tom256 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Chciałbym zmodyfikować swoje chłodzenie wodne Oto mój pomysł czekam na uwagi. Mój sprzęcik: Athlon 64 Venice s.939 Dfi LanParty UT Ultra D Seagate 7200.9 2x160GB RAID0 GF6800GT Chieftec Dragon (stary) Chłodzenie: waż Innovatek pompka Coolriver rev2 bloki: -X3N SX -XC1 -XG1 Chłodnice Cooltek Single for Chieftec 120mm + Fander 120mm Black Ice Mikro jeszcze brak wiatraczka, czekam na propozycje co wybrać Wszystko na szybkozłączkach skręcanych 8/10mm Układ w zamierzeniu ma być taki: ...->Pompka->CPU->Chipset->GFX->Cooltek->BIM->... I rysunek poglądowy Pytanie: 1.Czy jest sens wrzucać Black Ice Mikro z przodu?? Docelowo ta chodnica ma schładzać jeszcze bardziej ciecz, płynącą z dużej chłodnicy. Minusem tego rozwiązania będzie ciepłe powietrze które wlatuje do obudowy. Co o tym sądzicie?? 2.Czy jest sens wrzucać na tą chłodnicę wiatraczek?? Na pewno poprawi przepływ powietrza, ale nie jestem na 100% przekonany, czy będzie taka potrzeba. 3.Jaki zastosować wiatraczek na BIM?? Musi być 80x80 i cichy!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Imho to nie ma sensu. Ta mała chłodniczka nic Ci raczej nie da. Modyfikacja i płynące z niej korzyści nie warte pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Imho to nie ma sensu. Ta mała chłodniczka nic Ci raczej nie da. Modyfikacja i płynące z niej korzyści nie warte pieniędzy.Już ma tą chłodnice, od jakiegoś czasu. Zastanawia mnie tylko jaki będzie wzrost wydajności chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Już ma tą chłodnice, od jakiegoś czasu. Zastanawia mnie tylko jaki będzie wzrost wydajności chłodzenia.Minimalny raczej- jeśli nie na granicy błędu pomiarowego (no- może jednak trochu więcej ;-) ). Chłodniczki te (mini) nadają się raczej do budowy WC na lightowe configi- jako "zastępcy" coolerów AC. Def + mini = cisza (zakładając stosowanie dobrego (lub dobrych- po dwa na stronę) wypaśnego wenylka 80x80. Gros kompaktowych zestawów WC (tych 5.25", lub 2 x 5.25" - cpc pomijając) opartych jest właśnie o takie chłodniczki- szału nie ma, a o/c okupione jest nieznośnym hałasem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...