Skocz do zawartości
Mefikon

Alternatywa Dla Dell M1330

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka.

Chce nabyc nowego lapka.

Moje potrzeby to mała matryca 12 - 13 cali, core duo, 2 gb, i dysk >100gb, + konicznie HDMI. Po wstepnym przeszukaniu rynku jedynie Dell M1330 + jakies no name spełniają te oczekiwania. Cz znacie jakies inne komputerki o podanych parametrach, i jakie jest wasze zdanie o dellu ?

Mam jeszcze pytanko odnosnie karty graficznej - ten model wystepuje rowniez ze zintegrowana bedac oczywiscie duzo tanszy - stad pytanie czy na zintegrowanej karcie bez problemu beda chodzic filmy 1080p w h264 ?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat przez chwilkę (2 dni) miałem w łapach to maleństwo.

W pierwszej chwili mi się średnio podobał. Jakoś podświadomie liczyłem, iż przyjdzie czarny mimo iż kolor nie był odnotowany w zamówieniu a dotarł czerwony. Tyle się naczytałem też o kultowości tego modelu iż spodziewałem się jakiejś totalnej rewelacji i nie wiadomo czego jeszcze.

A tu przyszedł sobie ot taki zwykły laptopik tyle że malutki i względnie lekki. Obudowa ładnie wymodelowana ale siakaś taka "plastikowa" no i ta czerwień wpadająca lekko w buraczki. Jakoś Vostro robi na pierwszy rzut oka solidniejsze wrażenie. Co spotęgowała jeszcze odlepiająca się ciągle literka P z dumnego napisu XPS wklejanego w rowkach na wierzchu pokrywy. Do tego aluminiowy blacik pod nadgarstki, który zresztą wydawał się być kapitalna sprawą na zdjęciach, w praktyce przenosi delikatne wibracje od dysku oraz wentylatora i jest dość specyficzny w dotyku. Srebrna klawiatura poddaje się pod naciskiem a liczyłem na taki sam monolit i sztywność jakie wystepują w Vostro.

Sprzęt z GeForce 8400M GS na pokładzie jest głośniejszy niż Vostro oparte o 8600. Dysk mocno i średnio przyjemnie chrzęści. Touchpad mógłby być bardziej śliski ale to już cecha wszystkich delli. Jedynie 2xusb.

I tyle odczuć negatywnych. Po kilku chwilach zacząłem dostrzegać i plusy sprzętu. Matryca dość ładnie wyświetla obraz i pozwala na dość wygodną pracę w dodatku z wydajnością jakiej nie powstydzili by się i więksi koledzy. Szczelinowy napęd optyczny wydaje się być dość sympatycznym rozwiązaniem i w sumie zastanawiam się dlaczego nie jest on stosowany częściej w innych laptopach. O samym HDMI mogę napisać tylko tyle że jest (+). Większy akumulator nieco powiększa maszynkę ale zdecydowanie zwiększa możliwości pracy "bez sznurka" - o ile pamiętam na jakieś 6h na "luzie". Na mniejszej baterii - 4h, ale za to sprzęt ma wtedy takie wymiary i wagę że, aż prosi się aby go zabrać ze sobą gdziekolwiek się wybieramy ;).

I owa mobilność przy zachowaniu względnych rozmiarów matrycy to zdecydowanie największa za to naprawdę istotna zaleta tego sprzętu.

Miłymi dodatkami są słuchawki dokanałowe creativa, ściereczka do matrycy, etui na instrukcję i płyty, pliot zdalnego sterowania (zgodny niestety tylko z układem klawiszy standardu windows media playera) z oraz podręczna saszetka na samego laptopa.

Więcej informacji np Tu

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi