AlienMks Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Cześć składam zestaw koledze który ma do wydania 1000 zł na kilka komponentów. Co jest wydajnościowo lepsze ? AMD czy może INTEL ? Zestaw 1 Procesor : Intel Pentium Dual Core E2160 Płyta Główna : Gigabyte P31-DS3L RAM : KINGSTON DDR2 2048 MB667, CL5 VGA : PALIT GF 8600 GT 256 MB DDR3, 128 bit, 1.4ns Razem ok 850 zł. Zestaw 2 Procesor : AMD Athlon X2 4000+ Płyta Główna : ASUS M2N4 SLI RAM : KINGSTON DDR2 2048 MB667, CL5 VGA : PALIT GF 8600 GT 256 MB DDR3, 128 bit, 1.4ns Razem ok 750 zł Resztę kolega ma czyli dysk, napędy i zasilacz. Co będzie lepsze w codziennym zastosowaniu bez podkręcania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Szybszy w codziennym stosowaniu będzie raczej AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Weź intela i go ładnie wykręć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Bez podkręcania AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Standardowy scenariusz :wink: Jeśli OC to Intel a jeśli non OC to AMD ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Może by tak grafikę zmienić na X1950pro jakby się zmieściło w cenie ;). Bez najmniejszego kręcenia AMD, ale ja bym Ci proponował, żebyś złożył koledze zestaw na Intelu i zmienił mu FSB na chociaż 266. Niech się kolega cieszy :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlienMks Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Grafika jest już kupiona. Kolega jest raczej fanem AMD zresztą ja też no i jednak zestaw na AMD jest sporo tańszy więc pewnie na to wypadnie. Ale trzeba pamiętać że Athlona też można podkręcić wtedy chyba będzie już na pewno lepszy od Intela ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Porównując kręconego Intela do kręconego AMD to Intel będzie wydajniejszy też :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 podkrecony E2160 bedzie DUZO wydajniejszy od 4000+ podkreconego.. a jak nie bedziesz krecil, to wez tego x2, domyslnie jest lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Skoro nie wykluczasz OC, to weź Intela bo po OC AMD (podkręcone również) niema z nim szans Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlienMks Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 (edytowane) A pamiętam jeszcze 2-3 miesiące każdy pisał X2 3600 + KN9 i maszynka do wszystkiego, co się stało że teraz każdy poleca Intela ? Tak jak było to z AMD to teraz praktycznie każdy pisze 2160 + płyta na P35. Ten Intel naprawdę taki dobry jest ? Sam mam AMD lecz model 6000+ no i nie narzekam. Edytowane 10 Listopada 2007 przez AlienMks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 No - 2-3 miesiące temu... Teraz to tak: Proc + mobo am2 = proc + mobo s.775 gdzie po o/c - Intel wydajniejszy. Aczkolwiek AM2 jest lepsze jak ktoś nie kręci - wtedy trzeba brać jakiś wyższy model proca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 (edytowane) W czym dzisiejszy intel taki jak e2160@oc i p31 może być lepszy od polecanego niegdyś kn9 i x2, a no chyba tylko w benchmarkach i trochę w grach, bez przesady ludzie, w codziennym użytkowaniu jak net, filmy itp, między takim x2 2.7ghz a intelem e21xx @ powiedzmy 3ghz założę się że nie ma różnicy no może minimalna na korzyść intela, w grach owszem różnica jakaś jest na korzyść intela widziałem w testach ale też nie powalająca. Zarówno e2160 jak i jakiś X2 to na dziś proce jeszcze po OC bardzo wydajne, nawet nie wykorzystujemy ich w 100%. Co nie zmienia faktu że na dziś bardziej opłacalnym zakupem będzie E2160 i P31 tak jak niedawno KN9 i X2. :) Edytowane 10 Listopada 2007 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlienMks Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Teraz rodzi się pytanie czy opłaca się dokładać te 100-150 zł to kilki procent większej wydajności na rzecz Intela ? Może lepiej brać AM2 i kupić lepszą grafę ? Pomóżcie mi bo chcę złożyć mu komputer z którego będzie zadowolony przez dłuższy czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyial Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Z mojego rozeznania (też chcę kupić), to intel w imię nadchodzacego penryna i mniejszego zużycia energii oraz... ludzie go kręcą po 60% 70 % i narzekają, że słaby egemplarz trafili... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 @AlienMks Gdzie ci wyszła różnica 100zł. Przeszukałem na szybko oferty i wychodzi ok 50zł PS. obstawiam intela. Miałem porównanie do x2@2.4 i był dla mnie za wolny tzn. nie nadążał za mną ;) e2180@3.0 na razie daje rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Szybszy w codziennym stosowaniu będzie raczej AMD. Nie bardzo ;). Grafika jest już kupiona. Kolega jest raczej fanem AMD zresztą ja też no i jednak zestaw na AMD jest sporo tańszy więc pewnie na to wypadnie. Ale trzeba pamiętać że Athlona też można podkręcić wtedy chyba będzie już na pewno lepszy od Intela ? Nie chodzi o to, kto jest czyim fanem i jaki nosi beret/kapelusz itp. Kupuje się to co jest dobre, żeby nie przepłacić, wybrać rozsądnie, jednocześnie myśląc przyszłościowo. Po o/c AMD będzie słabszy, Intel technologicznie lepszy jest IMHO na dzień dzisiejszy. A pamiętam jeszcze 2-3 miesiące każdy pisał X2 3600 + KN9 i maszynka do wszystkiego, co się stało że teraz każdy poleca Intela ? Tak jak było to z AMD to teraz praktycznie każdy pisze 2160 + płyta na P35. Ten Intel naprawdę taki dobry jest ? Sam mam AMD lecz model 6000+ no i nie narzekam. A no właśnie to się stało, że Intel 2140/2160/2180 to wydajne procki w rozsądnych cenach z bardzo przyzwoitym o/c a płytka P35 jest skierowana w przyszłośc niedaleką i nadejście Penryna, będzie go obsługiwać. Intel 2xxx jest na dzień dzisiejszy bardzo dobrym rozwiązaniem w kategorii cena/wydajność/overclocking/przyszłość. Powiadasz, że posiadasz 6000+, przepłaciłeś po prostu dużo pieniędzy... taka jest prawda. Gdybyś wziął 3600+ to byś go elegancko podkręcił i mnóstwo zaoszczędził. W czym dzisiejszy intel taki jak e2160@oc i p31 może być lepszy od polecanego niegdyś kn9 i x2, a no chyba tylko w benchmarkach i trochę w grach, bez przesady ludzie, w codziennym użytkowaniu jak net, filmy itp, między takim x2 2.7ghz a intelem e21xx @ powiedzmy 3ghz założę się że nie ma różnicy no może minimalna na korzyść intela, w grach owszem różnica jakaś jest na korzyść intela widziałem w testach ale też nie powalająca. Zarówno e2160 jak i jakiś X2 to na dziś proce jeszcze po OC bardzo wydajne, nawet nie wykorzystujemy ich w 100%. Co nie zmienia faktu że na dziś bardziej opłacalnym zakupem będzie E2160 i P31 tak jak niedawno KN9 i X2. :) Realia się zmieniają, jak w kalejdoskopie. Choćbyśmy chcieli za tym nadążyć, to i tak nie zdążymy. Pociąg odjeżdża na kolejne stacje, zostawiając nas na peronie. Jeżeli AMD zaproponuje coś porywającego, jednocześnie wydajnego i nie ustępującego Intelowi, to sytuacja się odwróci. Może to nastąpić w przeciągu miesięcy, nic nie jest powiedziane/przesądzone z góry. Ale sądzę, że jak na razie Intel wiedzie prym. Teraz rodzi się pytanie czy opłaca się dokładać te 100-150 zł to kilki procent większej wydajności na rzecz Intela ? Może lepiej brać AM2 i kupić lepszą grafę ? Pomóżcie mi bo chcę złożyć mu komputer z którego będzie zadowolony przez dłuższy czas. Bardzo opłaca się dokładać więcej dolores, może zabrzmię trochę jak fanatyk Intela, ale jak może kolega dołożyć, niech dokłada. Do tego mobo MSI P35 Neo-F. Po o/c będzie zadowolony. Amd, co z przykrością stwierdzam na dzień dzisiejszy się nie opłaca, może w niedalekiej przyszłości to się odmieni, czego sobie i wam życzę. Chciałbym, żeby świat PC, nowych technologii był jak kochająca się rodzina ale tak nie jest i nigdy nie będzie ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Jako posiadacz zarówno duetu Kn9 i brisbane 3600 + po OC ,jak i e2160 +p35, napiszę parę słów jak się te zestawy mają do siebie. Wydajność w XP X2@ 2,8Ghz i E2160@2,66(póki co), jest dość porównywalna i różnice na korzyść Intela nie są jakoś druzgocące-choć zauważalne np.w kompresji zip/rar ,czy video. Ale to, co zdecydydowanie rzuca się w oczy ,to różnice w grach. Sprawdziłem w kilku demkach jak sprawuje sie E2xx .I tutaj sprawa jest oczywista,Intel deklasuje AMD.Nie chodzi o średni i maksymalny FPS, ale minimalny i odczuwalną różnicę w płynności gier. Np. w DiRT(demo->1024x768 all @high ,cienie medium MSAA x2,FAx4) na trasie z Buggy, podczas pierwszego zakrętu(skupienie wszystkich oponentów) FPS spadał zawsze do poziomu ok 23-24 kl/s.Co więcej nagły zjazd z większej wartości był bardzo odczuwalny-po prostu dyskomfort. Na E2160@2666Mhz ,FPS minimalny to w tym samym miejscu 31kl/s. Ogólnie podczas