Skocz do zawartości
B3T0N

dylemat : chlodnica od Mate'a czy lubliniarka

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie przymierzam sie do kupna NOWEJ chlodniczki i mam dwie ofiary na widoku :

chlodniczke aluminiowa mala od mate'a 119zl

nagrzewnica od lublina 83 zl

swoja nagrzewnice sprzedaje (od kadetta) , bo nie zmiesci mi sie do budy , a nie chce rozbijac banku i kupowac bigtowera

jak myslice , co kupic ?? bo troszke jestem w kropce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli znowu wyjdę na osobę niekompetentną w temacie nagrzewnic- proszę mnie "wyprostować".

Chłodnica aluminiowa mała od Mate'a ma rurki z miedzi, blaszki z aluminium.

Nagrzewnica od lublina jest cała aluminiowa- rurki i blaszki.

Wydajniejsza będzie więc ta od Mate'a. No i korozji/utleniania nie będzie- woda ma kontakt tylko z miedzią (zakładając, że masz miedziany blok).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli znowu wyjdę na osobę niekompetentną w temacie nagrzewnic- proszę mnie "wyprostować".

Chłodnica aluminiowa mała od Mate'a ma rurki z miedzi, blaszki z aluminium.

Nagrzewnica od lublina jest cała aluminiowa- rurki i blaszki.

Wydajniejsza będzie więc ta od Mate'a. No i korozji/utleniania nie będzie- woda ma kontakt tylko z miedzią (zakładając, że masz miedziany blok).

Nie , no , mechl!n nie popadaj w skrajnosc :wink: :P

Masz tym razem calkowita racje 8)

Tyle ze LUBLINianka na wieksza powierzchnie oddawania ciepla.

Ale trzebaby na jednym konfigu przetestowac obie zeby powiedziec na 100% ktora lepsza.

Efektem ogniwa nie ma co sie przejmowac, a na to sposoby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b3t0n

swoja nagrzewnice sprzedaje (od kadetta) , bo nie zmiesci mi sie do budy , a nie chce rozbijac banku i kupowac bigtowera

-----

swoją drogą, jesli chcesz wpakowac nagrzewnice do budy , to lubliniarka odpada ; jest nawet wieksza od kadetta ; / niewiele węższa ..

Wątpie , czy chlodniczka od klimy za 119 zł o zadszym uzebrowaniu i wąskich rurkach bylaby wydajniejsza od lubloiniarki bodajze 260x150x50 .Co mata - to powinna sie zmiescic nawet w miditowerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam male pytanko co jest bardziej wydajne:

chłodnica z 4max.pl nie ma tam podanej nazwy modelu ale koszt to 189 zl czy jakas wygrzewnica od autka. Jezeli wygrzewnica to od czego jest najlepsha??? Btw czy oplacalo by mi sie wrzucic 2 wygrzewnice i lepsha pompke??? Nie wiem o ile to spowoduje spadek temp ta 2 wygrzewnica. A wewnatrz qmpa i tak tego nie zamierzam umiescic bo troche zmniejsza to wydajnosc ukladu a jak to podpiac do mojego chiefteca to jush obmyslilem i bedzie to bardzo shludnie wygladalo!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde jestem coraz bardziej sklonny do kupienia lubliniarki - mysle ze to dobry wybor... chociaz nie wejdzie mi do budy , ale wydajnosc bedzie lepsza

tylko pozostaje jedno i najwieksze pytanie jezeli bralbym lubliniarke - czym to potraktowac (preparat) aby nie korodowalo - pamietam ze u Cyca z CPC jest jakis shit do kupienia ,aleeee........boje sie tego :D :D :D

reed - ty masz lubliniarke i miedziany bloczek - pamietam ze zamawialiscie jakis preparat w markecie (skladaliscie sie ) - co to jest ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam male pytanko co jest bardziej wydajne:

chłodnica z 4max.pl nie ma tam podanej nazwy modelu ale koszt to 189 zl czy jakas wygrzewnica od autka. Jezeli wygrzewnica to od czego jest najlepsha??? Btw czy oplacalo by mi sie wrzucic 2 wygrzewnice i lepsha pompke??? Nie wiem o ile to spowoduje spadek temp ta 2 wygrzewnica. A wewnatrz qmpa i tak tego nie zamierzam umiescic bo troche zmniejsza to wydajnosc ukladu a jak to podpiac do mojego chiefteca to jush obmyslilem i bedzie to bardzo shludnie wygladalo!!!

