Skocz do zawartości
pmp

Asus P5n-t Deluxe / Striker Ii Formula

Rekomendowane odpowiedzi

zamów więcej to odkupię... :rolleyes:

OK, mój wyjazd w przyszłym tygodniu stanął pod znakiem zapytania. Napisałem do nich zapytanie, czy wyślą to do polski i za jaką cenę. Jak wszystko klapnie to podzielę się z tobą. Na płycie można podłączyć 3 czujniki. Reflektujesz na tyle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@VITO66

Chodzi o 1303? A jaki jest zainstalowany bios od razu po kupnie? W takim razie też muszę nowy BIOS wgrać :) Doszedłeś na 470FSB z jakimiś zmianami w BIOSie, czy po prostu po zabawach z napięciami?

Aha... Sorry za offtop, ale nowy bios wystarczy ściągnąć i nagrać na płytkę, potem wrzucić podczas bootowania i sam się zaktualizuje, czy jakieś bajery trzeba jeszcze odwalać? Przed wgraniem Windy chciałem od razu zaktualizować, żebym potem nie miał jazd z O/C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@VITO66

Chodzi o 1303? A jaki jest zainstalowany bios od razu po kupnie? W takim razie też muszę nowy BIOS wgrać :) Doszedłeś na 470FSB z jakimiś zmianami w BIOSie, czy po prostu po zabawach z napięciami?

Tak chodzi o 1303. Oczywiście ustawienia napięć. Jakie będą działać na E8400 musisz sam sprawdzić

Aha... Sorry za offtop, ale nowy bios wystarczy ściągnąć i nagrać na płytkę, potem wrzucić podczas bootowania i sam się zaktualizuje, czy jakieś bajery trzeba jeszcze odwalać? Przed wgraniem Windy chciałem od razu zaktualizować, żebym potem nie miał jazd z O/C.

Ja zawsze zgrywam plik *.bin na pendrive. W bosie uruchamiam EZFlash, a pendrive jest wykrywany automatycznie. Zaznaczasz właściwy plik i potwierdzasz. Następuje flashowanie i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, mój wyjazd w przyszłym tygodniu stanął pod znakiem zapytania. Napisałem do nich zapytanie, czy wyślą to do polski i za jaką cenę. Jak wszystko klapnie to podzielę się z tobą. Na płycie można podłączyć 3 czujniki. Reflektujesz na tyle?

Oczywiście :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle o to chodzi, że chciałem Q9450 wrzucić... Ale to się jeszcze okaże. Jak sądzicie, da rade na Striker II Formula zrobić 450+ FSB? Na tym quadzie chciałbym mieć jakieś 3.5 GHz, na więcej chyba go nie stać, a chciałem po prostu wykorzystać mniej więcej zasoby jego mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle o to chodzi, że chciałem Q9450 wrzucić... Ale to się jeszcze okaże. Jak sądzicie, da rade na Striker II Formula zrobić 450+ FSB? Na tym quadzie chciałbym mieć jakieś 3.5 GHz, na więcej chyba go nie stać, a chciałem po prostu wykorzystać mniej więcej zasoby jego mocy.

Żeby go wykorzystać to musiał byś najpierw dysponować oprogramowaniem, które jest do tego zdolne. Na 450 powinien pójść bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wporzo. Cytując jedno z angielskich forów:

"I've just managed to get 3.5GHz with mine, but only using 2x 2GB RAM @ 1000MHz, and loose timings. Running OCCT overnight with tight timings (5-5-5-15-2T) to see if it's really stable. Had to set Vcore @ 1.350 and Vtt @ 1.40 also, and temps are within about 5 degrees of the max safe CPU temp. Fingers crossed I've found a nice stable 24/7 overclock "

W takim bądź razie, 3.5-3.6 GHz do osiągnięcia na tym ASUSie jest możliwe :)

Wciąż offtopując chciałbym się jeszcze o odpowiednie prockowe chłodzenie dopytać. Chciałem Zalmana CNPS9700 LED, bo przy niezłej wydajności świetnie wygląda, ale, niestety, chałasuje bardziej niż zaprawiony w bojach boxowy Intelowski cooler ponoć... W takim razie zostaje mi Thermalright Ultra-120 eXtreme + jakiś wentylator 120mm... Tylko który będzie najlepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem i mam kilka pytań. Otóz posiadam P5N-T DELUXE.

1./ Jaki tak naprawdę ta płyta posiada chipsed? Miał być 780i, na forum dopatrzyłem się że 680i a u mnie CPU-Z pokazuje:

Chipset C60

Southbridge nForce 570 SLI

Sensor 8718

Version ASUS P5N-T DELUXE ACPI BIOS Revision 1001

2./ Jaki ta płyta ma mnożnik?

Za odpowiedzi z góry dziękuje!

hipolos77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1./ Jaki tak naprawdę ta płyta posiada chipsed? Miał być 780i, na forum dopatrzyłem się że 680i a u mnie CPU-Z pokazuje:

Chipset C60

Southbridge nForce 570 SLI

Sensor 8718

Version ASUS P5N-T DELUXE ACPI BIOS Revision 1001

Może kolega ściągnie nowszą wersję CPU-Z

u mnie jest tak

post-158590-1212834086_thumb.jpg

O co ci chodzi z tym mnoznikiem. Może FSB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i dziękuję za odpowiedzi!

Z tym mnożnikiem to jest tak, że chodziło mi o zasilanie procesora, ilo fazowe?

