Skocz do zawartości
Amfidiusz

Modernizacja Sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie!

Dwa lata temu poleciliście mi złożenie sprzętu, z którym do tej pory nie miałem żadnych problemów i mogłem pograć nawet w STALKERa :)

Athlon64 3000+ (50zł)

DFI LanParty Ultra-D (220zł)

Kingston HyperX 2x512MB (100zł)

GigaByte GeForce 6600 (90zł)

W nawiasach podałem kwotę, jaką mogę otrzymać za ten sprzęt. Razem wychodzi 460zł

Jednak przyszedł ten dzień, że czas pomyśleć o czymś nowszym. Poczytałem trochę na Waszym forum, przyjrzałem się opiniom i recenzjom użytkowników i wybrałem następujące podzespoły:

Pentium Dual Core E2140 (210zł)

GigaByte P31-DS3L (260)

GoodRAM 1GB DDR2 (82zł)

Palit 8600GT Sonic+ (370zł)

Razem będzie 922zł. Będę więc musiał dołożyć ok. 500zł. Ale przed wydaniem tej, jak na mnie, olbrzymiej sumy chciałem zadać kilka pytań:

1. Czy zestaw zaproponowany już przez kogoś wcześniej będzie w stanie służyć mi kolejne 2 lata? Wiem, że wróżkami nie jesteście, ale czy jest to sprzęt solidny, który nie będzie potrzebował zamiany za pół roku?

2. Czy da się jeszcze obniżyć koszty? Żeby wziąć na przykład tańszą płytę czy grafikę?

3. Czy Fortron 350W THA-P pociągnie to wszystko?

Komputer służy głównie do przeglądania Internetu, pracy z programami biurowymi, oglądania filmów, ale sporadycznie też chciałbym pograć w jakieś nowsze gierki. Nie zamierzam też bawić się w o/c.

Edytowane przez Amfidiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... skoro nie można obciąć kosztów, to czy w takim razie warto rozłożyć to na raty? Tzn. kupić teraz MoBo+proc+graf, co da mi ok. 200zł, a w styczniu/lutym dołożyć te 250zł do grafiki?

No i najważniejsze, czy mój Fortron da radę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. Kiedyś się trochę bawiłem w podkręcanie, ale stwierdziłem, że to zbyt ryzykowne. Ale skoro twierdzisz inaczej, to za te kilkaset dodatkowych megaherców bym się nie obraził ;) Na razie jednak chciałbym złożyć sprzęt marzeń (na mój portfel), a później będę sprawdzał, co on potrafi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu w rachubę nie wchodzi kilka set dodatkowych megaherców ale około 1.3 ghz.

Sprzęt raczej nie starczy się na kolejne dwa lata, w tej chwili wszystko idzie tak do przodu że szkoda gadać.

Pamiętaj też że to już w tej chwili nie jest sprzęt najwyższych lotów.

Ale ogólnie rzecz biorąc najgorszy to on tez nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc ok, płytę brał bym "minimum przyzwoitości", nawet zostawił tą grafikę i kupił 2gb ramu

"Minimum przyzwoitości" to dla Ciebie jaki sprzęt? Myślałem że ta płytka jest już tak okrojona, że to jest właśnie minimum... Co do grafiki, to chyba rzeczywiście sobie odpuszczę, tym bardziej że z rezerwami finansowymi nie stoję tak różowo, jak myślałem.

A RAM od jakiej firmy brać? Goodram wystarczy do lekkiego O/C czy lepiej dołożyć parę złotych do Kingstona? Poza tym jeśli nie kupię w dualu, tylko np. teraz 1GB i za miesiąc drugi, to dużo stracę?

Poza tym, czy boxowe chłodzenie na początek mi starczy (bez o/c)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu w rachubę nie wchodzi kilka set dodatkowych megaherców ale około 1.3 ghz.

Sprzęt raczej nie starczy się na kolejne dwa lata, w tej chwili wszystko idzie tak do przodu że szkoda gadać.

Pamiętaj też że to już w tej chwili nie jest sprzęt najwyższych lotów.

Ale ogólnie rzecz biorąc najgorszy to on tez nie jest.

ale nie straczy z oc czy bez?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kolejne dwa lata to nawet z oc raczej nie starczy. Choć nie wiadomo, może programiści pójdą po rozum do głowy i zaczną pisać aplikacje (gry) w pełni korzystające z dwóch rdzeni.

jak ja teraz jade na nie kreconym pd805 juz rok to mi te e2160 z oc starczy nawet na 3 lata :lol:

i na tyle chce go kupic w poniedzialek :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Płytkę biorę. Procesor raczej też. Grafikę sobie odpuszczam. Pozostaje teraz kwestia RAMu. Myślałem, że skoro ceny są tak zbliżone, to warto brać 800MHz. Jednak w wielu wątkach ludzie polecają 667MHz. Jak to w końcu jest? Na początek wezmę 1GB od Goorama, po miesiącu-dwóch dokupię jeszcze 1GB. Tylko które brać?

-----

A przy okazji: warto na to już wrzucić Vistę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie będziesz bić rekordów w spi i ekstremalnie podkręcał to 667 MHz w zupełności Ci wystarczy. Choć jednak jak myślisz o OC to proponował bym 800 MHz.

Czy warto instalować na tym Viste musisz sie przekonać sam, ale wydaje mi się że 1 GB ramu może być trochę mało dla Visty.

Edytowane przez DawidNeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie będziesz bić rekordów w spi i ekstremalnie podkręcał to 667 MHz w zupełności Ci wystarczy. Choć jednak jak myślisz o OC to proponował bym 800 MHz.

Czy warto instalować na tym Viste musisz sie przekonać sam, ale wydaje mi się że 1 GB ramu może być trochę mało dla Visty.

miesiac, dwa z w vista z 1gb ramu sie jakoś przemeczy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item263142279_goodram_dd...uper_cena_.html

http://allegro.pl/item265042708_goodram_dd...w_fv_sklep.html

Koledzy już mnie namówili do lekkiego O/C, a różnica 12zł jest do zaakceptowania. Czyli lepiej brać te 800-setki?

Co do Visty, to tak jak pisałem, niedługo z jednego zrobią się dwa giga ramu, a później nie będzie szans na reinstalkę. Z tego co zrozumiałem z Waszych postów, to polecacie ten system?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno :)

Bez grafiki może dam radę kupić nawet 2x1GB. Chciałbym jak najtaniej, więc będę brał raczej 677, ale... Gdzieś na forum przeczytałem, że Goodram będzie się gryzł z Gigabytem. To prawda? A jeśli tak, to które brać biorąc pod uwagę cenę, a nie możliwości oc? Warto dopłacić trochę więcej za dual, czy można kupić dwie kości oddzielnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwie osobne pamięci takie same pod względem szybkości i pojemności będą chodzić w dualu. Ja mam kupowane 4x1gb kingstona oddzielnie i to nawet w różnym przedziale czasowym i wszystko chodzi ładnie w dualu :)

a i bierz 800setki nie będą Ciebie tak ograniczać przy o/c do tego w komputroniku są tańsze niż na alledrogo :) tu masz linka -> http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,30743/

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, no... zawsze myślałem, że Komputronik jest najdroższy. Chociaż znalazłem też coś takiego:

http://allegro.pl/item267355898_ddr2_1_gb_..._promocja_.html

Jednak cały czas mnie zastanawia komentarz @beki:

Krytyka to Goodram + gigabyte, to może nie działać.

Osobiście wziąłbym pierwszą opcję, z pamięciami Kingstona

Na prawdę z tym jest tak źle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nikt nie odpisal o zasilaczu

ja tez mam fortrona 350 tha-p i spokojnie ciagnie dos mocny config

tzn e4300 krecona na 3,5GHz 2GB ramu 900 cl4 i kreconego 8600gt

zbytnio sie przy tym nie poci bo wciaz jest cichy:> (bo liczac pobieznie kalkulatorkiem z neta taki zestaw ciagnie kolo 250W) a fortrony znane sa z tego ze maja tyle mocy ile napisane :> no chyab ze twoj nie jest w dobrej kondycji to bym nie ryzykowal :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie pod temat :-P

Mój budżet to 400 zł, chce za to nabyć płytę główną i procesor. W gry nie gram (czasem tylko Football Manager), więc OC nie jest mi potrzebny.

CPU: AMD Athlon 64 x2 4200+ BOX Socket AM2 Windsor 230 zł

MB: Asrock ALiveNF6G-VSTA nForce 6100 VGA s. AM2 155 zł

Co o tym sądzicie? Wcześniej poważnie zastanawiałem sie nad E2140 lub E2160, ale większość osób poleca AMD, gdy nie planujemy zabawy w podkręcanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro polecasz tą płytę to sie chyba na nią zdecyduje ;) Do Asrocka jakiegoś wielkiego zaufania nie mam, bazowałem na ofercie Proline'u.

A proc dobry? Czy może brać na innym rdzeniu? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że moje pamiątki chodzą na Allegro wyżej niż myślałem, zdecydowałem się na następujący zestaw:

- Intel Dual Core E2160

- GigaByte P31-DS3L

- Kingston 2x1GB Dual

Za przejście na dwurdzeniowca będę musiał zapłacić lekko ponad 200zł, czyli jest idealnie :D

Dziękuję wszystkim za pomoc! Na prawdę na dużo mi się zdała!

Ale żeby nie było za słodko, to pomęczę Was ostatnim pytankiem:

Czy jeśli będę chciał lekko podwyższyć taktowanie tego procka (myślę, że o ok. 2.4GHz), to czy boxowy wentylatorek da sobie radę? Wszystko ma trafić do Thermaltake'a Soprano z włączoną jedną 120 z tyłu. Nie stać mnie chyba na razie na jakiegoś Freezera, więc z góry chciałbym wiedzieć, na ile się nastawiać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da spokojnie radę, nawet z wyższym taktowaniem na 2.8 powinien sobie dać. A może kup sobie pentagrama hp100alcu lite na allegro chodzą po 45zł są równie dobre jak frezerek a tańsze, sam mam i polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi jeszcze jedno... Do w/w podzespołów chcę zamówić teraz dysk twardy. Padło na Samsunga z tej aukcji. Czy Fortron 350 THA-P posiada zasilenie SATA? Bo niestety do grudnia nie będę miał dostępu do mojego pieca, a na forum nie mogę znaleźć tej informacji...

----EDIT----

Na Allegro znalazłem, że posiada nawet dwa złącza SATA :D

----EDIT----

Dziękuję wszystkim za pomoc! Dłużej Was męczyć nie będę!! Mam tylko nadzieję, że nie będę żałował wydanych pieniędzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi