Skocz do zawartości
tanaka

EPOX 8RDA rip <------------------

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego zo napisałeś wcześniej wynika, że flashowałeś biosa na podkręconym sprzęcie, a wystarczyło robić reset ustawień, więc się nie dziw, że się płytce nie spodobało :). A z tym dźwiękiem to skąd masz pewność, że to wina płyty a nie ustawień biosa :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie ci kturzy muwia ze ktos nie umie podkrecac i dlatego im sie pala plyty sa w bledzie!!!!!!!!!!!.Ja powoli z podkrecaniem podchodzilem ale to nie moja wina ze moja plyta nie wytrzymala 11x200 !! :-(.I muwicie ze ta plyta jest the best hmmm... no moze tak jak traficie na extra egzemplarz <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> sie trafia 1 na 100 .Ja oprucz walnietego biosu mam jeszcze taki mankametn ze gdy zgrywam cos z sieci to gdy muza jest wlaczona to mi strasznie przerywa dziwiek extra nie ??!! :-(.Coraz wiecej osob sie zali na te plyty taka jest przykra zeczywistosc :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj sobie kombinwalem z fsb i chcialem dojsc do 210 :) ale mu nie poszlo dalem mnoznik 9,5x210 i plyta wyciagla chyba  kopyta :) na post pali sie caly czas FF :) , na forum czytalem ze kupusc co takiego sie zdazylo i cos mu sie z biosem spapralo 

pozdro tan

A ja się zapytam:

:arrow: czy kolega odpowiednio przygotował płytę do tak wysokiego FSB :?:

:arrow: założył radiatory na mofsety, SB, aktywne chłodzenie na NB i kilka innych układów które strasznie się grzeją :?:

Bo bez tego to nie dziwne że się płyta usmażyła :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpiderMAN mam pytanko, czy ecs robi te płyty na swoich częściach??Czy abit wykorzystuje ich tylko do składania płyt, ale na częściach abita i czy te płyty są gorsze od płyt robionych przez abita??????

Nie ma czegos takiego jak czesci Abita czy czesci ECS. Producenci plyt czesci kupuja tam gdzie jest najtaniej czyli u chinczykow albo tajwanczykow sami skladaja tylko to wszystko razem. Moze tylko niektore scalaki zlecane sa w jakims TMSC ale ogolnie czesci sa kupowane od innych.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj sobie kombinwalem z fsb i chcialem dojsc do 210 :) ale mu nie poszlo dalem mnoznik 9,5x210 i plyta wyciagla chyba  kopyta :) na post pali sie caly czas FF :) , na forum czytalem ze kupusc co takiego sie zdazylo i cos mu sie z biosem spapralo 

pozdro tan

A ja się zapytam:

:arrow: założył radiatory na mofsety, SB, aktywne chłodzenie na NB i kilka innych układów które strasznie się grzeją :?:

i tu wlasnie caly problem, zeby krecic plyte trzeba ja przygotowac, podobnie jak procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie zauważyłeś' date=' że ten post "cos ze zapisuje czestotliwosc" (rotfl) pokazuje się [b'] tylko wtedy [/b] gdy zmieniasz FSB ???

Wyobaz sobie ze nie zaowazylem...,jak tylko zlozylem kompa odrazu dalem 12x180 i komp potem chodzil juz cala nocke ,testowalem stabilnosc przy liczeniu probek seti.

Nastepnego dnia wlozylem radka 9700 i check sum... , i koniec.

Restarty biosu nic nie pomagaly , wkoncu sprobowalem z flashowac i tez nic ! , error z weryfikacja :(

Co najgorsze kompa restartowalem kilka razy bo instalowalem windowsa , sterownik...i wszystko gralo.

Tak czy inaczej to jest przegiecie , az strach momyslec o czym to jeszcze producenci zapomna powiedziec ,moze jeszcze niech zrobia taka plyte ,chwalona do o/c w ktorej chipset bedzie sie palil 8O ciekwe co w tedy bedzie !? ,norma jest to ze oni pisza a i tak nie zalecaja :roll:

Dziwi mnie to ze nikomu na zadnym servisie podczs testow tej plyty nie wystapily takie problemy , moze to faktycznie padaja tylko te wadliwe kosci biosu.

I niech mi nikt juz nie pisze ze po co bylo ladowac nowy bios jak witalo info check sum error ,jak trzeba zresetowac bios !! i po klopocie.

W moim wypadku nic nie pomagalo....szczescie tych co trafili lepiej 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie zauważyłeś' date=' że ten post "cos ze zapisuje czestotliwosc" (rotfl) pokazuje się [b'] tylko wtedy [/b] gdy zmieniasz FSB ???

Wyobaz sobie ze nie zaowazylem...,jak tylko zlozylem kompa odrazu dalem 12x180 i komp potem chodzil juz cala nocke ,testowalem stabilnosc przy liczeniu probek seti.

Restarty biosu nic nie pomagaly , wkoncu sprobowalem z flashowac i tez nic ! , error z weryfikacja :(

Co najgorsze kompa restartowalem kilka razy bo instalowalem windowsa , sterownik...i wszystko gralo.

Tak czy inaczej to jest przegiecie , az strach momyslec o czym to jeszcze producenci zapomna powiedziec ,moze jeszcze niech zrobia taka plyte ,chwalona do o/c w ktorej chipset bedzie sie palil 8O ciekwe co w tedy bedzie !? ,norma jest to ze oni pisza a i tak nie zalecaja :roll:

Dziwi mnie to ze nikomu na zadnym servisie podczs testow tej plyty nie wystapily takie problemy , moze to faktycznie padaja tylko te wadliwe kosci biosu.

I niech mi nikt juz nie pisze ze po co bylo ladowac nowy bios jak witalo info check sum error ,jak trzeba zresetowac bios !! i po klopocie.

A wiesz co czasami pomaga ??? CIERPLIWOŚĆ Nie należy panikować, trzeba wyłączyć kompa na paręnaście minut, uspokoić się, wypić piwko i gwarantuję, że płyta potem wstanie. Ja może i miałem parę "przygód" przy mocnym podkręcaniu, ale zawsze wiedziałem co spieprzyłem i jak to naprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie ci kturzy muwia ze ktos nie umie podkrecac i dlatego im sie pala plyty sa w bledzie!!!!!!!!!!!.Ja powoli z podkrecaniem podchodzilem ale to nie moja wina ze moja plyta nie wytrzymala 11x200 !! :-(.I muwicie ze ta plyta jest the best hmmm... no moze tak jak traficie na extra egzemplarz <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> sie trafia 1 na 100 .Ja oprucz walnietego biosu mam jeszcze taki mankametn ze gdy zgrywam cos z sieci to gdy muza jest wlaczona to mi strasznie przerywa dziwiek extra nie ??!! :-(.Coraz wiecej osob sie zali na te plyty taka jest przykra zeczywistosc :-(

to stad

200mhz fsb - Why can't I reach it?

This question has a few answers. First let me say on epox's behalf that the board is not advertised to reach anything higher then 166mhz fsb, and no other nforce2 boards currently are. Epox does advertise 200mhz ddr speed (which is possible with all of the Epox Nforce 2 boards without any modification), but 200mhz is a very high bus speed and I would not be disappointed if you fall short of it. To the extreme overclocker, I suggest you keep reading and pay close attention to the cooling and mod pages. There are a number of reasons why 200mhz fsb is not attainable on many stock boards:

1. The Nforce2 northbridge chips that Nvidia makes are not all created equal, and each responds differently to high fsb speeds and the voltages fed to them. It is currently not possible to distinguish between "good" and "bad" boards without simply trying, although generally, boards with lower stock vdd voltages tend to do much better then ones with higher voltages.

2. Vdd (northbridge) voltage. 8RDA and 8RDA+ boards ship with a variety of stock voltages between 1.5 and 1.6v. Without giving more voltage to the northbridge, many boards cannot reach 200mhz fsb or higher. Epox definitely should have added vdd voltage selections in the bios, like they did with the 8RGA+. The 8RGA+ allows you to adjust the vdd to 1.6, 1.8, and 2.0v in the bios. Be warned that 1.8v may require extra northbridge cooling above what the board ships with, and 2.0v can be deadly to your board, even with the best possible cooling.

3. Cooling. I have dedicated a whole section to cooling for a reason! Epox's stock chipset cooling solutions are very poor, and can severely limit your fsb speeds.

poczytaj troche. o tej plycie jest duzo na necie. a co do duzej ilosc padnietych plyt (pewnie w stosunku do innych) - wiadomo kto i po co kupuje ta plyte, wiec co sie dziwic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fumfel jak jestes lamer to nie kupuj

jak nie jestes to kupuj i bedziesz zajebicho zadowolony

-mnie juz nad niektórymi opadaja rece-ciekawe czy jak bedzie padał deszcz to bedzie to tez wina epoxa-to tak do tych userów co sobie nie umieją dac rady

Hehe bartezjuszku nie denerwuj sie ;) . A z tymi postami to mi sie najbardziej podoba ten " Jak wylaczyc leda na lanie 8RDA+ ?" buhhaah :)

No nie moge .

BTW fajna recka konkurencji Epoxa ;) .

http://www.vr-zone.com/reviews/ABIT/NF7-S/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fumfel jak jestes lamer to nie kupuj

jak nie jestes to kupuj i bedziesz zajebicho zadowolony

-mnie juz nad niektórymi opadaja rece-ciekawe czy jak bedzie padał deszcz to bedzie to tez wina epoxa-to tak do tych userów co sobie nie umieją dac rady

Hehe bartezjuszku nie denerwuj sie ;) . A z tymi postami to mi sie najbardziej podoba ten " Jak wylaczyc leda na lanie 8RDA+ ?" buhhaah :)

No nie moge .

bartezjusz ma racje do cholery!, mnie az czasem chce sie wstac i obic morde niektorym zeby wybic im glupote z glowy..., tak moj faworyt to tez topik jak wylaczyc leda na rda oraz kolega ktory podpial tasme ide do cd romu bez zasilania i twierdzil ze plyta to gowno bo mu sie w wiesza podczas postu..., to juz nie jest rotlflmao ani lol, taki debilizm to jest zgroza po prostu.., kupe ludzikow ktorzy nic nie kumaja pokupowalo rda,i przesiedli sie prosto z ecsa ktory byl ich pierwszym kompem w zyciu i ostro na nim krecili na pewno (lol) i wyrabiaja o niej opinie taka a nie inna (choc moze raczej wyrabiaja sobie opinie)

a wracajac do tematu, dziwi mnie postawa niektorych ktorzy zakladaja ze zrobienie 200 fsb to pryszcz, widac jescze do nich nie dotarlo ze trzeba w to wlozyc choc odrobine wysilku, a wystarczy zadbac o dobre chlodzenie, chocby zdjac gume do zucia z NB (dac np srebrna paste) a najlepieji wymienic radiator zalozyc pare radiatorkow i monitorowac temp komponentow..., wtedy i bez vdd moda mozna miec powyzej 200 fsb -> my sig, trzeba troche sie postarac a nie tylko od razu zadac niewiadomo czego!

goraco pozdrawiam wszystkich myslacych inaczej (jak #%%@#!) -> u know who u r guyz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeeeeee przeczytalem :D

ale sie usmialem - luuuudzie !!! wy chyba nie czytacie zagranicznych serwisow i for = to jest klucz do wszystkiego

ja juz sobie przygotowalem wszystko odpowiednio na nadejscie 8RDA do mnie

radiatory na mosfety , na SB , wiekszy radiator na NB + wiatrak coolermastera , wszystko elegancko wypieszczone (wyszlifowane) i czekam tylko na klej arctic silver oraz na AS3

pozatym nie flasciach!e sie biosu na kreconym sprzecie - totalna glupota , trzeba pomyslec zanim sie cos zrobi

ja na mojej MSI na nedznych seitecach po paru zabiegach (radiatory na RAM) doszedlem z fsb do 194 lecz winda restartowala (pamieci nie wyrabialy) i przedtem plyte tez troche potraktowalem radiatorami , zdjalem wczoraj denny radiatorek z NB i zmienilem na radiator od p3 i jest elegancko

ehhhh szkoda pisac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpiderMAN mam pytanko, czy ecs robi te płyty na swoich częściach??Czy abit wykorzystuje ich tylko do składania płyt, ale na częściach abita i czy te płyty są gorsze od płyt robionych przez abita??????

Nie ma czegos takiego jak czesci Abita czy czesci ECS. Producenci plyt czesci kupuja tam gdzie jest najtaniej czyli u chinczykow albo tajwanczykow sami skladaja tylko to wszystko razem. Moze tylko niektore scalaki zlecane sa w jakims TMSC ale ogolnie czesci sa kupowane od innych.

Pozdro

Dexter

Pisząc części ecs myślałem o tanim syfie jaki w swoje płyty wkładają i części abita jako dobre.Czy może ktoś powiedzieć czy te abity produkowane przez ecs`a są tak samo dobre jak te przez abita????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro tan

A ja się zapytam:

jak bys zobaczyl co mam do chlodzenia calego kompa to bys sie nie pytal czy sie przygotowalem do OC PAPST seria 6200 / 620m3h MAX 8) radiatorki sa prawie wszedzie zalozone wiec to raczej wina producenta plyty , albo moja ze mi sie walniete mobo trafilo , jutro pojede do sklepu gdzie mobo kupilem i dam do serwisu

thx chang ze mi kompa pozyczyles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe

Skolim dokladnie.... tylko ze Epox tez czasami nie wstaje, jak juz calkiem ma za male napiecia na czyms to sie nie uruchamia.

zadnego nowego biosu nie wgrywalem , a to juz nie moja wina ze producent plyty niedba o jakosc , jak na mobo mozna dac fsb ponad 200 to powinno to chodzic jak proc tyle wytrzymuje i pamieci , nie mam w poblizu programatora wiec mobo leci do serwisu 

a kto Ci gwarantuje, ze procek tak pojdzie ? he ? tyo jest wlasnie wina procka ze mial za male napiecie a nie plyty. Plyta jest OK.

procek chodzi 12x166 testowalem go 4 godziny HOT CPU Test vcore mial 1,82 pamieci na 120 % wiec nie widzialem problemu zeby zmniejszyc mnoznik i pojechac z szyna , mobo do 209 spoko sie zachowywalo a pozniej juz nie wstalo , temperatura proocka byla 36 stopni , mobo 20 stopni wiec nie widzialem przeciwskazan z wyszym fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie ja wymiekam :lol:

Ja <span style="color:red;">[ciach!]</span>le... i ludzie sie potem dziwia ze im sie kompy sypia...

Ale w sumie czego od od nich mozna oczekiwac... naczytali sie na Forum ze Epox jest taki Debesciak do OC a tu taki zonk... Ale Qurfa niech rusza troszke lepetyna i sie zastanowia co robia... Do zeby bawic sie OC trzeba spelnic tez pare warunkow.... a do tego przeciez uklady elektroniczne tez sie musza wygrzac i jesli ktos zaraz po zlozeniu kompa wali mu takiego EXTREMALA bez przygotowania (wiadomo o co chodzi ;) ) to niech sie wpierw w lepetyne pyknie a potem niech wali na Fora sie wyplakac... Ze Epox jest Beeeeeee :cry:

A czytajac ostatnie wiesci z placu boju co ludzie na temat tej plyty wypisuja... to az noz w kieszeni sie otwiera...

Dajcie im wpierw popracowac na "normalnych" ustawieniach potem stopniowo z wyczuciem podnoscie poprzeczke .... qurfa myslcie co robicie... Bo przez was te Zajebiste Mobo tylko zla slawe na Forum zyskuje :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro tan

A ja się zapytam:

i tu wlasnie caly problem, zeby krecic plyte trzeba ja przygotowac, podobnie jak procka

tak przygotowalem sie do @ dodatkowe radiatory papsta puscilem na 38V ok 500m3h wiec sie nic przgrzac nie mogolo bo niemialo prawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem pare problemow z restartami i wyskokami programow i gier do pulpitu :cry: dolozylem wentylatorek (prowizora) chlodzacy radiator na NB i troszke sie poprawilo, ale dalej sie czasem zdarzylo zobaczyc resecik :evil: :evil: :evil: teraz na NB zalozylem WC a radiator z NB na SB. Testuje system CCR2002 na stabilnosc jusz ponad 1h - temp proca 41C i zadnych niespodzianek ...jak narazie :wink: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz co czasami pomaga ??? CIERPLIWOŚĆ Nie należy panikować, trzeba wyłączyć kompa na paręnaście minut, uspokoić się, wypić piwko i gwarantuję, że płyta potem wstanie. Ja może i miałem parę "przygód" przy mocnym podkręcaniu, ale zawsze wiedziałem co spieprzyłem i jak to naprawić.

Nie naleze do osob ktore panikuja , kiedys pamietam jak sie ukazala informacja na sieci o podnoszeniu voltarzu na gf2 mx , nie czekalem dlugo i zabraelm sie za przerabianie mojego nowiutkiego mx'a.

Pomijajac temat moda na celku 1.2 laczenia pinow ( mam obecnie ta modyfikacje ) do uzyskania wyzszego napiecia.

Spotkala mnie tez przykra sprawa z Abitem BX-133 Raid , wywalilo kondensatory ,zyje sie dalej... :wink: plyta i tak dziala teraz u kumpla wlutowal wlasne kondensatory i biega tam celeron 800 na 143 fsb.

Nawiazujac do tematu , w momencie jak plyta nie dawala sie uruchomic po kilkunastu probach , odpuscilem...,i zlozyelm swoja stara konfiguracje.

Za epoxa zabralem sie nastepnego dnia na spokojnie niestety nie dalo sie nic zrobic.

Kolego Woytman , nie traktuj mnie jak lame... nie od wczoraj mam kompa... i nie 1x podrecalem proca, moj epox mial poprawione chlodzenie ,po co o tym pisac przeciesz to wiadomo ze trzeba zadbac o komponenty ktore wydzielaja duzo ciepla...,zwlaszcza ze sie juz czytalo przed zakupem plyty na ten temat.

Bylo by strasznie nudno jak nic by sie nie dzialo...i tak uwazam ta plyte za bardzo dobra ,chociaz wydaje mi sie ze od poczatku byly problemy z tym biosem ,nie pamietam dokladnie ale pierwsze uruchomienie bylo chyba check sum ....,ale nie dam sobie reki uciac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie ja wymiekam :lol:

Ja <font color="#FF0000">[ciach!]</font>... i ludzie sie potem dziwia ze im sie kompy sypia...

Po pierwsze: wszystkim, ktorzy zwalali wine tylko na uzytkownikow proponuje przeczytac ten news.

Po drugie: jesli producent zapewnia, ze plyta dziala przy 200 MHz to powinna to robic bez zadnych dodatkowych usprawnien. Co bedzie, jesli kompletny lama kupi za rok Bartona 400 MHz? Kazecie mu zakladac na plyte dodatkowe wiatraki i specjalnie szlifowane radiatory?

Pozdrowienia

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: wszystkim, ktorzy zwalali wine tylko na uzytkownikow proponuje przeczytac ten ... ciach///

Po drugie: jesli producent zapewnia, ze plyta dziala przy 200 MHz to powinna to robic bez zadnych dodatkowych usprawnien. Co bedzie, jesli kompletny lama kupi za rok Bartona 400 MHz? Kazecie mu zakladac na plyte dodatkowe wiatraki i specjalnie szlifowane radiatory?

Po 1. Lama napewno kupi kompa z marketu... a nie Bartona :wink:

Po 2. Czyzby jakis uraz z obcowania z tymze Epoxem :?:

Po 3. Przeczytaj wpierw specyfikacje chociazby 8RDA/+ lub innych plyt na nForce2 a potem wypowiadaj sie na Forum.... bo z tego co mi wiadomo to oficjalnie 8RDA wspiera FSB 333 MHz ... a to ze idzie na tej plytce po malych zabiegach uzyskac 200MHz i wiecej... coz... :D tylko sie cieszyc...

Pozdrovka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...bo z tego co mi wiadomo to oficjalnie 8RDA wspiera FSB 333 MHz ... 

Pozdrovka

Masz niestety racje i moj zapal do kupowania tej plytki zmalal. Jesli producent pisze: FSBmax=333 Mhz to znaczy, ze kupownie jej z mysla o Bartonie 400MHz jest gra w ruletke. Wyglada na to, ze trzeba by pewnie czekac na KT400A.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...bo z tego co mi wiadomo to oficjalnie 8RDA wspiera FSB 333 MHz ... 

Pozdrovka

Masz niestety racje i moj zapal do kupowania tej plytki zmalal. Jesli producent pisze: FSBmax=333 Mhz to znaczy, ze kupownie jej z mysla o Bartonie 400MHz jest gra w ruletke. Wyglada na to, ze trzeba by pewnie czekac na KT400A.

Marcin

KT400A nie obsługuje FSB 400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KT400A nie obsługuje FSB 400

Grunt to precyzja, mialem na mysli zapowiadane KT400A EC.

Chociaz musze przyznac, ze moja obsuwa wyniknela z blednego zalozenia, ze jesli NForce2 obsluguje DDR400, to i FSB400. Z KT moze byc ta sama historia.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm ja tam nie nażekam mam 8RDA rev 1.1 i żadnych problemów z biosem nie ma 8) . A co do flash'a biosów to siem cuda dzieją na wszystkich płytach niezależnie czy jest to Nforce2 czy Via266A.

NP: Ostatnio robiłem upgrade biosu znajomemu wszystko poszło bez problemu, biosik siem załadował i zonk mobo nie wstało i nie obyło siem bez programatorka :P 8) (całe szczęście że go mam 8) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

etam. juz ktos pisal ze nie tylko na epoxie sa takie trzaski podczas ostrego odczytu z dysku. i juz znowu najechali na epoxa! bezsens! nie robcie sobie jaj. przeciez wszystko sie chrzani! gdyby wszystkie podzespoly kompa robil jeden producent to moze wtedy to by jakos skladnie ladnie dzialalo ale wtedy bez konkurencji komp kosztowalby fortune :)

jestem SZCZESLIWYM posiadaczem epoxa! polecam kazdemu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...