Poprostu myślałem o zasilaniu, a zapytałem o mnożnik. Ładnie pokręciłem co?

Zasilanie jest 8-fazowe, to już wiem, a CPU-Z faktycznie mam starsza wersję, zaraz ściągnę nową i sprawdzę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to jest w zasadzie pytanie ogolne bo zapewne wiekszosc plyt Asusa ma podobny system informowania ze cos jest nie tak .... Od poczatku mialem problemy ze stabilnoscia kompa, wczoraj mi sie tak zawiesil ze wysypal sie system.... pozniej przy probie instalacji od nowa wieszal sie nawet podczas tego procesu. Napisal komunikat ze cos jest nie tak z dyskiem twardym .... podlaczylem do innego komutera i okazalo sie ze dysk jest ok. Przy ponownym podlaczeniu do wieszajacego sie kompa okazalo sie ze w ogole nie wystartowal i piszczy.... Od tego czasu nawet nie rusza z miejsca. Jeden dlugi pisk po odpalnieu powera.... Bardzo dziwne jak dla mnie ze po takiej malo znaczacej operacji nagle wysiadl icon_sad2.gif Mialem pod reka pamieci sprawdzalem na inych i to samo icon_sad2.gif

Ps. Komp chodzil w miare przyzwoicie jakies 2 miesiace na takiej konfguracji - wieszal sie powiedzmy raz dziennie (raz na 3 godz).

Ach -- komp byl delikatnie krecony - bez podnoszenia napiec poza prockiem i pamiatkami.

Konfiguracja - Q6600 , Asus P5N-T Deluxe, 2Gb G.skill, Corsair 650W, 9800GX2. Win XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to jest w zasadzie pytanie ogolne bo zapewne wiekszosc plyt Asusa ma podobny system informowania ze cos jest nie tak .... Od poczatku mialem problemy ze stabilnoscia kompa, wczoraj mi sie tak zawiesil ze wysypal sie system.... pozniej przy probie instalacji od nowa wieszal sie nawet podczas tego procesu. Napisal komunikat ze cos jest nie tak z dyskiem twardym .... podlaczylem do innego komutera i okazalo sie ze dysk jest ok. Przy ponownym podlaczeniu do wieszajacego sie kompa okazalo sie ze w ogole nie wystartowal i piszczy.... Od tego czasu nawet nie rusza z miejsca. Jeden dlugi pisk po odpalnieu powera.... Bardzo dziwne jak dla mnie ze po takiej malo znaczacej operacji nagle wysiadl icon_sad2.gif Mialem pod reka pamieci sprawdzalem na inych i to samo icon_sad2.gif

Ps. Komp chodzil w miare przyzwoicie jakies 2 miesiace na takiej konfguracji - wieszal sie powiedzmy raz dziennie (raz na 3 godz).

Ach -- komp byl delikatnie krecony - bez podnoszenia napiec poza prockiem i pamiatkami.

Konfiguracja - Q6600 , Asus P5N-T Deluxe, 2Gb G.skill, Corsair 650W, 9800GX2. Win XP

W instrukcji obsługi nie ma informacji na temat sygnałów z biosu??? :wink: Mój striker umarł przy restarcie systemu, wcześniej nie było z płytą żadnych problemów. Nic nie piszczy, nic nie świeci, tylko wiatraki się kręcą i nic więcej....

-------------------

Widzę że temat o tych płytach umarł, czyżby wszystkim padły albo mało kto sobie taką sprawił??? :mellow: Ja postamowiłem jeszcze raz uwierzyć w nforce780i i czekam właśnie na drugiego strikera... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej jestem posiadaczem tej płyty, i mam pewien problem. Mam w niej procesor QX6850 i kiedy ustawiam w biosie fsb 333x10 wyłączam "speed step" kiedy się uruchamia komputer wszystko wygląda okej to jest 4 x 3,33, w właściwościach systemu tez mam 3,33 ale za to Everest oraz cpuz pokazują mi taktowanie procesora na poziomie 2GHz, czy ktoś spotkał się z czymś takim dzięki i pozdrawiam

Edytowane przez GigabytEDublin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

Czytając cały ten temat doszedłem do wniosku że opiszę moje przygody z w/w płytą (Striker II Formula). Po ok 6 miesiacach pracy tej płyty pojawiły się problemy z zasilaniem (tj. po wciśnięciu przycisku power wszystko startowało, ale na obudowie paliła się tylko dioda HDD, dopiero po szybkim wyłączeniu i włączeniu zasilacza wszytsko startowało). Płytka i zasilacz poszły do serwisu (pod koniec marca br.). Zasilacz po 2 tygodniach wrócił do sklepu jako wymieniony na nowy, a płyta - no własnie. Przedwczoraj dostałem info z serwisu sklepu, iż serwis dystrybutora zaproponował wymiane na ASUS P5N72-T PREMIUM nForce 780I SLI Socket 775 na co ja sie nie zgodziłem i powiedziałem że chce albo serwisowany model, albo zwrot gotówki. No i niestety dostrybutor postanowił mi zwrócic gotówke :angry:

Nierozumiem dlaczego tak postąpił <_< Czyżby te płyty były na tyle awaryjne, że nie chcieli wymienić mi na nową? :unsure:

Conf

<Striker II Formula>

<BeQuiet Dark Power Pro 650W>

Core 2 Duo E 8500 -3.16 Ghz

A-data DDR2 4GB PC 1066 2x2 GB

Gigabyte GeForce GTX260

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi