wisnia_wroc Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 (edytowane) Zachecony pozytywnymi opiniami, kupilem miesiac temu monitor LG L226WA-WN. Statyczny obraz prezentuje sie swietnie, niestety od samego poczatku byly problemy z obrazem ruchomym. Pierwsza zauwazalna wada bylo wspomniane juz przez kogos na tym forum zmniejszanie sie palety kolorow w trakcie ruchu, co troche denerwuje ale nie jest az tak zle jak druga wada. :sad: Otoz w trakcie ruchu calego ekranu, np. gdy kamera w filmie przesuwa sie z odpowiednia predkoscia, obraz na ekranie strasznie "migocze"/skacze, co praktycznie uniemozliwia sensowne ogladanie filmow. Monitor niby swietny i tylko 2ms opoznienia wiec wydaje mi sie ze cos takiego nie powinno miec miejsca. Sprawdzilem go na 3 roznych komputerach (ati x300, gf4200, gf8800gts) przez dvi i vga, zawsze to samo. Dodatkowo w niektorych grach obraz czasami ma artefakty jak przy braku v-sync mimo ze jest wlaczone (w zasadzie po wylaczeniu jest lepiej). Postanowilem wyslac monitor do serwisu (niestety nie mialem polskiej karty gwarancyjnej, tylko zachodnioeuropejska, wiec zostaje mi serwis sklepu /sirius.pl/). Po jakims czasie oddzwonili mowiac ze sprawdzili inne egzemplarze tego modelu i obraz zachowuje sie identycznie, zaproponowali przy tym wymiane na nowy, ale jezeli mialby tak samo skakac to mnie nie bardzo urzadza. Czy to mozliwe by mieli cala serie walnieta? :? Nie mam pomyslu co zrobic, szczegolnie ze nie mam polskiej gwarancji LG. Jezeli ktos ma ten monitor (L226WA) i moglby zobaczyc jak sie zachowuje na tych filmikach (4mb), bylbym wdzieczny. U mnie na colorcube.avi pojawia sie gradacja kolorow, a w fragmencie filmu widac drganie obrazu szczegolnie jak sie patrzy na kominek. Edytowane 9 Listopada 2007 przez wisnia_wroc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Jezeli ktos ma ten monitor (L226WA) i moglby zobaczyc jak sie zachowuje na tych filmikach (4mb), bylbym wdzieczny. U mnie na colorcube.avi pojawia sie gradacja kolorow, a w fragmencie filmu widac drganie obrazu szczegolnie jak sie patrzy na kominek.ja nie mam tego monitora ale mam dwa inne i nie widzę żadnych anomalii w obrazie, colorcube jest piekne kolorowe i raczej płynne z niewielkimi gradacjami a fragment filmu normalny (na kominku) sprawdź: -czy masz ustawioną paletę 32bit -na rożnych odtwarzaczach (ja używam allplayera) gdybyś zrobił fotki tych anomalii było by lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia_wroc Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 sprawdź: -czy masz ustawioną paletę 32bit -na rożnych odtwarzaczach (ja używam allplayera) gdybyś zrobił fotki tych anomalii było by lepiej 32 bit oczywiste, rozne odtwarzacze, nawet rozne systemy (vista, xp, ubuntu) sprawdzone. Ogolnie na innym lcd nie mam tego problemu. Fotek juz nie moge zrobic bo monitor lezy w serwisie... z ktorego dzwonili wlasnie ze na innym egzemplarzu maja tak samo, ale cos mi sie nie chce wierzyc bo problemy z obrazem sa tak duze ze nie dalo sie nawet filmu ogladac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparhawk Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Mam ten monitor od kilku dni i niestety tez zauważam straszny "color binding" czyli gradjacje kolorów. Szczególnie to widzę na skórze aktorów i im niższa rozdzielczość tym gorzej. Na Twoich filmikach jeśli chodzi o cube jest gradient, raczej duży, jeśli chodzi o kominek nic takiego nie zauważyłem jak Ty. Daj znać jak się skończyła sprawa. Bo może ja swój też wymienię. Kurcze jestem zły bo naczytałem się samych pochwał na temat tego monitora a te gradienty mnie dobijają. Czy inni też tak mają ? Może to jakaś partia felerna (monitor składany w Polsce w Mławie) W menu serwisowym mam 2007.1.23 v. 1.32. Panel CMO22.WIDE Edytowane 19 Listopada 2007 przez sparhawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia_wroc Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Daj znać jak się skończyła sprawa. Bo może ja swój też wymienię. Serwis nie zauwazyl nic szczegolnego w tym fragmencie z kominkiem, na razie umowilem sie ze obejrze przy odbiorze monitor w sklepie i zobaczymy co dalej... Kurcze jestem zły bo naczytałem się samych pochwał na temat tego monitora a te gradienty mnie dobijają. Dokladnie, wszedzie zachwalali a teraz jak zaczalem sie dowiadywac to problem z gradientami maja chyba wszyscy Czy inni też tak mają ? Może to jakaś partia felerna (monitor składany w Polsce w Mławie) W menu serwisowym mam 2007.1.23 v. 1.32. Panel CMO22.WIDE Mam taki sam, wyprodukowany chyba w sierpniu 2007. Najgorsze jest to ze w razie czego nawet jakbym mogl wymienic badz kupic inny monitor to wybor jest bardzo maly wsrod sprzetu o podobnych parametrach (glownie zalezy mi na component i hdmi) a do tego tylko LG podoba mi sie z wygladu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tow3r Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 to ja sie tez dolancze .Po 4 miesiącach monitor ladnie chodzil a tak z 2 tygodnie temu zaczolo się (ruchome obiekty zostawiaja za sobą poświatę dithering) i to calkiem calkiem aurerora się wlasnie wlanczyla i jest poprostu to żalosne jak to wyglada Bylem w sklepe gdzie kupilem tam bylo oki chyba albo i nie nie wiem mam juz tego .... nie chce mi się pisać bo bym dużo napisal co i jaki co probowalem co mślalem ze bylo nie tak itd Dzwonie do lg i niech kurier przyjeżdża bo ja zaraz rozwale ten monitor :D a tak wogule juz nie moge patrzeć na ten monitor kolory wyglądają jak (nie znam slowa takiego by to okreslic ) jest to ladny monitor ale nie wiem co sie stalo :( Nie wiem gdzie on zostal zrobiony znam tylko nr Fabryczny itp a najgorsze jest to że nie mogę do lg zadzwonic z PLusa :D lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...