wszystkich tras jest sporo i odczuwalnie płynniej. To samo W UT3 demo(1440x900 ,post processing Vivid,reszta def) ,na każdej mapie różnica w minimalnym FPS również oscyluje w granicach 10FPS, czyli zamiast min.28-31 FPS jest 39-40 .ok.30% różnicy przy zegarze 2666(8x333)! To tylko dwa przykłady.Bardziej szczegółowych testów nie przeprowadziłem , wiec tylko dzielę się pierwszym wrażeniem. W obecnej chwili, gdy na Intela można kupić niezłą MoBo do 300PLN,a do ok 450PLN można prawie że przebierać, to zakup AMD jest całkowicie pozbawiony sensu. O ile X2 ,z cache L2 2x1024KB z zegarem 2,8-3,0(+) Ghz ,lub inny X2 z mniejszym cachem, w najnowszych grach daję radę i spokojnie na takim CPU można poczekać do Phenomów, to już X2 Brisbane niekoniecznie . Jednocześnie, zakup wysoko taktowanego X2 typu 6000+ jest kompletnie nieopłacalny(ale to akurat wiedzą wszyscy siedzący w temacie PC) . Podsumowując jako posiadacz Intela i AMD , mogę z czystym sumieniem odradzić X2 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlienMks Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Spylon za mojego X2 6000 na pewno nie przepłaciłem gdyż kupiłem go za 300 zł, więc chyba każdy z was by go kupił widząc taką okazje. Widzę że wszyscy polecacie tego Intela więc pewnie taki zestaw polecę koledze. Teraz sam ma wątpliwości czy nie zmienić mojego AM2 na Core Duo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eVok Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Panowie,podepnę się z pytaniem:powolutku przymierzam się do zmiany sprzętu i zainteresowała mnie ta dyskusja.nastawiam się właśnie na zakup E2160 tylko nie wiem czy mój zasilacz Chieftec GPS-400AA-101A wystarczy żeby go podkręcić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Panowie,podepnę się z pytaniem:powolutku przymierzam się do zmiany sprzętu i zainteresowała mnie ta dyskusja.nastawiam się właśnie na zakup E2160 tylko nie wiem czy mój zasilacz Chieftec GPS-400AA-101A wystarczy żeby go podkręcić ? Tak wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Spokojnie starczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eVok Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 (edytowane) dziękuję za odpowiedzi.jaka płyta,pamięci i grafa to już sobie mniej więcej upatrzyłem.nie byłem tylko pewien co do zasilacza bo nie bawiłem się do tej pory w OC :) i jeszcze jedno pytanie,jeśli bez OC to w podobnej cenie są: Intel Dual Core E2180 ~ 320zł AMD Athlon64 X2 4800+ soc.AM2 ~ 338zł tu chyba lepiej brać AMD? Edytowane 11 Listopada 2007 przez eVok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Panowie,podepnę się z pytaniem:powolutku przymierzam się do zmiany sprzętu i zainteresowała mnie ta dyskusja.nastawiam się właśnie na zakup E2160 tylko nie wiem czy mój zasilacz Chieftec GPS-400AA-101A wystarczy żeby go podkręcić ? mam taki sam zasilacz i w zupełności starcza, więc nie ma obawy że nie wyrobi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 dziękuję za odpowiedzi.jaka płyta,pamięci i grafa to już sobie mniej więcej upatrzyłem.nie byłem tylko pewien co do zasilacza bo nie bawiłem się do tej pory w OC :) i jeszcze jedno pytanie,jeśli bez OC to w podobnej cenie są: Intel Dual Core E2180 ~ 320zł AMD Athlon64 X2 4800+ soc.AM2 ~ 338zł tu chyba lepiej brać AMD? Bez podkrecania - AMD Z podkrecaniem - Intel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Hi, (jak zwykle się podpinam) interesuje mnie podobny zestawik tylko na MSI P35. Moje pytania takie są: - obecnie mam fortrona (chyba 400W) ->da to dziecko radę? - czy czajenie się na allegro ma sens, czy przy takich kwotach nie ma się już co szarpać o 50pln? (albo czy szukać jakiegoś abita używkę?) - czy jest jakiś darmowy progs co by nim zrobić obraz całego systemu z dysku C, wypalić na DVD i wgrać w nowym kompie (ja tak nie lubie wszystko stawiać i wgrywać od nowa;/ ) dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Jaki model płyty ? Neo2 czy Neo-F ? - zależy z jaką resztą ;) jeśli 8600GT, to powinien starczyć - wątpię, żebyś znalazł coś używanego, a fajnego - to chyba nie ten dział :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 @hmm. tego nie wziąłem pod uwagę:)...no lepszy model of koz:) @acknowledged @dział nie ten, ale to było tak przy okazji:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...