W kwesti formalnej: nie wygrzewnica, tylko nagrzewnica.

Ta z 4max jest najmniejsza z "seryjnie sprzedawanych"- u Mate'a kupisz dwa razy większą (25x16x13 cm) za 183 zł.

A która nagrzewnica samochodowa jest najlepsza? Napewno miedziana, ale konkretnego modelu Ci nie podam, bo "każdy lis(paw) swój ogon chwali" :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra niech ci bedzie z ta nagrzewnica :P ale nadal nie wiem co jest bardziej wydajne i czy zamiast tej 1 z mate'a nie lepiej by mi sie oplacalo pod wzgl wydajnosci i kosztof ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 2 nagrzewnice i lepsha pompke no tak powiedzmy ok 2000l/h???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudny wybór... Lublinianka ma większa powierzchnie, ale za to aluminiowe rurki które zmniejszają wydajność i powoduja korozje.

Mateowska jest mniejsza, ma mniejszą powierzchnie ale za to miedziane rurki które zwiększają wydajność względem lublinianki i nie powodują korozji. Mateowska ma niestety jeszcze jedną wade- 8mm rurki :( Nie dość że tworza się w nich dość duże opory (na nic PH802) to jeszcze woda przez nią za szybko przepływa.

Jednak jest na to pewna rada :P :idea: Musiałbyś ją lekko zmodować, a konkretnie połączyć jej rurki równolegle zamiast szeregowo. To by znacznie zwiększyło przepływ w całym układzie a jednoczesnie zmniejszyło w poszczegolnych rórkach. Według mnie to najlepsze wyjście, ja bym tak zrobił :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem: 2 narzewnice

Wcale nie, to najlepsze co moze być bo zmniejszasz przepływ w nagrzewnicach, a jak wiadomo im mniejszy przepływ w chłodnicy tym lepiej :) Ale jak ktoś nie chce miec 2 nagrzewnic, to można zrobić 2 z jednej - patrz wyżej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudny wybór... Lublinianka ma większa powierzchnie, ale za to aluminiowe rurki które zmniejszają wydajność i powoduja korozje. 

Mateowska jest mniejsza, ma mniejszą powierzchnie ale za to miedziane rurki które zwiększają wydajność względem lublinianki i nie powodują korozji. Mateowska ma niestety jeszcze jedną wade- 8mm rurki :(  Nie dość że tworza się w nich dość duże opory (na nic PH802) to jeszcze woda przez nią za szybko przepływa.

Jednak jest na to pewna rada :P  :idea: Musiałbyś ją lekko zmodować, a konkretnie połączyć jej rurki równolegle zamiast szeregowo. To by znacznie zwiększyło przepływ w całym układzie a jednoczesnie zmniejszyło w poszczegolnych rórkach. Według mnie to najlepsze wyjście, ja bym tak zrobił :D

O co chodzi jakby ? 8O 8O 8O 8O 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Echh, zaraz wam wytłumacze :P To że rurki mają 8mm i że trworzą się w nich duże opory chyba jest jasne :lol: Mówiąc że woda szybko w nich płynie miałem na myśli szybkość a nie wartość przepływu. Niewiem jak to moge wytłumaczyc... np. gdzie woda płynie szybciej- w rzece która ma 100m szerokości czy w wąskim strumyku :?: 8O Oczywiście zakładając że wartość przepływu (w L/h) jest taka sama :?: Chyba wiecie 8O 8O 8O Poza tym jak nie wierzycie mi to proponuej Szukaj :arrow: Autora :arrow: Witchhunter i poszukać sobie jego wypowiedzi o tym, moze wtedy sqmacie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bloki.republika.pl gdzieś za tydzień mają być nowe chłodnice w umiarkowanych cenach: 70-90zł. A nuż zrobili coś dobrego. Może warto poczekać.

A ja mam tą od poloneza i z tego co widze to jest ona cała z miedzi, łącznie z żeberkami 8O 8) Jestem bardzo ciekaw jaką będzie miała wydajność :?: :?: Jush mi sprzęt wysłali :lol: W środe testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, reed, żebyś się nie musiał za dużo napracować głową to jeszcze wyjaśnie, że napisałem "na nic PH802" bo wiem że b3t0n ma zamiar se ja qpic, i chciałem mu iświadomić, że niewiele mu ona zwiększy przepływ jeśli będzie miał chłodnice z 8mm rurkami. Wszystko już jasne :!: :?: 8O :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, reed, żebyś się nie musiał za dużo napracować głową to jeszcze wyjaśnie, że napisałem "na nic PH802" bo wiem że b3t0n ma zamiar se ja qpic, i chciałem mu iświadomić, że niewiele mu ona zwiększy przepływ jeśli będzie miał chłodnice z 8mm rurkami. Wszystko już jasne :!:  :?:  8O  :twisted:

No, a ta od poldka ma wew. średnice chyba 11mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde jestem coraz bardziej sklonny do kupienia lubliniarki - mysle ze to dobry wybor... chociaz nie wejdzie mi do budy , ale wydajnosc bedzie lepsza 

tylko pozostaje jedno i najwieksze pytanie jezeli bralbym lubliniarke - czym to potraktowac (preparat) aby nie korodowalo - pamietam ze u Cyca z CPC jest jakis shit do kupienia ,aleeee........boje sie tego :D :D :D 

reed - ty masz lubliniarke i miedziany bloczek - pamietam ze zamawialiscie jakis preparat w markecie (skladaliscie sie ) - co to jest ??

http://www.overclockers.com/articles481/

Size does not always matter ;P

Wielkość nie zawsze determinuje wydajnośc - ten link powieniem wytlumaczyc co mam na mysli ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bloki.republika.pl gdzieś za tydzień mają być nowe chłodnice w umiarkowanych cenach: 70-90zł. A nuż zrobili coś dobrego. Może warto poczekać.

Heh .. jesli ma to byc miedziana rura zamknieta w boxie z zapodanym wentylem to ja postoje

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh .. jesli ma to byc miedziana rura zamknieta w boxie z zapodanym wentylem to ja postoje

Dołączona grafika

boszeeee a co to 8O 8O 8O 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam tą od poloneza i z tego co widze to jest ona cała z miedzi, łącznie z żeberkami 8O 8) Jestem bardzo ciekaw jaką będzie miała wydajność :?: :?: Jush mi sprzęt wysłali :lol: W środe testy.

Ja poskrobałem tą nagrzewnice dokładniej i w wyniku moich dociekań wychodzi że faktycznie wszystko jest miedziane poza tymi wewnętrznymi przewodami do których mocowane są listki - one są aluminiowe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, reed, żebyś się nie musiał za dużo napracować głową to jeszcze wyjaśnie, że napisałem "na nic PH802" bo wiem że b3t0n ma zamiar se ja qpic, i chciałem mu iświadomić, że niewiele mu ona zwiększy przepływ jeśli będzie miał chłodnice z 8mm rurkami. Wszystko już jasne :!:  :?:  8O  :twisted:

No, a ta od poldka ma wew. średnice chyba 11mm

To też nie najlepiej. Generalnie w chłodnicy im grubsze rórki tym lepiej, nie tylko ze względu na opory ale i na pojemność i szybkość przepływu wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi