznej , kolo Swiebodzkiego. moze szukales ma politechnice ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w piątek kupiłem w sklepie elektronicznym niebieskie, przeźroczyste LEDy o tzw. podwyższonej jasnosci średnica 10mm cena 3,50. I mogę powiedzieć że nieźle świecą. zaczynają świecić od ok. 5[V]

Inne średniece

5mm= 2,5 zł

8mm = 3,00 zł

10mm =3,50 zł

12mm = 4,00zł

tylko że bez parametru jasności to nie mamy co porównywać, wersji jest full, producentów też. Niestety w wiekszości sklepów poza tym że są niebieskie to nic nie są w stanie powiedzieć. a ceny i tak są nadal wygórowane.

A co do cen typu 65zł no cóż naiwnych nie brakuje i one sa dla nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w piątek kupiłem w sklepie elektronicznym niebieskie, przeźroczyste LEDy o tzw. podwyższonej jasnosci średnica 10mm cena 3,50. I mogę powiedzieć że nieźle świecą. zaczynają świecić od ok. 5[V](...)

Dżiz! Co to za ledy? Nie widzialem jeszcze na 5V- a do kompa by byly w sam raz.

A 65 (poprawka- (thx SpiderMan)) ponad 10 zeta- kazdy chce zarobic, a ze nie zawsze uczciwie...NO CoMmeNt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w piątek kupiłem w sklepie elektronicznym niebieskie, przeźroczyste LEDy o tzw. podwyższonej jasnosci średnica 10mm cena 3,50. I mogę powiedzieć że nieźle świecą. zaczynają świecić od ok. 5[V]

Inne średniece 

5mm= 2,5 zł

8mm = 3,00 zł

10mm =3,50 zł

12mm = 4,00zł

tylko że bez parametru jasności to nie mamy co porównywać, wersji jest full, producentów też. Niestety w wiekszości sklepów poza tym że są niebieskie to nic nie są w stanie powiedzieć. a ceny i tak są nadal wygórowane.

0,65 zl :)

Czytajcie uwaznie :P

Jeszcze jak dlugo moduje nie widzialem tak absurdalnej ceny za niebieska diode :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...heh, ja ostatnio kupilem Blue Superjasne LED'y za 'AZ' 1,40 zl za sztuke. Diody o srednicy 5mm-3V. Rezystor do tego to grosze :) Nic dodac,nic ujac...Pozdrawiam

Wow 8O w Bielsku kupiłeś ?, jeśli tak to gdzie ?

...kupilem w Nowym Elektroniku...moze mieli z zapasow bo w sobote jak pytalem to juz po 3 zeta byly....aha, powiedzieli, ze "nie ma ale za 3 zeta sie znajda".....no comments

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

***SpiderMAN***

Podając cenę 65 zł odnosiłem się do ***Emilopeza*** i do np. śmiesznych cen na 4max.com.pl. za tzw. Laser LEDy

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Możesz kupić neonówkę do samochodu za 25zł i praktycznie taką samą do PC-ta za 100zł. sprzedawcy poprostu naciągają nieświadomych klientów. Tak samo jest z diodami.

A już przy tuningu PC-ta to już sklepy internetowe przekraczają wszelkie granice bezczeniści i byle g.... warte 3zł potrafią sprzedać za 60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak jak już napisałem jakiekolwiek porównywanie tutaj cen nie ma sensu bez porównania istotnych dla diody parametrów. Pomijam tutaj prądy i napięcia w kierunku zaporowym i przewodzenia, a chodzi mi o takie parametry LEDów jak kąt świecenia, światłość, długość fali.

Można kupić niebieską diodę o światłości 40-60 mcd (większość niebieskich ledów w sklepach), potem te o podwyższonej jasności (100-150 mcd), a można kupić taką o światłości 1500.

dla porównania:

na przykład LEDy prostokątne 2x5mm często wykorzystywane w CD, CDRW, DVD mają przeważnie światłość 8mcd-zielona; 12mcd-czerwona. może to zobrazuje różnicę między jasnością diód.

W sklepie elektronicznym powiesz, że chcesz niebieską diodę to dostaniesz niebieską i już. gość nie jest wstanie podać Ci jej parametrów. Musiałby najpierw gdzieś odszukać symbol, potem zidentyfikować producenta, znaleźć jego katalog techniczny i dopiero coś może powiedzieć o jej parametrach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.i tak jak już napisałem jakiekolwiek porównywanie tutaj cen nie ma sensu bez porównania istotnych dla diody parametrów.  

2.W sklepie elektronicznym powiesz, że chcesz niebieską diodę to dostaniesz niebieską i już. gość nie jest wstanie podać Ci jej parametrów. Musiałby najpierw gdzieś odszukać symbol, potem zidentyfikować producenta, znaleźć jego katalog techniczny i dopiero coś może powiedzieć o jej parametrach

1. racja :lol:

2. To by bylo zadanie godne Davida Copperfielda. Jeszcze nie widzialem zadnych oznaczen na ledach swiecacych, goscie (i jedna babka) w sklepie wiedzieli tylko ktore to sa "o podwyzszonej jasnosci". Czasami nawet o producenta trudno sie dowiedziec, a co dopiero o jasnosc :D

Oryginalny post zmodyfikowany dla potrzeb odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wykopales temat...heheheh

ale dobrze:

Ja sie zapytam GDZIE w KRAKOWIE moge kupic LEDY (nie stac mnie na nic innego pooki co)...i o jakie mam sie pytać najlepiej...

bede wdzieczny..wiecie nie kce nowego topika zakladac.:)

(dośw z oswietleniem=ZERO)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wam wszystkim dobrze, niektórzy narzekają na cena, ja mieszkam w Błoniu( taka mieścina 30km od warszawy) i tu takich diod nie kupie,

A wy jeszcze na ceny narzekacie!!!

Daleko nie masz , wskakujesz w sobote rano w autobus i na WGE kupujesz co chcesz.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi