Skocz do zawartości
Fracha

Siatka "antykurzowa" [foto]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przed chwilą przeszukałem całe alledrogo i niestety nie znalazłem interesującej mnie części.

Chodzi mi dokładnie o siatkę która jest często montowana w niektórych obudowach np w miejscach na coolery w celu zatrzymywania kurzu. Może przedstawię fotograficznie jak ja to widzę:

Dołączona grafika

Tam gdzie zaznaczyłem czerwonymi liniami chcę wyciąć ten plastikowy środek. Co prawda jest już tam siatka ale nie jest ona w najlepszym stanie. Dlatego chcę kupić taki arkusz który będę mógł na nowo założyć do tej ramki na zdjęciu. Ważne żeby choć trochę ta siatka przepuszczała światło jak ta na zdjęciu ;) Nie wiecie może gdzie taką dostanę? Jakieś adresy bym poprosił.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki rafwlkp, tylko nie do końca chodziło mi o takie siatki ;) Te które podałeś są głównie przeznaczone do tuningu aut i spełniają rolę bardziej ochronną (mają duże oczko i są aluminiowe). Mi chodzi o siatkę która zatrzymuje kurz aby nie dostał się do środka obudowy czyli taka bardziej materiałowa siatka. Byłem dzisiaj w OBI i niestety niczego nie znalazłem, jutro jeszcze jadę z wizytą do Praktikera ;) Ciekawe czy da radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś na kształt jakiegoś filtra od odkurzacza?? Niedawno wymieniałem u siebie w odkurzaczu Filtry i zaintrygowało mnie to, bo te ostatnie (w sensie ostatnie filtry w odkurzaczu) są dość przewiewne a jednak będą dużo skuteczniejsze od zwykłej siatki... z taką 120stką na 5-7v powinny dawać przyzwoity ciąg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwoń do nich, mają duży wybór, na stronie jest o wiele mniej.

Ok jutro zadzwonię i popytam się co i jak. Tak też myślałem bo dałeś odnośnik od razu na kontakt ale wolałem jeszcze napisać ;)

Może coś na kształt jakiegoś filtra od odkurzacza??

W sumie dzisiaj się zastanawiałem czym jeszcze można to zastąpić i przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Moskitiera do okna. Może to i głupie ale przewiewne jest? Jest. Jako siatka, właściwości ma podobne. Tylko nie wiem jak tam z wielkością ale to już jutro wszystko będę załatwiał :)

A jak myślicie, w ogóle ma to sens zakładać takową siatkę do budy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moskitiera do okna. Może to i głupie ale przewiewne jest? Jest. Jako siatka, właściwości ma podobne. Tylko nie wiem jak tam z wielkością ale to już jutro wszystko będę załatwiał :)

A jak myślicie, w ogóle ma to sens zakładać takową siatkę do budy?

Siatka antykomarowa (:P) się nie nadaje... Mam taką do teraz zamontowaną na oknie, ona nic Tobie nie da. Wg mnie nie ma to najmniejszego sensu... Chcesz zyskać przewiew w obudowie? Wg mnie daj sobie z tą siatką spokój, kup wentylator na tylny panel obudowy i do tego jakiś filtr przeciwkurzowy i będzie alles klar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz zyskać przewiew w obudowie

Nie, przewiew w obudowie aktualnie mam i to nawet nie taki zły ;)

Bok mojej obudowy wygląda tak:

Dołączona grafika

Czyli jest wycięte tak jakby okno ale nie zakryte pleksą tylko właśnie taką siatką tuningową. Jedyny minus tego jest właśnie że masa kurzu dostaje się do wnętrza właśnie przez te otwory i chcę je zniwelować siatką ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś na kształt jakiegoś filtra od odkurzacza?? Niedawno wymieniałem u siebie w odkurzaczu Filtry i zaintrygowało mnie to, bo te ostatnie (w sensie ostatnie filtry w odkurzaczu) są dość przewiewne a jednak będą dużo skuteczniejsze od zwykłej siatki... z taką 120stką na 5-7v powinny dawać przyzwoity ciąg.

Dość przewiewne to one są.. jak za nimi ssie silnik o mocy 1200W a nie 2W :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi