Skocz do zawartości
pmp

Asus P5n-t Deluxe / Striker Ii Formula

Rekomendowane odpowiedzi

Przerywając znudzenie spowodowane działającym P35/X38 czas wrócić do bardziej nieprzewidywalnych produkcji wyposazonych w układy firmy nVidia. I tak oto pierwszy rzut oka/wszystko o.... nForce 780i czyli układzie będącym następcą nForce 680i.

Główne zmiany to dodanie wsparcia dla PCI Express 2.0 (slot 1+3), wsparcie dla procesorów z FSB1600, poprawiona obsługa QuadCore, wsparcie dla nVidia TriSLI i chyba byłoby na tyle.

ASUS P5N-T jest tańszą alternatywą dla ASUS Striker II Formula (pełna analogia do P5N32-E SLI / Striker Extreme) i prezentuje się dosyć typowo.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Potwierdzają się ploteczki o genezie serii nForce 780i...

Dołączona grafika

No a BIOS nie zaskakuje - choć nie do końca - bo jeżeli SB/NB mają wiele wspólnego z poprzednikiem, to zupełnie nie rozumiem możliwości ustawienia na nich tak wysokich napięć...

Dołączona grafika

Na chwilę obecną stwierdzić mogę co następuje:

- nVidia w chłodne dni ponownie zadbała o feature dogrzewacza obudowy - po raz kolejny :)

- PCI Express 2.0 - karta MSI GeForce 8800GT ma ochotę działać (również w 3D) bez podłączonego PSU

- 1T hula chętnie jak na nForce 680i, ogólnie zachowanie podsystemu RAM mocno podobne

- Kentsfield Q6700 bootuje przy FSB500 bez cudowania, co dobrze wróży :gitarzysta:

ATM to tyle...

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ALL :) Jak coś to ja posiadam ASUSA Strikera II Formula i chetnie odpowiem na wszystkie pytania :)

Witam

no to mam pytanko. Osadzone 4 banki pamięci. 4X1Gb Reaper 1066. Płyta nie startuje przy włączonym SLI Memory Ready i ustawionych timingach i napięciu. Na 1000MHz startuje i pracuje stabilnie bez najmniejszych problemów, ale chyba nie o to chodzi. Na wyłączonym SLI Ready można ustawić 1066 i startuje, ale np. superpi się wysypuje albo blue screany. Sprawdzałem też na Coisaire Dominator i jest to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie macie temperatury płyty Striker II Formula ? bo słyszałem ze bardzo mocno sie grzeje bardziej niz stary Striker Extreme

Wszystko zależy od wentylacji obudowy. Przy moim Antku i wentylatorach na low przy pełnym obciążeniu temperatura płyty wskazywana przez Everest to 45 stopni. Po modyfikacji płyty, która polegała na wymianie pasty pod pasywnym chłodzeniem i założeniu wentylka na NB oraz ustawieniu wentyli na medium temperatura poleciała na 37-38 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Striker II Formula są trzy gniazda do podłączenia czujników temperatury, niestety asus i nie dołączył do wyposażenia... Wie ktoś może gdzie można coś takiego kupić lub ewentualnie jak takie czujniki zrobić samemu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Striker II Formula są trzy gniazda do podłączenia czujników temperatury, niestety asus i nie dołączył do wyposażenia... Wie ktoś może gdzie można coś takiego kupić lub ewentualnie jak takie czujniki zrobić samemu??

Bardzo dobre pytanie, dołączam sie do twojego posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jako, że jestem nowy na tym forum, proszę mi o wybaczenie, jeśli nadużyłem którąś z Waszych zasad, panowie :)

Więc, zauważyłem, że rozmawiacie o ASUSie Striker II Formula, dołączam się :)

Sam zamierzam ową płytę zakupić, o ile mnie coś nie nakłoni do P45/X48.

Tak czy inaczej. Posiadacze owej zacnej płyty mogą się wypowiedzieć, jak się kręci? Coś powyżej 370 FSB bez kombinowania i problemów działa? Chciałem do niego założyć Q9450 i celowałbym w 3.6GHz i nie bardzo wiem, czy pójdzie...

Więc? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@korzeniasty

doszedłem na tym mobo do FSB470 na E6850. Uważam, że na E8400 da radę więcej. Na razie przetestuje nowy bios 1303

@sPw

chce ściągnąc te czujniki. W przyszłym tygodniu wyjeżdżam do Niemiec. Może zdążę jeszcze zamówić tak żeby doszły do kumpla w Wurzburgu.

EDIT:

nowy biosik wreszcie usuwa konflikt z 1066MHz :grin:

Edytowane przez VITO66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sPw

chce ściągnąc te czujniki. W przyszłym tygodniu wyjeżdżam do Niemiec. Może zdążę jeszcze zamówić tak żeby doszły do kumpla w Wurzburgu.

zamów więcej to odkupię... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi