Skocz do zawartości
tom256

Moje Nowe Wc Rev 3

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zmodyfikować swoje chłodzenie wodne

Oto mój pomysł czekam na uwagi.

Dołączona grafika

Mój sprzęcik:

Athlon 64 Venice s.939

Dfi LanParty UT Ultra D

Seagate 7200.9 2x160GB RAID0

GF6800GT

Chieftec Dragon (stary)

Chłodzenie:

waż Innovatek

pompka Coolriver rev2

bloki:

-X3N SX

-XC1

-XG1

Chłodnice

Cooltek Single for Chieftec 120mm + Fander 120mm

Black Ice Mikro jeszcze brak wiatraczka, czekam na propozycje co wybrać

Wszystko na szybkozłączkach skręcanych 8/10mm

Układ w zamierzeniu ma być taki:

...->Pompka->CPU->Chipset->GFX->Cooltek->BIM->...

I rysunek poglądowy

Pytanie:

1.Czy jest sens wrzucać Black Ice Mikro z przodu?? Docelowo ta chodnica ma schładzać jeszcze bardziej ciecz, płynącą z dużej chłodnicy. Minusem tego rozwiązania będzie ciepłe powietrze które wlatuje do obudowy. Co o tym sądzicie??

2.Czy jest sens wrzucać na tą chłodnicę wiatraczek?? Na pewno poprawi przepływ powietrza, ale nie jestem na 100% przekonany, czy będzie taka potrzeba.

3.Jaki zastosować wiatraczek na BIM?? Musi być 80x80 i cichy!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho to nie ma sensu. Ta mała chłodniczka nic Ci raczej nie da. Modyfikacja i płynące z niej korzyści nie warte pieniędzy.

Już ma tą chłodnice, od jakiegoś czasu. Zastanawia mnie tylko jaki będzie wzrost wydajności chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już ma tą chłodnice, od jakiegoś czasu. Zastanawia mnie tylko jaki będzie wzrost wydajności chłodzenia.

Minimalny raczej- jeśli nie na granicy błędu pomiarowego (no- może jednak trochu więcej ;-) ). Chłodniczki te (mini) nadają się raczej do budowy WC na lightowe configi- jako "zastępcy" coolerów AC. Def + mini = cisza (zakładając stosowanie dobrego (lub dobrych- po dwa na stronę) wypaśnego wenylka 80x80.

Gros kompaktowych zestawów WC (tych 5.25", lub 2 x 5.25" - cpc pomijając) opartych jest właśnie o takie chłodniczki- szału nie ma, a o/c okupione jest nieznośnym hałasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi