yuri Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 ten topic jest dla osób które mają problem z wyborem platformy. nie będę się z nikim spierał bo to nie ma sensu. niech każdy sam oceni. http://www6.tomshardware.com/cpu/01q4/0110...1031/index.html http://www.anandtech.com/cpu/showdoc.html?i=1574&p=1 http://www.hardcoreware.net/reviews/proces...p_vs_p4_2/1.php życze miłej lektury :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Słuchaj - niedługo będę zmianiał kompa i może żeczywiście zdecyduję się na AMD. Co sądzisz o takim konfigu : Asus A7V333 VIA KT333 DDR333 Athlon XP 2000+/1900+/1800+ (zależy od kasy) No i DDRy - pewnie DDR 333 256MB Myślę też nad: ASUS P4B533 Pentium 4 1.6GHz Northwood (odpowiednio później podkręcony) No i DDRy - tak jak w pierwszym przypadku Gdybym wybrał Athlona 2000+, to cena byłaby prawie taka sama. Tylko oceń to obiektywnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Słucha - niedługo będę zmianiał kompa i może żeczywiście zdecyduję się na AMD. Co sądzisz o takim konfigu : Asus A7V333 VIA KT333 DDR333 Athlon XP 2000+/1900+/1800+ (zależy od kasy) No i DDRy - pewnie DDR 333 256MB Myślę też nad: ASUS P4B533 Pentium 4 1.6GHz Northwood (odpowiednio później podkręcony) No i DDRy - tak jak w pierwszym przypadku Gdybym wybrał Athlona 2000+, to cena byłaby prawie taka sama. Tylko oceń to obiektywnie. jeżeli chodzi o AMD to wybrałeś dobrą płytę: przedewszystkim producent a druga sprawa ma ona dodatkowe zabezpieczenie przez spaleniem proca(asus zastosował je jako jedyny) Procesor - jeżeli wybierzesz XP2000+ to nawet nie kręcąc go masz bardzo duży zapas mocy ale można poczekać na wykonane w technologii 0,13 jeżeli chodzi o intela to płytę wybrałeś b.dobrą kednak jedno ale mianowicie jeżeli poczekasz to będzie dla niej ciekawa alternatywa na kości VIA http://www.pc.com.pl/lab_pokaz.asp?lab=215 tylko ciekawe kiedy asus coś na tym wyda. P4 1600A bo o tym mowa jest prockiem który się dobrze kręci ale jeżeli wykręcisz dobrze AMD np do 2GHz to będzie lepiej chodził niż P4 1600@2600 szczerze mówiąc to zastanawiałem się nad takimi samymi konfiguracjami i wybrałem opcję z AMD(zaznaczam że nie chodziło o ograniczenia finansowe tylko stosunek wydajność cena) teraz czekam tylko na moje GeForce4TI(dziś powinienem je mieć) i potem na AMD 0,13(tylko niech się najpierw pokarzą) Starałem się być obiektywny :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 i kupuj firmowe pamięci :!: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 lol jak się nie zgadzasz z tym co napisałem to zaproponuj inne rozwiązanie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 to apropos testoow na th Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 jeżeli chodzi o AMD to wybrałeś dobrą płytę: przedewszystkim producent a druga sprawa ma ona dodatkowe zabezpieczenie przez spaleniem proca(asus zastosował je jako jedyny) O jakim zabezpieczeniu mowisz? Wykorzystanie diodki w XP? Jesli tak to nie jest jedyny bo MSI rowniez to stosuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 jeżeli chodzi o AMD to wybrałeś dobrą płytę: przedewszystkim producent a druga sprawa ma ona dodatkowe zabezpieczenie przez spaleniem proca(asus zastosował je jako jedyny) O jakim zabezpieczeniu mowisz? Wykorzystanie diodki w XP? Jesli tak to nie jest jedyny bo MSI rowniez to stosuje. nie nie chodzi o diodę termiczną bo to zabezpieczenie stosuje wielu producentów ale o dodatkowe zabezpieczenie przed przegrzaniem na samej płycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Ja powiem tak: Intel pobija rekordy gigahercow, a AMD bije na głowe swoją wydajnością. Jeżeli procesor AMD 2.0+ bije na głowe 2.2 w wielu sytuacjach to o czym my tu mowimy??? Zwłaszcza ze AMD działa na mniejszej częstotliwosci jest wykonany w technologi 0,13 microna i ma mniej pamięci bo 384 a intel 520. Gdyby takm wszytko było cacy dla AMD to by wszyscy kupowali AMD bo wydajnosc super, cena genialnie niska i czego więcej chcieć? Intel drogi mniejsza wydajność wysoka cena (przereklamowany??) NIE!! Intel będzie gurował i to jeszcze długo.... Ponieważ ma więcej pamięci i każdą gre typu Q3 będzie miał pod pantoflem :D I teraz pytanie co brac??? Odpowiedz jest diabelsko trudna nawet jeżeli kogoś stać na wyśmienitą konfiguracje.... Ponieważ wychodzi gra Doom III na nowym engine. Intel pewnie będzie znow gurował nad ta grą bo ma więcej pamięci A jak znam zycie silnik od Dooma III będzie genialny i wszystkie gry FPP będą go stosować, co za tym idzie będzue trzeba mieć nie lada sprzet zeby kazda gra chodziła w miare płynnie i bez zacinki. Jeżeli tak się stanie ze gry FPP przesiądą sie na engine D3 to ja bym brał Intelka. Jeżeli tak się nie stanie w co wątpie to bym brał AMD. Teraz to naprawde mam mętlik w głowie i nie wiem zupełnie co bym brał, Mam ochote na Intela ale czekam bo chcę zobaczyć co pokaze ten nowy athlon 0,13microna. Swoja drogą ID Software mogło by udostępnić Benchmarka ktory by przetestował nas sprzęt i by podał wyniki dokładne jaki uzyskaliśmy, i dodatkowo by mogl opowiedziec czego dodac zeby móc się cieszyc D3. Ale teraz nie weim kompletnie co brac :/ Wiem jedno dobrą karte graficzną G4Ti 4600 od Gainwarda... Albop nowego Radeona 90000 (chyba cos takiego) podobno ma być cudo... Ale pewnie znow zpieprzą sterowniki.... Co wy na to?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Ja powiem tak: Intel pobija rekordy gigahercow, a AMD bije na głowe swoją wydajnością. Jeżeli procesor AMD 2.0+ bije na głowe 2.2 w wielu sytuacjach to o czym my tu mowimy??? Zwłaszcza ze AMD działa na mniejszej częstotliwosci jest wykonany w technologi 0,13 microna i ma mniej pamięci bo 384 a intel 520. Gdyby takm wszytko było cacy dla AMD to by wszyscy kupowali AMD bo wydajnosc super, cena genialnie niska i czego więcej chcieć? Intel drogi mniejsza wydajność wysoka cena (przereklamowany??) NIE!! Intel będzie gurował i to jeszcze długo.... Ponieważ ma więcej pamięci i każdą gre typu Q3 będzie miał pod pantoflem :D I teraz pytanie co brac??? Odpowiedz jest diabelsko trudna nawet jeżeli kogoś stać na wyśmienitą konfiguracje.... Ponieważ wychodzi gra Doom III na nowym engine. Intel pewnie będzie znow gurował nad ta grą bo ma więcej pamięci A jak znam zycie silnik od Dooma III będzie genialny i wszystkie gry FPP będą go stosować, co za tym idzie będzue trzeba mieć nie lada sprzet zeby kazda gra chodziła w miare płynnie i bez zacinki. Jeżeli tak się stanie ze gry FPP przesiądą sie na engine D3 to ja bym brał Intelka. Jeżeli tak się nie stanie w co wątpie to bym brał AMD. Teraz to naprawde mam mętlik w głowie i nie wiem zupełnie co bym brał, Mam ochote na Intela ale czekam bo chcę zobaczyć co pokaze ten nowy athlon 0,13microna. Swoja drogą ID Software mogło by udostępnić Benchmarka ktory by przetestował nas sprzęt i by podał wyniki dokładne jaki uzyskaliśmy, i dodatkowo by mogl opowiedziec czego dodac zeby móc się cieszyc D3. Ale teraz nie weim kompletnie co brac :/ Wiem jedno dobrą karte graficzną G4Ti 4600 od Gainwarda... Albop nowego Radeona 90000 (chyba cos takiego) podobno ma być cudo... Ale pewnie znow zpieprzą sterowniki.... Co wy na to?? Czlowieku ale bzdury piszesz . Intel pokonuje AMD w Q3 tylko dzieki RDRAM a na DDR jest gorszy. RDRAMy odchodza do lamusa a nadchodzi PC3200 inaczej DDR400 i on przewysza nawet te RDRAMy. Ps:polecam ten watek :) http://tweak.unspl.com/forum/viewtopic.php?t=2188 Ps2:GFti4600 nie wystarczy do gry w dooma III nawet w srednich detalch :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Ja jakos nie wiem czemu w intela bym sie nie pakowal :? , a moze wiem tylko nie chce sie powtarzac :P AMD to moim zdaniem bardzo dobry i optymalny wybor :P Powyzsze artykuly tylko mnie w tym utwierdzily :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 "Czlowieku ale bzdury piszesz" Może masz racje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 "Czlowieku ale bzdury piszesz" Przepraszam zachowałem sie jak szczeniak, nie powinienem pisać o Tym bo taki Kat wie lepiej jeszcze raz przepraszam wybacz ze napisałem takie głupoty... Acha jak uruchomiłeś tego Dooma III na swoim G4 to nawet na srednich detalach nie poszła Ci ta gra?? Szkoda... 1. KaT ma radeona :) 2,. Co to za niesnaski w jednym obozie ;) 3. liczę na to że nie jest skuteczną Kassandrą imć KaT i na g4 i g3 da się pograc w normalnych warunkach w doom'a 3 przy odpowienio wydajnym procu pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Szanowny Cana sugeruje zajrzec do watku, do ktorego link podalem wyzej i zapoznanie sie z trescia kilku artykulow na temat Doom'a III :) Srednie detale udzwignal dopiero R300 czyli nastepca radeona 8500 czyli R200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 jeżeli chodzi o AMD to wybrałeś dobrą płytę: przedewszystkim producent a druga sprawa ma ona dodatkowe zabezpieczenie przez spaleniem proca(asus zastosował je jako jedyny) Procesor - jeżeli wybierzesz XP2000+ to nawet nie kręcąc go masz bardzo duży zapas mocy ale można poczekać na wykonane w technologii 0,13 jeżeli chodzi o intela to płytę wybrałeś b.dobrą kednak jedno ale mianowicie jeżeli poczekasz to będzie dla niej ciekawa alternatywa na kości VIA http://www.pc.com.pl/lab_pokaz.asp?lab=215 tylko ciekawe kiedy asus coś na tym wyda. P4 1600A bo o tym mowa jest prockiem który się dobrze kręci ale jeżeli wykręcisz dobrze AMD np do 2GHz to będzie lepiej chodził niż P4 1600@2600 szczerze mówiąc to zastanawiałem się nad takimi samymi konfiguracjami i wybrałem opcję z AMD(zaznaczam że nie chodziło o ograniczenia finansowe tylko stosunek wydajność cena) teraz czekam tylko na moje GeForce4TI(dziś powinienem je mieć) i potem na AMD 0,13(tylko niech się najpierw pokarzą) Starałem się być obiektywny :D :lol: Dzięki wielkie :!: Bardzo mi to pomogło. Zakładając, że obecny sprzęt uda mi się dobrze sprzedać. Gdybym tylko wiedział, że ceny tak spadną, to poczekałbym dłużej. A tak kupiłem tego Celerona. Może jak mi się go uda puścić na 1.6GHz to będzie lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 ALe nadal nalezy pamietac ze to wczesna raczej wersja wiec co do wymagan moze sie to jeszcze zmienic. Zobacz z jaka predkoscia chodzil Q3 Alpha a z jaka Final. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzy_diamond Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Ja jakos nie wiem czemu w intela bym sie nie pakowal :? , a moze wiem tylko nie chce sie powtarzac :P AMD to moim zdaniem bardzo dobry i optymalny wybor :P Powyzsze artykuly tylko mnie w tym utwierdzily :P A ja bym się nie pakował w AMD, ale w przeciwieństwie do Ciebie wiem dlaczego :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 Ja jakos nie wiem czemu w intela bym sie nie pakowal :? , a moze wiem tylko nie chce sie powtarzac :P AMD to moim zdaniem bardzo dobry i optymalny wybor :P Powyzsze artykuly tylko mnie w tym utwierdzily :P A ja bym się nie pakował w AMD, ale w przeciwieństwie do Ciebie wiem dlaczego :lol: dlaczego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 ten topic jest dla osób które mają problem z wyborem platformy. nie będę się z nikim spierał bo to nie ma sensu. niech każdy sam oceni. http://www6.tomshardware.com/cpu/01q4/0110...1031/index.html http://www.anandtech.com/cpu/showdoc.html?i=1574&p=1 http://www.hardcoreware.net/reviews/proces...p_vs_p4_2/1.php życze miłej lektury :D Jezeli mialbym wybierac na podstawie tych linkow co zapodales to chyba pomoglbys mi w znaczny sposob :) Albo ich do konca nie przejrzales albo lubisz Intela :) Zacznijmy wiec: Z harcoreware podales testy najnowszego Athlona z nienajnowszym PIV, a i tak w wielu testach PIV wyprzedza najszybszego athlona. Na anandtech chyba z 80 procent testow wygrywa PIV :P A na tomshardware jezeli sie nie myle to testy sa na PIV willamate :P wiec nie ma co tu porownywac. Wytrzasnales je z kilku miesiecy do tylu. Wstyd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zacznijmy wiec: Z harcoreware podales testy najnowszego Athlona z nienajnowszym PIV, a i tak w wielu testach PIV wyprzedza najszybszego athlona. Na anandtech chyba z 80 procent testow wygrywa PIV :P A na tomshardware jezeli sie nie myle to testy sa na PIV willamate :P wiec nie ma co tu porownywac. Wytrzasnales je z kilku miesiecy do tylu. Wstyd. Hie ty tez poczekaj jak bedzie amd 0.13 mikrona i zegarze 2,4 Ghz mysle ze wtedy PIV dostanie i to ostro . Arek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 Hie ty tez poczekaj jak bedzie amd 0.13 mikrona i zegarze 2,4 Ghz mysle ze wtedy PIV dostanie i to ostro . Arek Może by i dostało ... tyle że wtedy Intel będzie osiągał dobrze ponad 4GHz ... Nowy Athlon 0,13 chyba nie wystarczy, zresztą AMD stawia chyba bardziej na HAMMERA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 Po jakiego grzyba kupowac P4 4 ghz???? Jak wymienisz yotomeczek choć 2 aplikacje ktore w pełni wykorzystają ten procesor powiem ze warto kupić. Acha ciekawe jaka cena 4 ghz chyba z 10 tyś JA jednak czekam na nowego Athlonka.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 ten topic jest dla osób które mają problem z wyborem platformy. nie będę się z nikim spierał bo to nie ma sensu. niech każdy sam oceni. http://www6.tomshardware.com/cpu/01q4/0110...1031/index.html http://www.anandtech.com/cpu/showdoc.html?i=1574&p=1 http://www.hardcoreware.net/reviews/proces...p_vs_p4_2/1.php życze miłej lektury :D Jezeli mialbym wybierac na podstawie tych linkow co zapodales to chyba pomoglbys mi w znaczny sposob :) Albo ich do konca nie przejrzales albo lubisz Intela :) Zacznijmy wiec: Z harcoreware podales testy najnowszego Athlona z nienajnowszym PIV, a i tak w wielu testach PIV wyprzedza najszybszego athlona. Na anandtech chyba z 80 procent testow wygrywa PIV :P A na tomshardware jezeli sie nie myle to testy sa na PIV willamate :P wiec nie ma co tu porownywac. Wytrzasnales je z kilku miesiecy do tylu. Wstyd. to nie jest kwestia lubienia czy nie lubienia którejś z firm. przeczytaj sobie pierwszy post w tym temacie. to jest dla ludzi którzy nie wiedzą co wybrać a nie dla fanatyków intel-a takich jak ty :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 Ja jakos nie wiem czemu w intela bym sie nie pakowal :? , a moze wiem tylko nie chce sie powtarzac :P AMD to moim zdaniem bardzo dobry i optymalny wybor :P Powyzsze artykuly tylko mnie w tym utwierdzily :P A ja bym się nie pakował w AMD, ale w przeciwieństwie do Ciebie wiem dlaczego :lol: to walnij kilka faktów a nie robisz tajemnicę a może się wstydzisz :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...